Το «επιχειρείν» του Μητροπολίτη Ιωαννίνων στο στόχαστρο αυστηρής κριτικής

ΜΑΞΙΜΟΣ: ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΠΙΣΤΩΝ…ΟΧΙ ΑΙΓΩΝ!

Οι αγροτικές και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στη Μονή Βελλάς και τα προγράμματα «ανταποδοτικής ανακύκλωσης» σε συνεργασία με Όμιλο εταιριών (!) δεν συγκινούν το εκκλησίασμα…

Πολλές οι ανάγκες και τα κενά στις 256 Eνορίες της Μητρόπολης

MHTROPOLH IEK EGGRAFO 6 3 24

• Τα… διαπιστευτήριά του ως ένας ευφυής και δραστήριος επιχειρηματίας δίνει με κάθε ευκαιρία ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία που βρίσκεται στην ιστορική Μητρόπολη, δεν αρκείται μόνο στα ιερατικά του καθήκοντα!

Ο ζήλος και ο σχεδιασμός που διακατέχουν τον Σεβασμιώτατο ως προς το «επιχειρείν» και η προσήλωσή του στο να πετυχαίνει στόχους, όπως… το να μπει το Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο βιβλίο Γκίνες (!) κάνουν ακόμη και τους πραγματικούς «μπίζνεσμαν», αλλά και κάποιους πολιτικούς να νιώθουν μειονεκτικά μπροστά του!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, που μπορεί να έκλεισε μετά από 110 χρόνια και αναμένεται μόνο η Σχολή Μαθητείας υποψήφιων Κληρικών να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο εκεί λειτουργεί το θεματικό παράρτημα Μονής Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων με έξι ειδικότητες, εκ των οποίων μόλις μία αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό!

Αλλά και η εκτροφή χιλίων και πλέον αιγών (!) στα κτήματα της Ιεράς Μονής Βελλάς, η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων όπως και άλλες ενέργειες μαρτυρούν την… προσήλωση του Μητροπολίτη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής! Βέβαια, πολλοί πιστοί έχουν τη γνώμη ότι βασικές προτεραιότητες θα έπρεπε να είναι άλλες, να ηγείται δηλαδή του ποιμνίου των Ορθοδόξων της περιοχής! Και όχι να εκτρέφει κοπάδια με γίδια… 

Πρότυπη μονάδα!

Όπως ήδη έχει γράψει σχετικά ο «Π.Λ.», η Μητρόπολη Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, υποστηρίζει την υλοποίηση ενός σύγχρονου και καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, σε μια πρότυπη μονάδα θερμοκηπιακής και υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών και αρωματικών φυτών! Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτελείται από το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στις αγροτικές και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων στην περιοχή της Ι.Μ. Βελλάς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» υλοποιείται από τον όμιλο εταιριών ΤΕΧΑΝ ENVIPCO, τον ίδιο όμιλο που σύνδεσε την παρουσία του στη χώρα με το σύστημα διαχείρισης «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», το οποίο η Μητρόπολη Ιωαννίνων το έχει ενσωματώσει πλήρως στον τρόπο διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Μέσω του προγράμματος αυτού, ο όμιλος επιδιώκει να χρηματοδοτήσει κάποιες δράσεις, οι οποίες θα επιλεγούν μέσω ψηφοφορίας. Η πρόταση που «κατέβηκε» στον διαγωνισμό, κατατέθηκε από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, καλεί άπαντες να στηρίξουν με την ψήφο τους την υποψηφιότητα της πρότασης, προκαλώντας όμως με τον τρόπο αυτό ξανά τους πιστούς, που βλέπουν με δυσφορία τις όποιες κινήσεις του που δεν συνάδουν με έναν Ποιμενάρχη…

Πολλά τα κενά!

Την ίδια ώρα που ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ζητά την ψήφο των πολιτών στην παραπάνω πρόταση που έχει καταθέσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων, για το σύχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές στις Ενορίες δίνουν μεγάλο αγώνα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά ακόμη και τις υποχρεώσεις τους προς τη Μητρόπολη!

Αναμφίβολα, όσο περνούν τα χρόνια, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις ιερέων, αλλά και τα αυστηρά όρια που έχουν μπει στις προσλήψεις. 

Απόρροια όλων αυτών είναι η Μητρόπολη να διαθέτει 256 ενορίες, αλλά το όριο των μισθωτών κληρικών να είναι 149 και αυτή τη στιγμή να είναι λιγότεροι στο δυναμικό της Μητρόπολης! 

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι ιερείς που καλύπτουν πάνω από δυο, τρεις και τέσσερις ενορίες (!), με αποτέλεσμα να λειτουργούν στα χωριά μια - δυο φορές το μήνα ή να λειτουργούν σε μια ενορία το Σάββατο και στην άλλη την Κυριακή. 

Φυσικά, συμπαραστάτες σε αυτό το πρόβλημα της έλλειψης ιερέων είναι σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι κληρικοί που καλύπτουν ορισμένες ανάγκες, ωστόσο είναι ένα ζήτημα που όσο περνούν τα χρόνια διογκώνεται και είναι δύσκολο να κρατηθούν όλες αυτές οι ενορίες και για οικονομικούς και για πρακτικούς λόγους. Είναι, επίσης, δεδομένο ότι η εκκλησία, ειδικά στα χωριά δεν δίνει στους πιστούς μόνο τη δυνατότητα να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία να ανταμώνουν οι χωριανοί σε μια περίοδο όπου τα καφενεία και τα σχολεία στην ύπαιθρο λιγοστεύουν…

Πιο κοντά στο ποίμνιο!..

Όσο για τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι οφείλει να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό για τις σχέσεις με το ποίμνιό του και όχι να το προκαλεί με κάποιες κινήσεις του! Θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στους νέους και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με συχνές επισκέψεις σε σχολεία, σε αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, ώστε να τους προσεγγίσει να έρθουν πιο κοντά στην Εκκλησία. Σχετικά με τις ενορίες που είναι στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης, αντί να επιβαρύνει τις επιτροπές και τους ιερείς με συνεχεις υποχρεώσεις, καλό θα ήταν ο ίδιος να επισκέπτεται, όπως πριν την πανδημία, τις ενορίες για να διαπιστώνει από κοντά τις ανάγκες στους Ιερούς Ναούς…