Η α’ πράξη της δίκης - παρωδία έλαβε τέλος χθες στα Τίρανα…

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΟΝ ΦΡ. ΜΠΕΛΕΡΗ!

Καταπέλτης στην απολογία του ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, που έκανε λόγο για πολιτική δίωξη

Παρέμβαση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Πού είναι η μάνα Ελλάς (;) διερωτώνται οι Β/Ηπειρώτες

MPELERHS KAGKELA

• Η πρώτη πράξη στη δίκη – παρωδία για την πολύκροτη υπόθεση Μπελέρη έλαβε χθες τέλος, με το Ειδικό Δικαστήριο να καταδικάζει τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας σε δυο χρόνια φυλάκιση, για… διαφθορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023! Στον έτερο κατηγορούμενο Παντελή Κοκαβέση, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, με αναστολή και περιοριστικούς όρους. 

Αν και η έκβαση της υπόθεσης έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, ωστόσο χθες στο άκουσμα της ετυμηγορίας, «πάγωσε» η ελληνική εθνική μειονότητα, ενώ για πολλοστή φορά αποδείχθηκε η επιρροή – και κατ’ άλλους η παρέμβαση - του καθεστώτος Ράμα σε ζητήματα Δικαιοσύνης!

Εξάλλου, μόλις προχθές τα έγκυρα αθηναϊκά «Νέα» αποκάλυπταν την αμφιλεγόμενη πορεία μιας εκ των τριών δικαστών στην υπόθεση Μπελέρη, που μόνο αμερόληπτη δεν περίμενε κανείς να είναι η στάση της!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι πρωτόδικη και όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι δικηγόροι του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα ασκήσουν έφεση. 

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες βράδυ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι  «η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας. Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του».

Κλείνοντας το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει: «Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Δίκη – παρωδία!

Αναμφίβολα, όποιος παρακολούθησε όλους αυτούς τους μήνες την ακροαματική διαδικασία, θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι πρόκειται για δίκη – παρωδία, με κατασκευασμένο κατηγορητήριο και μια ανεξήγητη άρνηση να επιτραπεί στον Φρ. Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, παρά τις εκκλήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ε.Ε. να του χορηγηθεί ειδική άδεια! Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του και καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το τεκμήριο της αθωότητας παραβιάστηκε κατάφωρα, από μια χώρα η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση! 

«Πού είναι η Ελλάς;»

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει χθες η ιστοσελίδα «himara.gr» που εκφράζει θέσεις και απόψεις της ελληνικής μειονότητας: «Το σχέδιο του Έντι Ράμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο Δήμος παραμένει στην κατοχή του, παρόλο που τον έχασε στις εκλογές και ο Μπελέρης βγαίνει από την εξίσωση, καθώς και όταν αποφυλακιστεί δεν θα μπορεί να πολιτευτεί εκ νέου!

»Η απολυταρχία στην Αλβανία θριαμβεύει για ακόμη μια φορά, κάτι που ήταν επόμενο μετά και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διερεύνηση Ολιβιέ Βαρχέλι, ο οποίος όχι μόνο δεν άσκησε καμία κριτική στην αλβανική δικαιοσύνη, αλλά κατηγόρησε εμμέσως και την Ελλάδα για τη στάση της ενάντια στην Αλβανία, υπονοώντας ότι η παράνομη κράτηση Μπελέρη δεν είναι σοβαρός λόγος για το ελληνικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας.

»Η Χιμάρα παραμένει να μάχεται μόνη. Πού είναι η μάνα Ελλάς;».

• Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα τηρούσε σιγήν ιχθύος (!), προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά στους κύκλους της Ελληνικής μειονότητας, αλλά και στους απανταχού της γης Ηπειρώτες! Κι αυτό γιατί, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό η χώρα μας κρατούσε ψηλά στην ατζέντα την υπόθεση Μπελέρη, το τελευταίο διάστημα ξαφνικά… έχασε τη μιλιά της, δίνοντας πάτημα σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα υπέκυψε στις πιέσεις των Βρυξελλών, αλλά και της Αμερικής!

Η απολογία Μπελέρη

Καταπέλτης ήταν νωρίτερα στην απολογία του ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρ. Μπελέρης, ο οποίος επέμεινε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη.

Απευθυνόμενος στους δικαστές ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σε κάθε συνεδρίαση έχω δει εδώ, από το κλουβί, μια δίκη που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όταν θεωρείται ότι η δικαιοσύνη έχει παγιωθεί μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία, όταν η δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχει το θάρρος να αποδώσει δικαιοσύνη. […] Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με τη διοίκηση του Δήμου Χιμάρας, όπου αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα, όχι με την ψήφο, αλλά με αστεία και ερασιτεχνικά κόλπα, ζητώντας από εσάς στη συνέχεια, ως δικαστικό σώμα, να πιστοποιήσετε αυτή την παρωδία».

Και σε άλλο σημείο ανέφερε: «…Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν δεχτήκατε κανένα από τα αιτήματά μου για πραγματογνωμοσύνη. Δεν υποχρεώσατε την κρατική αστυνομία να υποβάλλει ενώπιον του δικαστηρίου την παράνομη απόφαση για την πληρωμή του μάρτυρα. Δεν φέρατε τον μάρτυρα στο ακροατήριο για αντιπαράθεση με το πρόσωπο της φωτογραφίας, που η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι είναι ο μάρτυρας.

»Από αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα, προκύπτει ότι, παρόλο που δεν είχα ζητήσει συνοπτική εκδίκαση, η διαδικασία έγινε με την πρακτική της συνοπτικής εκδίκασης, αλλά χωρίς να επωφελούμαι από τη μείωση του ενός τρίτου της ποινής. Ο τρόπος που έγινε η διαδικασία επιβλήθηκε φανερά από τον εισαγγελέα. Όλοι οι ισχυρισμοί της εισαγγελίας αμφισβητήθηκαν από τους δικηγόρους μου και αναλύθηκαν λεπτομερώς, πως η εισαγγελική αρχή σε αυτήν την υπόθεση καθοδηγήθηκε από την αστυνομία από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε κάθε στάδιο της ανάκρισης και της εκδίκασης, η εισαγγελία προσπάθησε να κατασκευάσει στοιχεία για να καλύψει τα λάθη και τις γκάφες της αστυνομίας, ώστε να μην βγει στο φως η αλήθεια». 

«Πολιτικές αποφάσεις…»

Ο Φρ. Μπελέρη επέμεινε λέγοντας ότι: «Όλες οι αποφάσεις σας ήταν πολιτικές αποφάσεις. Η άρνηση της ειδικής άδειας για την ορκωμοσία ήταν επίσης πολιτική απόφαση, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες. Αυτό το σκέλος της απόφασης απορρίφθηκε από το Εφετείο. Πολιτική απόφαση αποτελεί και το γεγονός ότι οι καταγγελίες μου εκκρεμούν χωρίς κάποια απάντηση, παρόλο που έχει παρέλθει πολύς χρόνος.

»Επίσης, και το αίτημα της εισαγγελίας για φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών δεν έχει καμία νομική λογική. Αυτή η ποινή δεν έχει ζητηθεί για κανέναν κατηγορούμενο με την ίδια κατηγορία. Όλες οι αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για αυτήν την κατηγορία είναι ένα έτος με αναστολή. Δύο δήμαρχοι με την ίδια κατηγορία, όχι μόνο δεν βρίσκονται στη φυλακή όπως εγώ, αλλά παραμένουν στην θέση τους, εξασκώντας τα καθήκοντά τους.

»Όπως είναι φυσικό, προκύπτει το ερώτημα: Γιατί βρίσκομαι αντιμέτωπος με αυτή τη διάκριση; 

»Το αίτημα της εισαγγελίας δεν έχει καμία πρόθεση να αποδώσει δικαιοσύνη. Ο μόνος σκοπός της είναι να με καταδικάσει σε φυλάκιση για όσο χρόνο χρειάζεται ο Πρωθυπουργός, για να «διεξάγει» νέες εκλογές στη Χιμάρα. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ακόμα και σε αυτόν τον στόχο θα αποτύχουν γιατί όσες φορές και να γίνουν εκλογές στη Χιμάρα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. 

»Οι κωφοί άκουσαν και οι τυφλοί είδαν, τους πολίτες της Χιμάρας δεν μπορούν να τους ξεγελάσουν όπως ιστορικά κανείς δεν μπόρεσε να τους ξεγελάσει…».

Κλείνοντας τόνισε ότι δεν αισθάνεται ένοχος για καμία κατηγορία. «Αργά ή γρήγορα, θα βρω το δίκιο μου»!