Χωριά και πόλεις της Ηπείρου εδώ και χρόνια ζουν υπό την απειλή του…

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!

- Πολλοί γνωρίζουν το θέμα, καλύτερα όμως ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας που το επανέφερε χθες, αποσιωπώντας όμως τις δικές του σοβαρές ευθύνες επί υπουργίας του…

AMIANTOS SKEPH

Μια πονεμένη ιστορία, που εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρεί πολλές περιοχές και της Ηπείρου έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργού Κ. Μπάρκα, για την ύπαρξη αμιάντου (Ελλενίτ) σε στέγες σπιτιών και όχι μόνο. Ενός υλικού καρκινογόνου, η χρήση του οποίου μάλιστα έχει καταργηθεί σε όλη την Ευρώπη από το 2005!

Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από τότε και σε πολλές περιοχές, οι κάτοικοί τους αναγκάζονται να συνυπάρχουν μ’ αυτό το καρκινογόνο υλικό, παρά τις διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για απομάκρυνσή του. Ο Ωρωπός Πρέβεζας είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή της Ηπείρου, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων η πιο εξόφθαλμη περίπτωση είναι η στέγη του παλιού σταθμού του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, που παραμένει στη θέση της, παρά τις καταγγελίες και τις κατά καιρούς επισημάνσεις του τοπικού Τύπου για την επικινδυνότητά της! Και είναι πράγματι εξοργιστικό, που ενώ όλοι ζητούν την απομάκρυνση του αμιάντου από τις στέγες σπιτιών ή ακόμη και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, για να απαλλαγούμε οριστικά από το επικίνδυνο αυτό υλικό! Κι όλα αυτά την ώρα που μελέτες κρούουν τον κώδωνα για τη δημόσια υγεία, καθώς οι ίνες αμιάντου κατηγορούνται για τον θάνατο 100.000 ανθρώπων παγκοσμίως! 

Η ερώτηση Κ. Μπάρκα

Είναι όμως άκρως υποκριτικό σήμερα ο βουλευτής Πρέβεζας Κ. Μπάρκας, μιας περιοχής ιδιαίτερα επιβαρυμένης από τον αμίαντο και ο οποίος διετέλεσε και υφυπουργός στη διακυβέρνηση Τσίπρα, να… κουνά το δάχτυλο για την ομολογουμένως απαράδεκτη κατάσταση που εξακολουθούν να βιώνουν πολλοί κάτοικοι στον Ωρωπό Πρέβεζας και όχι μόνο! Οι ευθύνες είναι τεράστιες και διαχρονικές απ’ όλες τις Κυβερνήσεις, καθώς αν και πρόκειται για μια παθογένεια ετών, κανένας δεν πήρε στα σοβαρά ένα ζήτημα που αφορά την δημόσια υγεία! Έρχεται λοιπόν τώρα, για πολλοστή φορά - όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του - ο Κ. Μπάρκας και ζητά με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, την απομάκρυνση αμιάντου από τις στέγες των κατοικιών στον Ωρωπό του Δήμου Πρέβεζας! Σωστά ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτό όμως δεν τον απαλλάσσει από τις δικές του ευθύνες και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα περίμενε κανείς ως κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να επιμείνει περισσότερο τότε για να βρεθεί λύση, μιας και ο ίδιος προέρχεται από το Νομό Πρέβεζας και γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τι σημαίνει η συμβίωση με τον αμίαντο! 

Η περίπτωση του Ωρωπού

Ο βουλευτής Πρέβεζας Κ. Μπάρκας λοιπόν επανέρχεται στο σοβαρό αυτό θέμα και με ερώτησή του στους αρμόδιους υπουργούς αναφέρεται στην περίπτωση των χωριών του Νομού Πρέβεζας, όπου ο αμίαντος παραμένει σε πολλά  σπίτια, σε μεγάλο ποσοστό των κατοικιών στις στέγες. 

Όπως αναφέρει οι κάτοικοι του Ωρωπού Πρέβεζας ζουν εκτεθειμένοι στον καρκινογόνο αμίαντο, εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια, καθώς οι οροφές των σπιτιών τους είναι κατασκευασμένες από το επικίνδυνο υλικό. Σήμερα, οι στέγες των σπιτιών του Ωρωπού Πρέβεζας έχουν φθαρεί και οι ίνες του αμίαντου διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη ευκολία. Πρόκειται για ένα από τα πιο τοξικά υλικά με αποδεδειγμένους παράγοντες καρκινογένεσης, στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο βουλευτής, το θέμα έχει απασχολήσει τις Αρχές, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ριζικά. Μερικοί από τους κατοίκους αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική αντικατάσταση των οροφών με δικά τους έξοδα. Παραμένουν όμως ακόμη 100 περίπου κατοικίες που έχουν στέγες από «Ελλενίτ». Λόγω, όμως, των δυσμενών οικονομικών συνθηκών οι πολίτες αδυνατούν να προβούν σε αντικατάσταση του επικίνδυνου αμιάντου με άλλα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι να εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των κατοίκων κτιρίων που έχουν στέγες από αμίαντο αλλά και των κατοίκων των γειτονικών κτιρίων. 

Πρόκειται για ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό που δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά αφορά τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό και θα πρέπει να βρεθεί ειδική Κρατική Χρηματοδότηση ή μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για να αντικατασταθούν τα επικίνδυνα υλικά, και η απομάκρυνση του καρκινογόνου αυτού υλικού πρέπει να γίνει σταδιακά από ειδικό ειδικευμένο συνεργείο και αφού βρεθούν οι ειδικοί χώροι ταφής. Εκτός από το οικολογικό και ενεργειακό αποτύπωμα της παραπάνω δράσης, επισημαίνει ο κ. Μπάρκας, τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για την Εθνική Οικονομία, προστατεύοντας τα δημοσιονομικά της χώρας μας από μελλοντικά προβλήματα υγείας των πολιτών από τη χρήση του αμιάντου και καταλήγοντας ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς,  τι μέτρα προτίθενται να εφαρμόσουν ώστε να ξεκινήσει καταγραφή των σπιτιών όπου υπάρχει αμίαντος και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ώστε σταδιακά μέσα από ειδικά συνεργεία και αφού βρεθούν οι ειδικοί χώροι ταφής, να γίνει η απομάκρυνση του καρκινογόνου υλικού.