ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΕΙ!

Στη Βουλή την Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

• Θετική εμφανίζεται στην πλειοψηφία της η κοινή γνώμη • Επί… ποδός πολέμου οι φοιτητές και στα Γιάννενα

- ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Ξένα Πανεπιστήμια έτοιμα να έρθουν στην Ελλάδα…

FOITHTES SYLLALHTHRIO

• Η πόρτα για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα αναμένεται να ανοίξει μέσα στη νέα εβδομάδα με την ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή του πολυσυζητημένου σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. 

Το σ/ν, το οποίο πέρασε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έχει προκαλέσει εδώ και ένα δίμηνο έντονες αντιδράσεις από πλευράς φοιτητών και των δημόσιων Πανεπιστημίων, με την κοινή γνώμη όμως να εμφανίζεται στην πλειοψηφία της θετική στις προβλέψεις του, θεωρώντας μάλιστα ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου και των υπαρχόντων ιδρυμάτων. Πάντως, τις επόμενες ημέρες, παράλληλα με τη συζήτηση στη Βουλή, θα γίνουν νέες κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου, με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να είναι επί… ποδός πολέμου! Στο μεταξύ, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι ήδη μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα όταν αυτό καταστεί εφικτό.

Πάει στην Ολομέλεια

Με τις θετικές ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Ναι» είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των Σπαρτιατών, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Τελικό βήμα είναι η συζήτησή του στην Ολομέλεια, στην οποία θα εισαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Η ψήφισή του θα γίνει την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, οπότε και θα αποτελέσει νόμο του κράτους. Πλην της κυβερνητικής παράταξης, ενδέχεται να λάβει ψήφους και από άλλα κόμματα. Για παράδειγμα, στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει δημιουργηθεί ρήγμα σχετικά με τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος γίνεται ο δεύτερος βουλευτής, μετά τη Νάντια Γιαννακοπούλου, που «καρφώνει» δημόσια τον Νίκο Ανδρουλάκη για την απόφαση του να το καταψηφίσει. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την θέση του κ. Ανδρουλάκη. 

Θετική η κοινωνία

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με τους φοιτητές και μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας να τάσσεται εναντίον. Διαφωνίες και επιφυλάξεις έχει εκφράσει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο πολλά τμήματα τελούν υπό κατάληψη. Γι’ αυτό και με απόφαση της Διοίκησής του τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου θα ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση όπου λόγω καταλήψεων δεν μπορούν να γίνουν δια ζώσης. 

Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία στην πλειοψηφία της εμφανίζεται να έχει διαφορετική γνώμη, θεωρώντας προφανώς ότι οι νέοι που επιθυμούν να σπουδάσουν θα πρέπει να έχουν και την επιλογή της φοίτησης σε μη κρατικά ΑΕΙ. Αυτό καταδεικνύει πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Σύμφωνα με αυτή, οι ψηφοφόροι της ΝΔ τάσσονται υπέρ του σ/ν σε ποσοστό 78,5%, όπως και το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ για εκείνους της Ελληνικής Λύσης το ποσοστό αποδοχής του νομοσχεδίου ανεβαίνει στο 60%. Μειοψηφικά, αλλά σημαντικά είναι τα ποσοστά εκείνων που συμφωνούν με το νομοσχέδιο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Μάλιστα, το 51,4% θεωρεί ότι η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων θα βελτιώσει και τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Επί ποδός… πολέμου!

Καθώς πλησιάζει η ώρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, φοιτητές σε όλη τη χώρα είναι κυριολεκτικά επί… ποδός πολέμου. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προαναγγέλλουν γενικές συνελεύσεις στα τμήματα και νέες κινητοποιήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες κατά του σ/ν. Συγκεκριμένα, αύριο, Τρίτη και ώρα 12:00 έχουν προγραμματίσει να δημιουργήσουν ένα γιγαντοπανό στη Φοιτητική Λέσχη και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση. Την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Μαρτίου και ώρα 12.00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου και πικετοφορία που θα καταλήξει στο Κάστρο όπου θα κρεμάσουν το γιγαντοπανό. Θα ακολουθήσει εκδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων στο θεατράκι της Σκάλας. Οι Σύλλογοι ανακοίνωσαν πως στηρίζουν τις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στην Αθήνα.

«Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως “δεν παραβιάζεται το άρθρο 16”. Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ρητά τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα δικαιώματα», τονίζεται σε ανακοίνωσή τους.

Υπάρχει ενδιαφέρον…

Μεγάλο, πάντως, φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, παρόλο που ακόμα δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις καθώς δεν έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. 

«Χωρίς να μπορώ να πω πολλά ονόματα… υπάρχει ενδιαφέρον από πάνω από 10 πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή», είπε ο Υπουργός στο «Πρώτο Θέμα», ενώ αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως είναι η ίδρυση τουλάχιστον τριών σχολών και οι σύγχρονες υποδομές. Τα δίδακτρα θα καθορίζονται από το μητρικό Πανεπιστήμιο, ωστόσο το 10% των φοιτητών θα μπαίνει με υποτροφία όπως ορίζει ο νόμος που θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες.

Συμβατό με το άρθρο 16

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας, σημειώνοντας πως «η νομοθετική πρωτοβουλία μας αφορά το ενωσιακό δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και δεν αφορά τη σύσταση νέων σχολών. Και ακριβώς γι΄ αυτό είναι συμβατή με το άρθρο 16 του Συντάγματος». Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό καθώς και στους πολλούς Έλληνες ακαδημαϊκούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ξένα πανεπιστήμια και οι οποίοι θα έχουν μια ευκαιρία, αν το επιθυμούν, όπως είπε, να επιστρέψουν στην χώρα μας όταν ιδρυθούν τα μη κρατικά παραρτήματα.