Καθολικό το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών

ΡΑΓΙΣΑΝ ΚΑΡΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 57 ΝΕΚΡΟΥΣ!

- Ογκώδες συλλαλητήριο έγινε χθες στα Γιάννενα, ενώ αγροτικά τρακτέρ μπήκαν στην κεφαλή της πορείας

- Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο - Λυπητερά χτύπησαν οι καμπάνες σ’ όλη τη χώρα - Θρήνος στο μνημόσυνο που έγινε στον τόπο του δυστυχήματος…

APERGIA POREIA 1 28 2 24

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από το πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εξαιτίας του οποίου χάθηκαν 57 ζωές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν διαλευκανθεί τα ακριβή αίτιά του και να έχουν αποδοθεί ευθύνες. 

Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα των χθεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, να πέσει, επιτέλους, άπλετο φως στην τραγωδία και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Αίτημα που ούτως ή άλλως, διατυπώνεται εδώ και καιρό από σύσσωμη σχεδόν την ελληνική κοινωνία. Συλλαλητήριο έγινε και στα Γιάννενα από το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ, το οποίο ήταν ογκώδες, με τα τρακτέρ των αγροτών να δίνουν εντυπωσιακό τόνο. Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών χαρακτήρισαν έγκλημα το δυστύχημα με τα τρένα, ζητώντας πλήρη διαλεύκανσή του, ενώ παράλληλα πρόβαλαν τα αιτήματά τους, με κυρίαρχο τις αυξήσεις στις αποδοχές και τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια. 

Το συλλαλητήριο

Ογκώδες ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο στα Γιάννενα. Η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο και σ’ αυτό συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, εργατικά συνδικάτα, αλλά και η ΑΔΕΔΥ με τα σωματεία του δημοσίου τομέα, καθώς και πολλοί φοιτητές και συνταξιούχοι. Επικεφαλής της πορείας τέθηκαν τρακτέρ αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής μας, τα οποία έδωσα για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες αγωνιστικό «παρών» στο κέντρο των Ιωαννίνων. 

Η πορεία κινήθηκε προς το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και στη συνέχεια τα τρακτέρ αποχώρησαν, ενώ τα σωματεία διαδήλωσαν σε κεντρικούς δρόμους. Τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά και υπό τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κλειστά παρέμειναν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα την ώρα της κινητοποίησης. Ρολά επίσης κατέβασαν τα φαρμακεία των Ιωαννίνων με βάση σχετική απόφαση του Συλλόγου Φαρμακοποιών, καθώς και οι τράπεζες. Εξάλλου, στην χθεσινή απεργία συμμετείχαν οι υπάλληλοι του Συνδέσμου Ύδρευσης του Λεκανοπεδίοου Ιωαννίνων σε ποσοστό 100%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Κομφούζιο στο κέντρο…

Προέκυψε, ωστόσο, έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς λόγω του συλλαλητηρίου έκλεισαν σταδιακά για τα οχήματα συγκεκριμένοι δρόμοι του κέντρου με πρώτη και καλύτερη την Αβέρωφ, αλλά και οδοί όπως η Μητροπόλεως, η 28ης Οκτωβρίου, η Πυρσινέλλα και η Χαριλάου Τρικούπη. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οδηγοί, οι οποίοι έτυχε να βρεθούν τις συγκεκριμένες ώρες μέσα στο κέντρο. 

Οι δηλώσεις

- «Δεν πάει άλλο, δεν ανεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτή την ακρίβεια», δήλωσε ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Θανάσης Κονταξής λίγο πριν την έναρξη της χθεσινής πορείας και πρόσθεσε: «Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς μας, διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διεκδικούμε επαναφορά των τριετιών με ενσωμάτωση όλων των ετών από το 2012 ως το 2024».

Ο κ. Κονταξής χαρακτήρισε σημαδιακή τη χθεσινή ημέρα, επειδή, όπως είπε, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη όπου σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, νέα παιδιά στην πλειοψηφία τους, τονίζοντας ότι θυσιάστηκαν για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που θεωρούν κόστος τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής. 

- Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας έκανε λόγο για «έγκλημα στα Τέμπη», τονίζοντας πως «οι ψυχές των 57 νεκρών και οι οικογένειές τους ζητούν δικαίωση και δεν επιτρέπεται καμία συγκάλυψη». Παράλληλα, επισήμανε ότι «είμαστε ξανά στους δρόμους διεκδικώντας την αξιοπρέπειά μας. Η Κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους και στο Δημόσιο, στους οποίους έδωσε αύξηση ενάμισι ευρώ την ημέρα όταν ο πληθωρισμός καλπάζει ενώ τα 12 τελευταία χρόνια το εισόδημά μας έχει εξανεμιστεί σε ποσοστό 40% και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα». 

Παρουσιάζοντας τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Γρίβας έκανε λόγο για οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση του 2% της εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας, ξεπάγωμα των κλιμακίων της διετίας 2016 – 17, αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους χώρους του Δημοσίου. «Τα αιτήματά μας μπορεί να ακούγονται υπερβολικά, αλλά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που βιώνουμε», κατέληξε. 

Χτύπησαν καμπάνες

Στο μεταξύ, πένθιμα χτύπησαν χθες το πρωί οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της χώρας ως ένδειξη μνήμης και σεβασμού για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Συνολικά ήχησαν 57 χτύποι, ένας για κάθε μία από τις 57 ψυχές που έχασαν τη ζωή τους έναν χρόνο πριν στα Τέμπη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ελήφθη κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, Μαρίας Καρυστιανού προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ράγισαν καρδιές στο μνημόσυνο!

Εξάλλου, στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη έγινε χθες το μεσημέρι το ετήσιο μνημόσυνο για τους 57 νεκρούς, στη διάρκεια του οποίου κυριολεκτικά ράγισαν καρδιές. Με δάκρυα, αναφιλητά και λουλούδια συγγενείς και φίλοι των θυμάτων βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας για να τιμήσουν τη μνήμη τους, ζητώντας δικαίωση. Οι συμμετέχοντες άναψαν κεριά στη μνήμη των δικών τους ανθρώπων και άφησαν από ένα πανό και καρτελάκι για τον κάθε νεκρό. Ο δε ιερέας που διάβασε τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τρισάγιου, ξέσπασε σε λυγμούς.