ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Δεν υποβαθμίζονται τα σημερινά Δημόσια Πανεπιστήμια…

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΕΙ!

Η Σύγκλητος του Πανεπ. Ιωαννίνων ανησυχεί και ζητά στήριξη… Το θέμα συζητήθηκε και στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο…

PIERRAKAKHS KYRIAKOS

• Σε τεντωμένο σχοινί παραμένει η κατάσταση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας αλλά και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Οι καταλήψεις διαρκείας και οι κινητοποιήσεις από εκείνους που αντιδρούν στο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο εχουν αναστατώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και στα Γιάννενα, με την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που έχει ως προτεραιότητα τη συνέχιση ή την ολοκλήρωση των σπουδών να είναι εκείνη που πληρώνει τους ψευτοεπαναστατισμούς της μειοψηφίας. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στο να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου και να πάρει μέτρα για τη μη υποβάθμισή του, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα σε όσους το θελήσουν να σπουδάσουν στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Οι κινητοποιήσεις, πάντως, κλιμακώνονται αυτή την εβδομάδα με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου στις 8 Μαρτίου, ενώ να σημειωθεί ότι χτες επικράτησε ένταση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής  με το «καλημέρα» της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. 

Έντονοι προβληματισμοί από τη Σύγκλητο

Την ώρα που στη Βουλή ξεκίνησε δυναμικά η συζήτηση για τη ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέφρασε με ανακοίνωσή της τους εντονότατους προβληματισμούς της για τις συνέπειες του νόμου.

Με αφορμή την διαφαινόμενη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, η Σύγκλητος βλέπει κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού που θα αποστερήσει από τα δημόσια ιδρύματα ικανά στελέχη, την περαιτέρω υποχρηματοδότηση αν υπάρξει διασπορά των κρατικών χρηματοδοτήσεων και προς τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά και περαιτέρω γραφειοκρατία στα λειτουργούντα δημόσια Πανεπιστήμια.

Παράλληλα,  η Σύγκλητος υπογραμμίζει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στις διεθνείς κατατάξεις/αξιολογήσεις, μέσω της συνεχούς διδακτικής και ερευνητικής προσπάθειας των μελών του, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συχνά αντιμετωπίζει στην καθημερινή λειτουργία του. 

Όσον αφορα τις διατάξεις του νέου νόμου, η Σύγκλητος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι δημιουργούν ένα περιβάλλον μεγάλης και ανεξέλεγκτης κινητικότητας του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού στο εσωτερικό της χώρας που θα οδηγήσει στην αποψίλωση των ήδη υποστελεχωμένων περιφερειακών Πανεπιστημίων και πως δεν εξασφαλίζουν την άρση των δυσμενών συνθηκών που δημιούργησε η 15ετής πολύπλευρη κρίση, όσον αφορά στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων.

«Η υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό και η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι και επιθυμεί και είναι σε θέση να την ανασχέσει και να την αντιστρέψει πράττοντας τα δέοντα», καταλήγει σχετικά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων και οι επιπτώσεις τους στα περιφερειακά ΑΕΙ, απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση όπου ήταν αίτημα να συζητηθεί το ζήτημα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «είναι ένα μεγάλο ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται στη λογική του μαύρου - άσπρου». 

Ανέφερε δε ότι συντάσσεται με την θέση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών πανεπιστημίων, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αντικίνητρα ώστε να μην συγκεντρωθούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και να αποτραπεί η αποδυνάμωση των περιφερειακών.

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εκ μέρους της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Δημητριάδης, ενώ στο βαρύ πλήγμα που θα υποστούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια με κλείσιμο σχολών και τμημάτων στάθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Άλκης Παπαχρηστάκης. 

Ο Γιώργος Πρέντζας, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι οι φοιτητικές παρατάξεις και το ΚΚΕ ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στο νέο νομοθέτημα.

 Εκ μέρους των «Οριζόντων Ηπείρου» η επικεφαλής Μάγδα Τάτση τόνισε ότι η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων προυποθέτει αναθεώρηση του συντάγματος, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρος Γεωργόπουλος, κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι «ο νόμος θα περάσει, εδώ πέρασαν την τεκνοθεσία των ομοφυλόφιλων κόντρα σε όλη την κοινωνία…».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων οι οποίοι μετέφεραν την κατάσταση από το τοπικό ανώτατο ίδρυμα.

Η Μ. Τζούφη

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας απειλεί ανοιχτά το δημόσιο πανεπιστήμιο και απαξιώνει την προοπτική χιλιάδων καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών και αποφοίτων» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε πως «πρόκειται για σχέδιο νόμου που ποδοπατά το Σύνταγμα, το οποίο αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται η παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από ιδιώτες». 

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου. «Το νομοσχέδιο έρχεται να σφραγίσει την από-ανάπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ, με μείωση των εισακτέων και πολλαπλά προβλήματα βιωσιμότητας των Τμημάτων στην περιφέρεια», τόνισε ακόμη η βουλευτής Ιωαννίνων. 

Ένταση στη Βουλή

Κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή χθες για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας, με τον πρόεδρο της επιτροπής Χρήστο Κέλλα να εξηγεί πως για κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφανθεί η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, αλλά η ολομέλεια.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερράκακης, απαντώντας στα πυρά της μειοψηφίας περί αντισυνταγματικότητας, υποστήριξε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που προβλέπεται για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, είναι το αυστηρότερο της Ευρώπης, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση «φεστιβάλ υποκρισίας» και «ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό». 

Το κλίμα πάντως ηλεκτρίστηκε, όταν το λόγο πήρε ο αψύς Κρητικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, παρότι μη μέλος της επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ήταν εκείνη που έδωσε «πελατεία» στα ιδιωτικά κολλέγια.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα δημόσια πανεπιστήμια, επισημαίνοντας πως 176 από τα συνολικά 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμισή τους και κατέληξε λέγοντας πως «πρακτικά είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο με πλήρη απαγόρευση της δυνατότητας λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων».

Η συζήτηση πάντως αναμένεται να συνεχιστεί σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας κάλεσαν την κυβέρνηση να το αποσύρει, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου γνωστοποίησε την απόφασή του να το καταψηφίσει.