Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες οι αγρότες του Νομού

«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησαν οι εκπρόσωποί τους για τα προβλήματα του κλάδου, προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο πρωτογενής τομέας θα σβήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα...

Προτάσεις Αυγενάκη στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για την ΚΑΠ

TRAKTER PERIFEREIA 6 26 2 24

• Μία κινητοποίηση που ανάλογη είχαν χρόνια να δουν τα Γιάννενα έκανε χθες το μεσημέρι ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του Νομού, με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα να πραγματοποιούν «απόβαση», κατακλύζοντας κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης. 

Το συγκεκριμένο συλλαλητήριο σηματοδοτεί το τέλος των μπλόκων για την περιοχή μας, όχι όμως και του αγώνα των ανθρώπων του κλάδου, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ζητούν πιο γενναία μέτρα στήριξης προκειμένου να επιβιώσουν ανταποκρινόμενοι στις δυσκολίες της εποχής, ιδιαίτερα στο κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί. Σε δηλώσεις τους επτά εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής κυριολεκτικά θα σβήσει και μαζί του θα σβήσει και η ύπαιθρος στην οποία αυτοί δραστηριοποιούνται. 

«Αν λείψουν οι αγρότες…»

Εν δυνάμει αγρότης δήλωσε ο Μιλτιάδης Μπούκας, ζητώντας αυτό να δηλώνουν όλοι οι συνάδελφοί του, καθώς ο αγώνας της επιβίωσης που δίνουν δεν ξέρουν πού θα καταλήξει. Ο κ. Μπούκας αναφέρθηκε στο μπλόκο του Καλπακίου στο οποίο συμμετείχε τις προηγούμενες ημέρες λέγοντας πως ήταν δυναμικό, παρόλο που ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες, ενώ και οι φορείς μαζί με τα κόμματα ουσιαστικά τους αγνόησαν. «Αν λείψουν οι αγρότες τότε θα καταλάβουν τη σημασία τους γιατί δεν θα έχουν να φάνε», τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στον αγρότη. «Πρέπει να είμαστε περισσότεροι και πιο οργανωμένοι, να σηκώσουμε το ανάστημά μας, γιατί έτσι μπορούμε να πετύχουμε», κατέληξε.

Τα χωριά πεθαίνουν

Ο Γιώργος Λυκομάνης, γεωργοκτηνοτρόφος ο οποίος δραστηριοποιείται σε απομακρυσμένο χωριό του Πωγωνίου, διαβεβαίωσε ότι «δεν βγήκαμε στους δρόμους επειδή θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε κάποιον, αλλά επειδή αργοσβήνουμε». 

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ύπαιθρο τόνισε χαρακτηριστικά πως «τα χωριά μας πεθαίνουν, δεν υπάρχουν καφενεία, ούτε σχολεία, δεν υπάρχει συνέχεια μετά από εμάς. Είμαστε οι τελευταίοι που έχουμε τη δουλειά μας εκεί, αλλά δυστυχώς μας υποβαθμίζουν και τα σχολεία και αναγκαστικά για το μέλλον των παιδιών μας θα ‘σπάσουν’ οικογένειες, θα φύγουν και όσο αντέξουμε». 

Να σκύψει η κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Θεοχάρης Λιούρης αναφέρθηκε στην επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ σε επίπεδο υπουργών της Ε.Ε. και υπενθύμισε τη μείωση της τάξης του 40% στις επιδοτήσεις των αγροτών φέτος κάνοντας λόγο για λάθος της κυβέρνησης. «Διεκδικούμε μέτρα για το ρεύμα και για το κόστος παραγωγής και να πληρωθούν γρήγορα οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος, ειδικά στην Ήπειρο που τα προβλήματα είναι πάρα πολλά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στα προβλήματα όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα γιατί χωρίς αγρότες θα υπάρξει πρόβλημα στην διατροφική επάρκεια της χώρας».

 Υψηλό το κόστος

Ο πατατοπαραγωγός από την Χρυσοβίτσα Περικλής Παλαιοπάνος έκανε λόγο για εκτόξευση του κόστους παραγωγής τονίζοντας πως η τιμή του πατατόσπορου φέτος ξεπερνάει τα 1,70 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα μόνο η αγορά του να φτάσει στα 1.000 ευρώ το στρέμμα. «Πώς εγώ αύριο με τέτοια κόστη θα πω στα παιδιά μου να έρθουν να καλλιεργήσουν τη γη αυτή που έχουμε, που βρήκαμε από τους παππούδες και τους πατεράδες μας;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως «αυτό που ζητάμε είναι να μας στηρίξουν λίγο στα έξοδά μας και να μειώσουν τους φόρους στο πετρέλαιο».

Η αμπελουργία φθίνει

Ο Ηλίας Αγόρος, Γραμματέας του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας προειδοποίησε πως η αμπελουργία στην περιοχής μας φθίνει, ενώ υπενθύμισε ότι πέρυσι ο περονόσπορος κατέστρεψε ολοσχερώς τα αμπέλια. Γι’ αυτό και το αίτημα του κλάδου είναι να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα με 600 ευρώ αποζημίωση το στρέμμα. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Κρατάμε μικρό καλάθι από την αναθεώρηση της ΚΑΠ», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «εδώ στην Ήπειρο, αν δεν αγωνιστούν, μέλλον για τους αγρότες δεν θα υπάρξει».

Tα χρήματα δεν αρκούν

Εκπροσωπώντας τους μελισσοκόμους της περιοχής, η Νικολέτα Λαδιά έκανε λόγο για όνειρα που δεν πραγματοποιούνται. Αναφέρθηκε δε στο πρόγραμμα ενίσχυσης στο οποίο έχουν ενταχθεί οι νέοι μελισσοκόμοι, λέγοντας πως «δεν ξέρουμε πώς θα κλείσει, τις δεσμεύσεις μέχρι πού θα τις κρατήσουν» και τόνισε: «Όλη η νέα γενιά δεσμευτήκαμε σ’ ένα νέο πρόγραμμα. Δεν αρκούν όμως τα χρήματα που μας έταξαν, δεν φτάνουν για τίποτα. Θα ολοκληρωθούν στην επταετία και εκεί έχουμε σβήσει όλοι».

Να γίνουν έλεγχοι

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης υπογράμμισε πως «οι αγρότες δεν βγήκαν τυχαία στους δρόμους όλης της Ευρώπης, υπάρχει πρόβλημα» και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ελέγχους στην αγορά, από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή και ειδικά για το κατά πόσο φτάνουν γνήσια προϊόντα στον τελευταίο, ενώ ζήτησε να γίνουν έλεγχοι και στο ποιοι παίρνουν τις επιδοτήσεις, αν δηλαδή έχουν και ζώα ή μόνο βοσκότοπους. «Αυτά είναι θεσμικά ζητήματα και δεν απαιτούν λεφτά», είπε. 

Όσο για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, σημείωσε πως επιβαρύνονται με πάρα πολλά έξοδα για τη μετακίνηση των κοπαδιών τους και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει σε δύο πράγματα, το πετρέλαιο και το ρεύμα, αν θέλει να βοηθήσει τον κλάδο. 

«Υπάρχουν ευθύνες…»

Παρών στο συλλαλητήριο ήταν και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, ο οποίος δήλωσε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν μάχη για να μείνουν στη δουλειά τους, να ζήσουν τις οικογένειές τους και πρόσθεσε πως υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη στρατηγική της Ε.Ε. για τον αγροτικό τομέα. 

Υπό εξέταση η ΚΑΠ

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες βρέθηκε η Κοινή Αγροτική Πολιτική με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών σ’ όλη την Ευρώπη.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις δομικές αλλαγές που θα κάνουν την εφαρμογή της ΚΑΠ πιο λειτουργική και λιγότερο γραφειοκρατική. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας, απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμό των κυρώσεων, εναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα, ενώ τόνισε ότι η επέκταση και ενδυνάμωση αναφορικά με το δίχτυ ασφαλείας της ΚΑΠ είναι αναγκαία, καθώς το γεωργικό αποθεματικό δεν αρκεί να καλύψει όλα τα είδη κρίσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Θεσσαλίας.