ΧΩΡΙΣ… ΦΡΕΝΟ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Και με την «σφραγίδα» της EUROSTAT δεύτερη από το τέλος(!) με το χαμηλότερο ΑΕΠ στην Ελλάδα

- «Κούφια λόγια» οι υποσχέσεις των Αυτοδιοικητικών αρχόντων

DEIKTHS KATO

• Η κατάσταση στην Ήπειρο της ιστορίας, του πολιτισμού και των γραμμάτων γίνεται όλο και χειρότερη και η περιοχή όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται, αντί να αναβαθμίζεται και να γνωρίζει ανάπτυξη. 

Τα κούφια λόγια των τοπικών αυτοδιοικητικών και πολιτικών, που λένε πως κάνουν τα πάντα, ενώ στην πράξη δεν φαίνεται να κάνουν τίποτα, οι αστοχίες τους, ηθελημένες και αθέλητες, καθώς και η ανεπάρκειά τους και οι πολιτικά συμφεροντολογικές κινήσεις τους, σε συνδυασμό με την αδιαφορία του κεντρικού κράτους, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε οπισθοδρόμηση  την Ήπειρο, αλλά σε μαρασμό!

Με… σφραγίδα Eurostat

Τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Eurostat όχι μόνο είναι αποκαλυπτικά της δυσανεξίας και της ασφυξίας της περιοχής, αλλά και φανερώνουν το έλλειμμα των λεγόμενων τοπικών αρχόντων (η εφημερίδα αυτή έχει μάθει και έτσι θα πορεύεται, να μη… μασάει τα λόγια της και να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα, ανεξάρτητα προσώπων, κομμάτων και χρωμάτων).

Τι λέει, λοιπόν, η Eurostat, που είναι «καμπάνα» αφύπνισης για τους ανευθυνοϋπεύθυνους του τόπου μας; 

Το εξής άκρως ανησυχητικό: Η Ήπειρος καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ΑΕΠ μεταξύ των 13 Περιφερειών της Ελλάδας και ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Όσοι, λοιπόν, χειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου, αφήνοντας στην άκρη συμφέροντα και σκοπιμότητες, και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, έστω και τώρα!

Άλλα ντ’ άλλων!..

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: Διατίθενται ευρωπαϊκά χρήματα σε έργα, που δεν χρειάζονται, ενώ έργα υποδομής, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην Περιφέρειά μας αγνοούνται.

Το αποτέλεσμα είναι να ερημώνουν τα χωριά, όχι μόνο τα ορεινά, αλλά και τα πεδινά, καθώς οι αγρότες στενάζουν κάτω από οικονομικά  βάρη, ενώ οι νέοι παίρνουν των ομματιών τους για το εξωτερικό. Και είναι αξιοσημείωτο ότι παρ' όλο, που και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση δεν είναι ιδανικά καλή, ωστόσο προτιμούν να φύγουν από τον τόπο τους, αφού βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

Συνεχή λουκέτα… 

Οι λίγοι γέροντες που έχουν απομείνει στα χωριά, δυσκολεύονται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ και τραπεζικά υποκαταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, όπως και ταχυδρομικά γραφεία. 

 Επί πλέον στην πράξη -το τονίζουμε στην πράξη, γιατί από θεωρίες «χορτάσαμε»- οι φορείς δεν στηρίζουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις ορεινές και παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου. Δεν στηρίζουν την ενίσχυση του εισοδήματος των ανθρώπων της υπαίθρου και τη συγκράτηση του πληθυσμού, μέσω  της ανάδειξης του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. 

Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα, είναι και πολλά άλλα, για τα οποία οι ηγήτορες της Ηπείρου δεν δίνουν καμία σημασία και, όσο υπερβολικό, και αν μοιάζει, έχουν ελάχιστη συμβολή στην ουσιαστική πρόοδο της Ηπείρου. 

Όμως και οι Ηπειρώτες, που, τώρα διαμαρτύρονται είναι αυτοί που τους ψήφισαν ή τους ανέχθηκαν, επιλέγοντας οι περισσότεροι την αποχή. Έτσι αν και έχουν εκλεγεί από μειοψηφία «καμαρώνουν» για τη δημοφιλία τους (!) και την αποδοχή τους (!), που τη θεωρούν επισφράγιση και αναγνώριση του έργου τους, το οποίο κατ' ουσίαν είναι ανύπαρκτο! 

Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να εκχωρούν «εν λευκώ» εξουσιοδότηση σε κανέναν! Ο συνεχής έλεγχος, αυτών, που κατέχουν αξιώματα,  η αξιολόγηση για τους πάντες και τα πάντα και η ανατροπή κατεστημένων αντιλήψεων και συμπεριφορών,  ίσως είναι το... οξυγόνο για την ασφυκτιούσα Ήπειρο. 

Η ίδια η κοινωνία της Ηπείρου, οφείλει να βρει και ν’ αναδείξει τα στελέχη εκείνα, που έχουν τη δυνατότητα, καθαρά και αληθινά, να προσφέρουν και δεν έχουν διάθεση και πρόθεση να βολευτούν…

Η ίδια η κοινωνία της Ηπείρου είναι ανάγκη να μπει μπροστά, για να αλλάξει επιτέλους η κατάσταση. Όχι στη μιζέρια και στη μεμψιμοιρία, που «βολεύει»  και «διατηρεί» τους καρεκλοκένταυρους, αλλά αγώνας για το καλό, του τόπου, ώστε να ξεκολλήσει επιτέλους από τον πάτο της υποανάπτυξης…