Ο Αλβανός Πρωθυπουργός συνεχίζει συστηματικά να παραβιάζει το Κράτος Δικαίου

ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ… ΝΤΑΗΣ Ο ΡΑΜΑ!

Νέα μηνύματα Δένδια – Πλακιωτάκη προς την Κυβέρνηση Τιράνων Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την τύχη του Φρ. Μπελέρη

DENDIAS ELEYHTERIA 2024

  Μηνύματα συμμόρφωσης προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο στέλνουν με κάθε ευκαιρία Έλληνες αξιωματούχοι προς την Κυβέρνηση Ράμα, η οποία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια της Ε.Ε., χωρίς όμως να δείχνει διάθεση να ακολουθήσει τις θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές. 

Σε ότι έχει να κάνει με το σεβασμό του Κράτους δικαίου εξακολουθεί να… σφυρίζει αδιάφορα, επιδεικνύοντας τους ισχυρούς συμμάχους που έχει στο πλευρό της! Ο λόγος για την Τουρκία, η οποία έχει πατήσει γερά το πόδι της στην Αλβανία, με τον σουλτάνο Ερντογάν μάλιστα να την έχει υπό την προστασία του, αφού έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «όσο υπάρχει η Τουρκία, η Αλβανία δεν είναι μόνη»!

Αυτή η στενή συνεργασία Αλβανίας – Τουρκίας δίνει στην Κυβέρνηση Ράμα την ευχέρεια να παραβιάζει ανεξέλεγκτα τους κανόνες του Κράτους δικαίου, με την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, την υπόθεση Μπελέρη. Η αλβανική Κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά να προεξοφλήσει την καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης. Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την τύχη του ομογενούς, καθώς οι εισαγγελείς έχουν προτείνει ποινή φυλάκισης δυόμιση χρόνων για το αδίκημα της διαφθοράς. Στις 28 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη του στο ειδικό δικαστήριο, με τον ίδιο τον Φρ. Μπελέρη να επιμένει ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα!

Μήνυμα Δένδια 

Νέο μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε από τα Γιάννενα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία της Ηπείρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων και αναφέρομαι και στη γειτονική Αλβανία, η οποία όμως πάντοτε, στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να έχει υπόψη της και την ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής 

Ειδική αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αλλά και στην υπόθεση Μπελέρη έκανε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ι. Πλακιωτάκης σε συνάντηση, που είχε με τον αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, Agron Gjekmarkaj.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην δυνατότητα βελτίωσης του κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, στη λήψη μέτρων για εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, το σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην αποφυγή οποιασδήποτε υποκίνησης εχθρικών αισθημάτων μεταξύ των δυο λαών. «Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., η οποία όμως πρέπει να βασίζεται στις θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. 

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για την υπόθεση του Φρ. Μπελέρη, τονίζοντας και το αναφαίρετο δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας. 

Από την πλευρά του ο Αλβανός αξιωματούχος αφού εξέφρασε τα ευχαριστήρια στον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στον δρόμο προς την Ευρώπη και την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, έκανε ειδική αναφορά στη παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, η οποία όπως είπε δημιουργεί «γέφυρα» σύνδεσης των δύο χωρών! Μία «γέφυρα», που – όπως ανέφερε - θα μπορούσε να διευκολύνει τόσο την προσέλκυση Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αλβανία, όσο και στη συνεργασία στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Με τις πλάτες της Τουρκίας!

Βέβαια, όσο ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει τις πλάτες της Τουρκίας, τόσο θα  αγνοεί τις προτροπές της Ε.Ε. για ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς η Αντιπολίτευση βρίσκεται στα… κάγκελα!

Η πλήρης στήριξη Ερντογάν στην Κυβέρνηση Ράμα επιβεβαιώθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, όπου υπεγράφησαν έξι συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και μια συμφωνία - πλαίσιο για στρατιωτική συνεργασία.

«Η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Επιθυμούμε να εμβαθύνουμε τη στενή μας συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και τον στρατιωτικό τομέα. Η συμφωνία πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας είναι η πιο συγκεκριμένη εκδήλωση αυτής της βούλησης», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Τούρκος Πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις. 

Στη διμερή συνεργασία έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών από το 1 δισεκ. δολάρια που είναι σήμερα στα 2 δισεκ. δολάρια. 

Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον σεισμό που έπληξε την Αλβανία, υπενθυμίζοντας ότι τότε ο Ερντογάν του είπε πως «όσο υπάρχει η Τουρκία, η Αλβανία δεν είναι μόνη» και στη συνέχεια η Τουρκία έχτισε 500 διαμερίσματα.