111 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

- Κορυφώνονται σήμερα οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου

- Στις 12 μ. η παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί λόγω των εκδηλώσεων…

PNEYMATIKO KENTRO

Συνολικά 111 χρόνια πέρασαν από το πρωινό της 21ης Φεβρουαρίου 1913, όταν ο ελληνικός στρατός μπήκε θριαμβευτής στην πόλη των Ιωαννίνων αποτινάσσοντας οριστικά τον τουρκικό ζυγό από πάνω τους.

Πρόκειται για μία επέτειο – σταθμό για την πρωτεύουσα της Ηπείρου, η οποία τιμάται και φέτος με την επισημότητα που της αρμόζει. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν πλούσιο χθες και επικεντρώθηκε στα σημεία εκείνα περιμετρικά της πόλης όπου συντελέστηκαν σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1912 – 13, όπως ο Λόφος της Δουρούτης και η Μανωλιάσσα. Ολοκληρώθηκε δε με την βραδινή πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου στη Ζωσιμαία Ακαδημία, στην οποία παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σήμερα οι εορτασμοί θα έχουν επίκεντρο τα Γιάννενα και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία. 

Εμίν Αγά, Δουρούτη κ.α.

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των χθεσινών επετειακών εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στο Χάνι Εμίν Αγά όπου ήταν το Στρατηγείο του πολέμου του 1912-13 και έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Αρχών και τοπικών φορέων.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, δίπλα στο Ρολόι. Παρέστησαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Τσίμαρης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Γιώργος Παππάς κ.α.. Εξάλλου, στον λόφο της Δουρούτης και στον τάφο των «έξη παλληκαριών» τελέστηκε χθες το μεσημέρι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Για τη θυσία των νέων στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων μίλησε η Πρύτανης Άννα Κ. Μπατιστάτου. Ακολούθησαν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον Λόφο Αβγού, όπου βρίσκεται ο «Τύμβος των 333 Μπιζανομάχων».

Εκδήλωση μνήμης έγινε και στα «Εικονίσματα» της Μανωλιάσσας όπου κατατέθηκαν στεφάνια στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών. 

Πανηγυρική εκδήλωση 

Ζωγραφικούς πίνακες από τη συλλογή των Παύλου Σπουρέλα και Ευγενίας Σάλλα περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Μια συνηθισμένη μέρα...», η οποία εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών «Ελευθερίων» της πόλης μας. 

Στα εγκαίνιά της παρέστη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρίσκεται από χθες στα Γιάννενα.

Αποκορύφωμα των επετειακών εορτασμών της χθεσινής ημέρας ήταν η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία καθώς το Πνευματικό Κέντρο είναι υπό ανακαίνιση.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρέστησαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, οι βουλευτές Μερ. Τζούφη και Γ. Τσίμαρης, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Αναστασίας Γιογλή, η οποία αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της πόλης ως έναν από τους μεγάλους σταθμούς της ιστορικής της πορείας. Ακολούθησε ομιλία του Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Απελευθέρωση των Ιωαννίνων: ένα μεγάλο επίτευγμα του ελληνισμού». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική εκδήλωση από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

Πριν την εκδήλωση του Δήμου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε, έπειτα από δική της επιθυμία, την ανακαινισμένη Οικία Κων/νου Φρόντζου (φωτό), συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα. Την κ. Σακελλαροπούλου ξενάγησε στους χώρους του κτιρίου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου Κωνσταντίνος Πέτσιος. 

Το σημερινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εορτασμών θα ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη, ανήμερα της Επετείου, στις 7 π.μ. με εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου και της Μπάντας της 8ης Μεραρχίας.

Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στις 11.10 π.μ. θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου. Στις 12 μ. θα λάβει χώρα η καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων. Υπενθυμίζεται ότι στις εκδηλώσεις θα παραστεί επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστα Τασούλας, την κυβέρνηση πρόκειται να εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ θα παραβρεθεί και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.

Τέλος, στη 1 μ.μ. θα γίνουν στον εκθεσιακό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ησιόνη η Πρόνοια. Η προνοιακή πολιτική του ελληνικού κράτους στην  Ήπειρο κατά τον 20ο αιώνα».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ σήμερα, Τετάρτη από νωρίς το πρωί στο κέντρο των Ιωαννίνων λόγω των εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της πόλης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνσης, από τις 7 π.μ. και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων στις οδούς Δωδώνης (από Στρατολογία μέχρι Κεντρική Πλατεία), Αβέρωφ, Μητροπόλεως και στις Πλατείες Πύρρου, Ανδρ. Παπανδρέου, αρχές Μπιζανίου και Σπ. Σπύρου.

Παράλληλα, από τις 9 π.μ. θα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στις οδούς Δωδώνης (από Στρατολογία μέχρι Κεντρική Πλατεία), Αβέρωφ, Μητροπόλεως, στις Πλατείες Πύρρου, Ανδρ. Παπανδρέου και στις οδούς 28ης Οκτωβρίου από την οδό Αβέρωφ έως τη διασταύρωσή της με την Χαρ. Τρικούπη, Παπάζογλου - Κάνιγγος και Κρυστάλλη.