Αφού έμεινε εκτός Ταμείου Ανάκαμψης, η Περιφέρεια επέλεξε την παραχώρηση

ΜΕ…ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ!

- ΣΤΕΦ. ΖΟΥΜΠΑΣ: Όχι αποφάσεις με βάση στενά συμφέροντα… - Ι. ΣΤΕΦΟΣ: Σε λάθος κατεύθυνση οι επιλογές της Περιφ. Αρχής

- Λ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Τεράστιες οι ευθύνες Αλ. Καχριμάνη…

PARKO TEXNOLOGIAS

Δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, παρά το «φιάσκο» με την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα όσα τραγελαφικά ακολούθησαν, με διαβεβαιώσεις περί μείωσης του κόστους κατά 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει επανένταξη.

Μάλιστα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, στα μέσα Ιανουαρίου, πομπωδώς εξέφραζε την βεβαιότητα ότι το έργο θα υλοποιηθεί, επικαλούμενος και κυβερνητικές δεσμεύσεις!

Τελικά ένα μήνα μετά και η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει τον δρόμο της παραχώρησης, βγάζοντας στο… σφυρί ένα έργο που έχει ήδη περάσει από σαράντα κύματα και που η υλοποίησή του ακόμη δεν θεωρείται βέβαιη ούτε και με αυτό το πλάνο!

Ανοιχτός διαγωνισμός

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η διακήρυξη  Ανοιχτού Διεθνή Διαγωνισμού, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, για το έργο της Κατασκευής, Συντήρησης και Λειτουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, με τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να εκφράζουν ενστάσεις, χαρακτηρίζοντας την Περιφέρεια Ηπείρου ως εταιρία Real Estate!

Η διακήρυξη εκπονήθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και τις λεπτομέρειες ανέλυσε χθες ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ευάγγελος Σακκάς.

Βέβαια, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία και αυτού του εγχειρήματος, στην τοποθέτησή του ο Αλ. Καχριμάνης μίλησε και για plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το σενάριο της παραχώρησης. Όπως είπε, εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είτε σε δεύτερη φάση, εάν δεν ευοδωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, είτε σε κάποιο άλλο έργο της Περιφέρειας! 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας, η επιλογή της παραχώρησης έχει στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου, πιλοτικού χαρακτήρα και αν η προσπάθεια ευοδωθεί, θα δημιουργηθούν ταχύτατα οι εγκαταστάσεις του για να στεγάσουν τις εν αναμονή εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της  Περιφέρειας, αλλά και γενικότερα  του Δημοσίου. 

Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί με την υπάρχουσα μελέτη και οικοδομική άδεια που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, σύμφωνα με το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου, εκτιμώνται  σε 70 περίπου εκατομμύρια ευρώ, όσο και η αξία της σύμβασης. 

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού, η σύμβαση προβλέπει ρητά ότι ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας του Πάρκου θα έχει την πλήρη ευθύνη για τη διοίκηση, συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία του. 

Ως αντάλλαγμα της  παραχώρησης  του χώρου αναλαμβάνει τη δέσμευση να διαθέτει τους γραφειακούς χώρους πλήρως εξοπλισμένους -του ενός κτιρίου εμβαδού 1.700 μ2 αποκλειστικά για εκμίσθωση σε νεοφυείς επιχειρήσεις (που θα επιλέγονται με δημόσια πρόκληση) και στην Περιφέρεια Ηπείρου, με συμβολικό μίσθωμα 1 ευρώ/ανά τετραγωνικό ετησίως. Επίσης να  παρέχει χωρίς τίμημα  υπηρεσίες θερμοκοιτίδας και να διοργανώνει εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. 

Σκληρή κριτική από Αντιπολίτευση

Οι νέες αυτές εξελίξεις για το φιλόδοξο έργο του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Αντιπολίτευσης.

- Η παράταξη «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Στεφ. Ζούμπα εκφράζει την βαθιά της ανησυχία, δηλώνοντας αποφασισμένη «να σταθεί ενάντια σε αυτήν την απόφαση που για μια ακόμη φορά φαίνεται να λαμβάνεται χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συμμετοχή των παρατάξεων και χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχέδιο». Και προσθέτει: «Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται με βάση τα στενά συμφέροντα ή τις μονομερείς αποφάσεις του Περιφερειάρχη όταν μάλιστα  αφορούν την ανάπτυξη και τη χρήση εκτάσεων των Ηπειρωτών».

Παράλληλα, σημειώνει: «Το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει να παραχωρήσει έκταση 30 στρεμμάτων σε ιδιώτη για 31 χρόνια αντιπροσωπεύει μια εκκωφαντική έλλειψη διαφάνειας και συμμετοχής όλων μας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής μας».

Εξάλλου, η παράταξη Ζούμπα υπενθυμίζει στον Αλ. Καχριμάνη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν είναι εταιρία real estate, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα απαιτήσει από την Περιφερειακή Αρχή να επανεξετάσει την προσέγγισή της για το έργο αυτό από μηδενική βάση…

- Δημόσια διαβούλευση, άμεση δημοσιοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης και ουσιαστική συζήτηση  στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος κατά την χθεσινή συζήτηση, καταψηφίζοντας της πρόταση της Περιφερειακής Αρχής. Παράλληλα επιμένει ότι «οι επιλογές της Π.Α. είναι σε λάθος κατεύθυνση, αφού ένα έργο εξαιρετικά αναπτυξιακό για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες – όπως η ίδια διατυμπανίζει- πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες επενδυτές για τριάντα χρόνια, με σύμβαση παραχώρησης της οποίας δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες και ουσιαστικά πρόκειται για μια υποδομή στέγασης εταιρειών τεχνολογίας».

-Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη «ΦΩΣ» με επικεφαλής τον Λάμπρο Γεωργόπουλο. Αφού κάνει αναφορά στην αποτυχημένη προσπάθεια ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης,  σχολιάζει την σύμβαση παραχώρησης που κατατέθηκε στην Περιφερειακή Επιτροπή και η οποία, όπως τονίζει,  δεν συνοδεύεται από τα παραρτήματά της, που είναι και ουσιώδη καθώς εκεί είναι οι άδειες, το μοντέλο εσόδων, προϋπολογισμοί κοκ. 

Η παράταξη του Λ. Γεωργόπουλου μιλάει για «τεράστιες οι ευθύνες του κ. Καχριμάνη, όσων την υπογράφουν αλλά και του υπηρεσιακού κ. Σακκά» και θεωρεί ότι:

• Πρόκειται για πρόχειρα στημένη προσπάθεια που περισσότερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Real Estate (Κτηματομεσιτική) παρά με Έρευνα και Τεχνολογία. 

• Η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζει την τραγική διαχείριση αυτού του εξ αρχής κακοσχεδιασμένου έργου, που αγνόησε από τους μικρότερους ως τους μεγαλύτερους φορείς (πχ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).