Πέταξαν οι τιμές στα τρόφιμα, αυξημένες τώρα και στα φάρμακα…

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

Πιο ακριβή η περίθαλψη για χιλιάδες ασφαλισμένους Δίκαιο το αίτημα να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών…

TAMEIO SOYPER MARKET

 Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία το τελευταίο κυρίως διάστημα, είναι διαρκώς αντιμέτωπα με το… τέρας της ακρίβειας! 

Η Κυβέρνηση εδώ και μερικές ώρες πανηγυρίζει για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που αφορά την ισότητα στον γάμο, χαρακτηρίζοντάς το ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα όμως οφείλει να… σηκώσει τα μανίκια και να βρει λύσεις και για τα καυτά θέματα της οικονομίας, βάζοντας, επιτέλους, φρένο στις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις ακόμη και σε αγαθά πρώτης ανάγκης! 

Η ακρίβεια καλπάζει!

Γιατί, δυστυχώς, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας η Κυβέρνηση μένει… μετεξεταστέα! Και δεν πρόκειται για ένα αυθαίρετο συμπέρασμα: Αποκαλυπτικά είναι τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ιανουαρίου 2024) για τον πληθωρισμό, ο οποίος αν και μειώθηκε ελαφρώς στο 3,1% (από 3,5%), οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (+8,3%)! Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφονται στο ελαιόλαδο με 67,4%, στα φρούτα 14,2% αλλά και στα λαχανικά 14,4%! Αλλά και τον Ιανουάριο, που υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει διάφορες πρωτοβουλίες για συγκράτηση των τιμών, πάλι τα νοικοκυριά έβαλαν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, συγκριτικά με τον Δεκέμβριο (+6,8% για το ελαιόλαδο, +5,7% για τα αλλαντικά, +2,8% για γιαούρτι). 

Η επίσκεψη πλέον στο σούπερ μάρκετ έχει καταστεί αληθινός εφιάλτης, καθώς κάθε φορά που οι καταναλωτές φτάνουν στο ταμείο, τους… λούζει κρύος ιδρώτας! Το κυνήγι προσφορών καλά κρατεί για τους περισσότερους, ενώ την… τιμητική τους έχουν πλέον τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, μετά από μια καλή έρευνα αγοράς. 

«Πονοκέφαλος» και τα φάρμακα!

Και σα να μην έφτανε ο «πονοκέφαλος» του σούπερ μάρκετ, τώρα έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των πολιτών! Εδώ και λίγες μέρες χιλιάδες ασφαλισμένοι βλέπουν αυξημένες τις τιμές που πληρώνουν στα φάρμακα. Πολλές αντιδράσεις καταγράφονται και στην περιοχή μας, καθώς χωρίς καμία ενημέρωση μέσα σ’ ένα μήνα βρέθηκαν να πληρώνουν πιο ακριβά τα ίδια φάρμακα! Όπως έλεγε συμπολίτης στον «Π.Λ.» στις 16 Ιανουαρίου 2024 η συμμετοχή του για φάρμακα ήταν 5,74 ευρώ (13,21 ευρώ πλήρωνε το Ταμείο), ενώ ένα μήνα μετά στις 15 Φεβρουαρίου πλήρωσε για τα ίδια σκευάσματα από την τσέπη του 13,74 ευρώ (και 5,21 ευρώ το Ταμείο). 

Πρόκειται για ένα αλαλούμ που έχει προκληθεί, μετά την ανάρτηση του νέου δελτίου τιμών στα φάρμακα, δημιουργώντας εύλογη αγανάκτηση σε χιλιάδες ασφαλισμένους, που έρχονται αντιμέτωποι με επιπλέον επιβαρύνσεις. Έτσι λοιπόν τις τελευταίες ώρες οι φαρμακοποιοί δέχονται παράπονα, αν και δεν ευθύνονται εκείνοι για τον  καθορισμό των τιμών στα φάρμακα, διευκρινίζοντας ότι οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα, με τις αυξήσεις να φτάνουν ακόμα και το 80%

Τι λέει ο Υπ. Υγείας 

Με αφορμή τις έντονες διαμαρτυρίες χιλιάδων ασφαλισμένων που καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερη συμμετοχή για τα φάρμακά τους, ο Υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η απόφαση ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Ωστόσο χθες υπέγραψε νέα απόφαση ώστε η επιβάρυνση στη συμμετοχή του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει τα 3 ευρώ για κανένα γενόσημο φάρμακο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «η εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη καμία φορά δημιουργεί προβλήματα που δεν έχουμε υπολογίσει. Κλήθηκα να εφαρμόσω μια απόφαση των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών όσον αφορά την εξίσωση της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής στα γενόσημα φάρμακα…».

Ζητούν ρύθμιση οφειλών!

Από την μία λοιπόν οι ξαφνικές αυξήσεις σε φάρμακα ασφαλισμένων και από την άλλη οι χιλιάδες οφειλέτες στα Ταμεία, κινδυνεύουν να απωλέσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα από την 1η Μαρτίου. 

Γι’ αυτό και η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας επισημαίνει την ανάγκη να ενεργοποιηθεί νέα ρύθμιση οφειλών, έως και 100 δόσεις, για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

«Τα 12 χρόνια οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με μερικούς μήνες κανονικότητας, τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια καλπάζει. Είναι αδύνατον περισσότεροι από 733.000 οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, να ρυθμίσουν τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη πάγια ρύθμιση οφειλών έως 24 δόσεις, για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.

Το ΒΕΑ λοιπόν προτείνει:

- Να υιοθετηθεί και φέτος το μέτρο που εφαρμόστηκε πέρυσι και οι οφειλέτες να προχωρήσουν σε μερική καταβολή εισφορών, για την κάλυψη των παροχών υγείας σε είδος. Συγκεκριμένα, περίπου 400.000 οφειλέτες, κατέβαλαν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2023 για τον κλάδο υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που είχαν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα, έως και 28 Φεβρουαρίου 2024.

- Να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έως και 100 δόσεις, ανάλογα όμως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού. 

Υπολογίζεται, ότι ασφαλιστικές οφειλές έχουν περίπου 730.000 μη μισθωτοί, με τους περίπου 375.000 να έχουν χρέη από 500 έως 3.000 ευρώ. Είναι αδύνατον οι οφειλές να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή σε 48 δόσεις (για συγκεκριμένες περιπτώσεις).

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΒΕΑ «δεν αποτελεί λύση να επιβαρυνθούν υπέρογκα για άλλη μια φορά οι δημόσιες δομές υγείας από 400.000 μη μισθωτούς που θα θεωρούνται πλέον ανασφάλιστοι, χάνοντας την πρόσβασή τους σε παρόχους υγείας, φαρμακεία και συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης ρευστότητας».