Ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές…

ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ!

Αίτημα για παράταση δυο δράσεων του ΕΣΠΑ από ΤΕΕ Ηπείρου και Οικονομικό Επιμελητήριο…

OIKONOMIA KOMPIOYTERAKI LOGARIASMOI

• Μπορεί το Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να έχει σχεδόν μονοπωλήσει την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, όμως υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και κυρίως την πραγματική οικονομία, που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από την Πολιτεία. Ο λόγος για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, κυρίως ως προς την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για να επιβιώσει! Αλλά ακόμη και όταν ανοίγουν κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ για νέες επενδύσεις, πολλοί δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν λόγω των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων!

Ζητούν παράταση!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δυο δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»: «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έχει οριστεί η 29η Φεβρουαρίου 2024, με όλους τους φορείς της αγοράς να ζητούν επιτακτικά παράταση της προθεσμίας, προκειμένου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για τα προγράμματα, με δεδομένο ότι οι δράσεις αυτές δεν έχουν λάβει τη δημοσιότητα που χρειάζεται. Στα Γιάννενα η ενημερωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή (6 μ.μ.) στην Αίθουσα εκδηλώσεων της «Φρόντζου Πολιτεία». Στην εκδήλωση (σχετικά στη σελ. 6) θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προς επίλυση αποριών.

Πάντως ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, μιλώντας στην «Ημερησία» δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση, καθώς, όπως είπε, έτσι καθυστερούν οι επενδύσεις να ξεκινήσουν και κατ’ ουσία καθυστερεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας! 

Επιστολή από ΤΕΕ Ηπείρου

Παρέμβαση έκανε και το ΤΕΕ Ηπείρου, το οποίο με επιστολή του προς το Γραφείο του αναπλ. Υπ. Οικονομικών και το Γραφείο του Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ (την υπογράφει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ι. Τσίγκρος) ζητά παράταση τουλάχιστον δυο μηνών (έως 30 Απριλίου) στην προθεσμία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στις δυο παραπάνω δράσεις του ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στους λόγους που επιβάλλουν την παράταση, τους χαρακτηρίζει αντικειμενικούς και επιβεβλημένους από τα ακόλουθα:

- Οι Προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στις δράσεις αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στις 18-12-2023 και ανέφεραν ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 29/02/2024.

- Οι αρχικές Προσκλήσεις τροποποιήθηκαν στις 22/01/2024 (1η Τροποποίηση των Προσκλήσεων Α.Π.: 251 & 252) ενώ και δύο ημέρες αργότερα ενεργοποιήθηκε το σύστημα ΟΠΣΚΕ.

-Στο Παράρτημα Ι «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ» ένα από τα βασικά στοιχεία αξιολόγησης είναι η έκδοση οικοδομικής άδειας. Στο παρόν θέμα η αναστάτωση και αβεβαιότητα που έχει προκληθεί με την αρτιότητα ή μη, των εκτός σχεδίου οικοπέδων, το θέμα του χαρακτηρισμού του κάθε δρόμου ώστε να αποκτήσει το γήπεδο αρτιότητα μετά την πρόσφατη Απόφαση του ΣΤΕ, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης σε όλους τους Δήμους, καθιστά δυσχερή την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων για την έκδοση των οικοδομικών αδειών εντός των αρχικά ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

-Επίσης για την έκδοση αδειών σε περιοχές προστατευόμενες ή φυσικού κάλλους απαιτείται έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής καθώς και από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είναι γνωστό ότι και τα δύο όργανα συνεδριάζουν μία φορά το μήνα, κάτι που δυσχεραίνει την προσπάθεια των μελετητών για την ταχύτερη έκδοση της Άδειας Δόμησης. 

-Παράλληλα το ΤΕΕ θεωρεί ότι το στάδιο των μελετών των μηχανικών απαιτεί τον ανάλογο χρόνο, έτσι ώστε να εκπονηθούν πλήρεις και εμπεριστατωμένες μελέτες, όπως αυτές αρμόζει ο ρόλος του Μηχανικού, διαφυλάσσοντας τόσο το κύρος των συναδέλφων αλλά παράλληλα προστατεύοντας την ασφάλεια των πολιτών  προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Και το Οικονομικό Επιμελητήριο

Την έγκαιρη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στις δυο νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027, ζητά με επιστολή του προς τον Ν. Παπαθανάση και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θέτοντας μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα (έως 15 Μαΐου), έτσι ώστε - όπως τονίζει -  να καταστεί δυνατός ο προγραμματισμός όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να κατατεθούν ώριμα και υλοποιήσιμα επενδυτικά σχέδια. 

Όπως, μεταξύ άλλων, τονίζει ο Πρόεδρός του Κ. Κόλλιας «συνέπεια του περιορισμένου πραγματικού διαθέσιμου χρόνου θα είναι να κατατεθούν επενδυτικά σχέδια με πρόχειρους και ανυπόστατους προϋπολογισμούς, ενώ δεν θα προλάβουν να καταθέσουν προτάσεις υγιείς επενδυτές με βιώσιμα επενδυτικά σχέδια».

Έμπρακτη στήριξη…

Γενικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι αυτοαπασχολούμενοι χρειάζονται έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία. Η δυσκολία εξόφλησης των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές. Και μάλιστα η κατάσταση αυτή απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς με απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Μαρτίου και μετά. Γι’ αυτό εξάλλου είναι αναγκαία μια νέα ρύθμιση για τις οφειλές υγείας εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, αίτημα που έχουν προβάλλει διάφοροι φορείς (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κ.α.). Σύμφωνα με στοιχεία, εκτιμάται ότι περίπου 730.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, με τους περίπου 580.000 να έχουν χρέη από 500 έως 3.000 ευρώ.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε ανακοίνωσή του εύστοχα τονίζει ότι «αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί ακόμα υπό ένα καθεστώς κανονικότητας και με αυτό το δεδομένο πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την στήριξη του επιχειρείν. Και η έμπρακτη στήριξη των μη μισθωτών, σημαίνει ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας».

ΓΣΕΒΕΕ – Παπαθανάσης

Στο μεταξύ, η ανάγκη άρσης σημαντικών περιορισμών ως προς τη συμμετοχή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αλλά και οι τρόποι υποστήριξης και ενδυνάμωσης των αυτοαπασχολούμενων, τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γ. Καββαθάς με τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Ν. Παπαθανάση.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ η συμμετοχή των πολύ μικρών επιχειρήσεων στις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ πολύ μικρό μέρος των επενδύσεων χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με ίδια κεφάλαια.