Μετά από μεγάλη αναμονή, το LNG θα έρθει και στα Γιάννενα

ΕΦΤΑΣΕ Η…ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

Κατασκευή δικτύου διανομής καυσίμου σε 13 πόλεις προανήγγειλαν για φέτος Italgas, ΔΕΠΑ και ΔΕΔΑ

• Μέσω των ίδιων αγωγών θα διοχετεύεται στο μέλλον και βιομεθάνιο…

FYSIKO AERIO ERGA PINAKIDA 

• Από τα τέλη του 2022 έχει εξαγγελθεί η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής δικτύου που θα τροφοδοτήσει τα Γιάννενα με το πολυπόθητο φυσικό αέριο, έστω και στην υγροποιημένη του μορφή, δηλαδή το LNG. 

Πέρυσι δεν έγινε κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, φέτος όμως αναμένεται να αρχίσει τελικά η κατασκευή του δικτύου, το οποίο, σύμφωνα τουλάχιστον με τους αρχικούς σχεδιασμούς της ΔΕΔΑ, θα φτάνει σε μήκος περίπου τα 120 χιλιόμετρα όσον αφορά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, καλύπτοντας χιλιάδες συνδέσεις, οικιακές και επιχειρηματικές. Αυτό τόνισαν χθες στελέχη της εταιρίας Italgas που έχει τη διαχείριση των δικτύων διανομής, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΔΑ. Εκτός από τα Γιάννενα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επέκταση του δικτύου διανομής σε αρκετές ακόμα πόλεις ανά τη χώρα.

Εξάλλου, μέσω του συγκεκριμένου δικτύου σχεδιάζεται να διανέμεται ως καύσιμο και βιομεθάνιο που θα παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και από επεξεργασμένα στερεά αστικά απόβλητα.  

Σε δεκατρείς πόλεις

Σε δεκατρείς πόλεις της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα Γιάννενα, θα επεκταθεί φέτος το δίκτυο φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της εταιρίας Italgas η οποία έχει εξαγοράσει από το 2022 τα δίκτυα διανομής καυσίμου σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν η Πρόεδρος της Italgas Benedetta Navarra, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Paolo Gallo, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Υποδομών Barbara Morgante και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Francesca Zanninotti για το 2024 προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε Γρεβενά, Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Άμφισσα, Αλεξάνδρεια, Καρπενήσι, Ορεστιάδα, Γιάννενα και Πάτρα.

Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας για την περίοδο 2023 - 29 προβλέπει επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όπως εκτίμησε ο κ. Gallo θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. 

Περιλαμβάνει τις επενδύσεις για επέκταση των δικτύων, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, τεχνολογίες ελέγχου διαρροών κ.α. 

Το 2023, κατασκευάστηκαν 600 χιλιόμετρα δικτύων έγιναν περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και εγκαταστάθηκαν περισσότεροι από 32.000 έξυπνοι μετρητές. 

Αφετηρία η ΒΙΠΕ

Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, έργα θα γίνουν καταρχήν στην περιοχή της ΒΙΠΕ με ανάπτυξη δικτύου υγροποιημένου φυσικού αερίου, και σταδιακά αυτό θα έρθει προς τα Γιάννενα. Το δίκτυο δε που θα κατασκευαστεί σε αυτή τη φάση θα έχει την δυνατότητα επέκτασης και πύκνωσης.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 119 χιλιομέτρων που θα εγκατασταθεί στον αστικό ιστό της πόλης και δίκτυο μέσης πίεσης μήκους 10 χιλιομέτρων για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τη ΒΙΠΕ όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Μέχρι το 2026 προβλέπεται να εγκατασταθούν στα Γιάννενα περίπου 2.650 συνδέσεις όλων των κατηγοριών (οικιακές, εμπορικές, βιομηχανικές). 

Φυσικά, ένα τόσο εκτεταμένο έργο συνεπάγεται αντίστοιχη όχληση στην πόλη, καθώς, προκειμένου να περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου, θα πρέπει να σκαφτούν πολλά χιλιόμετρα σε κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες οδούς θα χρειαστεί να ανοίξουν ορύγματα για τους αγωγούς. 

Στην υπόλοιπη Ήπειρο

Δίκτυα διανομής φυσικού αερίου θα κατασκευαστούν και στις άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, αυτό όμως θα γίνει σε επόμενη φάση. Τα συγκεκριμένα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή δικτύων χαμηλής πίεσης μήκους 30 χιλιομέτρων που θα εγκατασταθούν στον αστικό ιστό της κάθε πόλης. Η τροφοδότησή τους με φυσικό αέριο θα γίνει μέσω μονάδων LNG από σημεία πέριξ των τριών πόλεων. Μέχρι το 2026 θα εγκατασταθούν σ’ αυτές κατ' ελάχιστο 1.600 συνδέσεις όλων των κατηγοριών. 

 Και βιομεθάνιο…

Στο μεταξύ, μέσω των ίδιων δικτύων η Italgas σχεδιάζει να διανέμει και βιομεθάνιο, αναμένει όμως, όπως δήλωσαν χθες τα στελέχη της, την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή και διανομή του συγκεκριμένου καυσίμου.

Το βιομεθάνιο παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων, μπορεί να διοχετευθεί στα δίκτυα φυσικού αερίου και να εξασφαλίσει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα σε συνδυασμό με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Μάλιστα, παλαιότερη μελέτη της ΔΕΔΑ είχε προσδιορίσει δεκάδες σημεία ανά την Ελλάδα όπου υπάρχει επαρκής παραγωγή πρώτης ύλης από αγροτικά και αστικά απόβλητα.

Ο Πτηνοτροφικός

Όσον αφορά στην περιοχή μας, στον τομέα της παραγωγής βιομεθανίου αναμένεται να εισέλθει σύντομα ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, ο οποίος, όπως έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο «Π.Λ.», ετοιμάζεται να επενδύσει ποσό της τάξης των 12 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μίας μονάδας βιοαερίου που αντίστοιχή της δεν υπάρχει αυτή η στιγμή στην Ευρώπη.

Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ή βιομεθάνιο με χρήση αποβλήτων πτηνοτροφικών μονάδων, δηλαδή της κουτσουλιάς. Ο Πτηνοτροφικός υπολογίζει αφενός ότι αυτή θα απορροφά πλήρως την πρώτη ύλη που παράγουν τα πτηνοτροφεία των μελών του, η οποία σήμερα πηγαίνει στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λιπασμάτων που διατηρεί και σε ιδιωτικές μονάδες παραγωγής βιοαερίου, ενώ παράλληλα θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό κόστος για το σύνολο των εγκαταστάσεών του.