Η επιβίωσή της απειλείται λόγω των πιέσεων από την κυβέρνηση Ράμα

ΣΤΟ… ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ!

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα η «Ομόνοια» σε ψήφισμά της

• Τι αναφέρει για την κράτηση Μπελέρη, το ιδιοκτησιακό Χιμάρας, την απογραφή πληθυσμού, την εκπαίδευση κ.α.

OMONOIA PARELASH

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα η «Ομόνοια» σε ψήφισμά της • Τι αναφέρει για την κράτηση Μπελέρη, το ιδιοκτησιακό Χιμάρας, την απογραφή πληθυσμού, την εκπαίδευση κ.α.

Σε περίοδο καμπής βρίσκεται ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται πολλαπλές πιέσεις από πλευράς της κυβέρνησης Ράμα, που εργάζεται συστηματικά με απώτερο σκοπό τη συρρίκνωση και απαλοιφή του.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και, αν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν, τελικά θα τεθεί εν αμφιβόλω η ίδια η επιβίωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Αυτό επισημαίνει η «Ομόνοια» σε ψήφισμα που εξέδωσε με αφορμή την εκδήλωση για τα 33 χρόνια από την ίδρυσή της, κρούοντας για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Η Οργάνωση αναφέρει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους καταπατώνται εξόφθαλμα τα δικαιώματα της Μειονότητας, όπως η συνεχιζόμενη κράτηση του Φρ. Μπελέρη στη φυλακή, το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Χιμάρα, οι αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά την πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, το προπαγανδιστικό περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων κλπ. 

Καταλήγοντας στο ψήφισμά της η «Ομόνοια» επισημαίνει πως η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Μειονότητας.

Ασφυκτική πίεση

Ιδιαίτερα βεβαρημένη χαρακτηρίζει η «Ομόνοια» στο ψήφισμά της την κατάσταση σε ότι αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα  της Αλβανίας. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες είχε κρούσει από τα Γιάννενα το «καμπανάκι» του κινδύνου, τονίζοντας πως το μέλλον της ΕΕΜ διαγράφεται αβέβαιο, ιδιαίτερα εξαιτίας των πιέσεων που της ασκούνται από την κυβέρνηση Ράμα.

Πρώτη μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με το ψήφισμα, είναι η αυθαίρετη κράτηση εδώ και οκτώ μήνες στη Αλβανικές φυλακές του Φρέντυ Μπελέρη, Προέδρου του Παραρτήματος της Οργάνωσης στη Χιμάρα και εκλεγμένου δημάρχου, ενώ όπως τονίζεται, στην ίδια υπόθεση δίωξης συμπεριλαμβάνεται και άλλο στέλεχος των τοπικών δομών της «Ομόνοιας». «Η έμμονη στάση της πολιτείας και της Κυβέρνησης του κ. Έντι Ράμα στοχεύει στη δημιουργία κοινοτικού φοβικού συνδρόμου και στον έλεγχο στην ελεύθερη ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας των Χιμαριωτών», τονίζει χαρακτηριστικά η Οργάνωση.

Ιδιοκτησιακό - απογραφή

Στο ψήφισμά της η «Ομόνοια» θίγει και το ζήτημα του ιδιοκτησιακού για τους Έλληνες της  Χιμάρας, σημειώνοντας πως «η στέρηση του βασικού αυτού δικαιώματος από ιδιώτες αλλά και τις ενορίες και της μονές των Ορθόδοξων κοινοτήτων της περιοχής και η διευκόλυνση παράνομων οικονομικών συμφερόντων του κυβερνητικού κύκλου προνομιακής μεταχείρισης έχει απόρροιες στην διαιώνιση της παρουσίας τους στις πατρογονικές εστίες». 

Παράλληλα, κάνει αναφορά στην πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, αναφέροντας πως «οι προσδοκίες τόσο της “Ομόνοιας” όσο και διεθνών εξειδικευμένων οργανισμών, διαψεύστηκαν απογοητευτικά. Ενώ αναμένονταν η καλή εφαρμογή του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των πολιτών σε ότι αφορά στην εθνική καταγωγή, τη γλώσσα και το θρήσκευμα, επικράτησαν νοοτροπίες που στερούν τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας τη δυνατότητα να καταγραφούν επισήμως και εκτός των αυθαιρέτως προσδιορισμένων ως μειονοτικές περιοχές». Ειδική δε σκοπιμότητα καταγγέλλει πως υπήρξε στην καταγραφή των Ελληνόβλαχων συμπατριωτών μας.

Εκπαίδευση - δημογραφικό

Στο ψήφισμα της Οργάνωσης γίνεται αναφορά και στο ζήτημα της παρεχόμενης  εκπαίδευσης στη μητρική Ελληνική γλώσσα για τα μέλη της Μειονότητας. Όπως σημειώνει η «Ομόνοια», «παραμένει στερούμενο δικαίωμα έστω η εκμάθηση της γλώσσας, πόσο μάλλον η ισότιμη με άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες συμπερίληψη της στην κατ’ επιλογή γλώσσα των κρατικών εξετάσεων Λυκείου» και προσθέτει πως «τα σχολικά εγχειρίδια του Υπουργείου Παιδείας βρίθουν παρά τις ενστάσεις από ιστορικές ανακρίβειες που, ενώ τροφοδοτούν την καχυποψία και καλλιέργεια ανθελληνικού κλίματος στο χώρο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενέχουν στοιχεία εδαφικών διεκδικήσεων και μη σεβασμού των υφιστάμενων συνόρων».

Τέλος, κάνει λόγο για επιθετική αντιμετώπιση του Ελληνισμού της Αλβανίας και ιδιαίτερα των πολιτικών εκπροσώπων της Οργάνωσης και του ΚΕΑΔ, ειδικά σε περιόδους πολιτικής έντασης και εκλογών, αναφέροντας πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γείτονος βρίθουν από περιεχόμενο εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους που ουκ ολίγες φορές τροφοδοτείται από τους κυβερνητικούς φορείς. Σε ό,τι δε αφορά το δημογραφικό και την προοπτική της Μειονότητας στις ιστορικές κοινότητές της, η «Ομόνοια» χαρακτηρίζει την κατάσταση «λίαν ανησυχητική και έκτακτη». 

Τι ζητάει η Οργάνωση

Με δεδομένη την ανησυχητική αυτή κατάσταση για τον Ελληνισμό της Αλβανίας, η «Ομόνοια» μέσω του ψηφίσματός της κάνει έκκληση για την αποκατάσταση της έννομη τάξης και της κοινωνικής γαλήνης στις περιοχές του Δήμου Χιμάρας, ζητώντας να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία των  πολιτών της με την άμεση ανάληψη των καθηκόντων από πλευράς του εκλεγμένου Δημάρχου της.

Παράλληλα, ζητάει να πιεστούν τα Τίρανα προκειμένου να εφαρμόσουν όσα οι μηχανισμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης με σαφήνεια υποδεικνύουν για την προστασία της Μειονότητας, προσθέτοντας πως κατά τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα ζητήματα που άπτονται στην κατοχύρωση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη η Ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο του Οικουμενικού Ελληνισμού να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.