Σε απόγνωση και οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι, εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους…

ΟΧΙ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ!

Ελέγχους στην αγορά από μικτά κλιμάκια προανήγγειλε ο ΥΠ.Α.Α.Τ.

Σε σύσκεψη καλεί τους αγρότες την ερχόμενη Τρίτη στην Ελεούσα η «Ένωση Αγροτών» Ιωαννίνων για συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα…

GALA DOXEIO

• Μια πολύ δύσκολη περίοδο βιώνει ο αγροτο-κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας, λόγω των αυξημένων προβλημάτων (κόστος παραγωγής, μειωμένες τιμές στο γάλα, περικοπές των ενισχύσεων κ.α.), με αποτέλεσμα για την πλειοψηφία των παραγωγών να τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης!

Γι’ αυτό εξάλλου και αυτή την περίοδο ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, με τους διάφορους συλλόγους ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τους περισσότερους πάντως να προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις. 

Σε αναβρασμό βέβαια βρίσκεται και ο αγροτο-κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου, με δεκάδες παραγωγούς χθες να συγκεντρώνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να παρέμβουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίαζε, αν και η ύπαρξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που απαγόρευαν την είσοδο στους διαμαρτυρόμενους αγρότες και φοιτητές (οι δεύτεροι διαδήλωναν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) δυναμίτισαν το κλίμα.

Τελικά κάποιοι κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, με την πρόεδρο του σώματος να επιτρέπει σ’ έναν εκπρόσωπο να τοποθετηθεί, υποσχόμενη ωστόσο ότι θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση, τόσο για τα προβλήματα των αγροτών, όσο και για το Ν/Σ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.  

Όχι «παιχνίδια» με τις τιμές!

Αν και όλος ο παραγωγικός κλάδος βρίσκεται σε δεινή θέση, ειδικά οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν κι έναν επιπλέον πονοκέφαλο που τους δίνει τη χαριστική βολή. Πρόκειται για τα «παιχνίδια» των γαλακτοβιομηχανιών με τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, οι οποίες ακολουθούν πτωτική πορεία, αναγκάζοντας πολλούς κτηνοτρόφους και στην Ήπειρο να σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους. Όπως έλεγε στον «Π.Λ.» κτηνοτρόφος του Πωγωνίου «εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα και δεν υπάρξουν καίριες παρεμβάσεις, το πολύ ένα εξάμηνο να αντέξουμε ακόμη»!

Το θέμα επισημαίνει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας, ο οποίος τονίζει σε ανακοίνωσή του «οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ σαν βόμβα έχει πέσει ο εκβιασμός για νέα μείωση. Συγκεκριμένα η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ μιλάει για μείωση της τιμής του γάλατος κατά 10 λεπτά το κιλό για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο που θα προστεθεί στις δυο προηγούμενες μειώσεις που έκανε των 3 λεπτών/κιλό»!

Μικτά κλιμάκια για ελέγχους

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι μειωμένες τιμές στο γάλα, αλλά και τα φαινόμενα νοθείας που παρατηρούνται στην αγορά και τα οποία λειτουργούν σε βάρος τόσο των καταναλωτών, όσο και των κτηνοτρόφων! 

Σειρά ενεργειών για την προστασία της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και των προϊόντων που παράγονται από αυτό, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Λευτ. Αυγενάκης με τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ Αντώνη Ζαμπέλα, τους αντιπροέδρους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριο Βιδάκη και Παναγιώτη Χατζηνικολάου, τον ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, τον Πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Παύλο Σατολιά, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων Βασίλη Μιχαλόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. Παράλληλα, ζήτησε και την παρέμβαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των ελέγχων στην διακίνηση γάλακτος από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα ο υπουργός έδωσε εντολή για ολιστική πολιτική στους ελέγχους. Συγκεκριμένα:

-Με τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών θα γίνουν έλεγχοι σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες.

- Μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα κάνουν ελέγχους παντού, ιδιαίτερα σε supermarkets, όπου θα λαμβάνουν δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι θα γίνουν, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου!

Επίσης, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, ο Λευτ. Αυγενάκης ζητά την ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια για προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία, για να διατηρηθούν οι τιμές του γάλακτος σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στην προσφορά και ζήτηση, όπως έχει διαμορφωθεί.

Παράλληλα, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρ. Αποστολόπουλο και τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ. Ζήτησε δε, να ενημερώσει τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ ότι το ΥΠΑΑΤ δεν πρόκειται να ανεχθεί πρακτικές που οδηγούν σε συμβόλαια με μειωμένες τιμές γάλακτος, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχει μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση.

 Σύσκεψη στην Ελεούσα την ερχόμενη Τρίτη

Στο μεταξύ, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αγρότες από την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, αλλά και τη μείωση των επιδοτήσεων κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Γέφυρα Καλογήρου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων «ΕΝΩΣΗ αγροτών», της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου  Φαναρίου - Καναλακίου, της Ομάδας Παραγωγών Aγελαδοτρόφων «Γιαννιώτ΄κο», της Ομ. Παραγωγών Προβατοτρόφων-Αιγοτρόφων του Γ.Α.Σ.Ι, του ΓΕΩΤ.Ε.Ε Παράρτημα Ηπείρου - Νήσων και των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσπρωτίας.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, η οποία θα συντονίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα. Γι’ αυτό και  απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να συμμετέχουν στην σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου και ώρα 12 μ. στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου στην Ελεούσα.

Τα αιτήματα 

Τα αιτήματα συνοψίζονται ως εξής:

-Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά Kwh.

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν παράλληλα εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες, προκειμένου να συνεχίζουν να παράγουν.

- Όχι στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση των χορηγούμενων αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη είσοδο ιδιωτικών εταιριών στην ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής.

- Άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών από τις ενισχύσεις σε όλους τους αγροτο-κτηνοτρόφους.