Υπεγράφη συμφωνία για τη δημιουργία νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας…

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ!

Στα 2,1 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει ο δανεισμός μέσω του τραπεζικού συστήματος…

Εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου…

EYRO KLEIDI

• Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τα απανωτά χτυπήματα (πανδημία, ενεργειακή κρίση), με αποτέλεσμα και οι υγιείς μέχρι πρότινος επιχειρήσεις να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο! 

Αν και θεωρούνται η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, στην πράξη δεν αντιμετωπίζονται έτσι, με το σοβαρότερο πρόβλημα που καλούνται να διαχειριστούν σ’  ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον να είναι η έλλειψη ρευστότητας. 

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, κάτι που παραδέχεται και η ίδια η Κυβέρνηση, αφού προχωρά σε κινήσεις που φαίνεται πως την βάζουν σε πρώτο πλάνο. 

Ας σημειωθεί ότι μόλις προχθές ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το 2024 θα δοθούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των νέων επενδύσεων 12,5 δισ. από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Νέο «εργαλείο»!

Χθες το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ένα νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο» ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει, με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο αναπλ. Υπουργός Ν. Παπαθανάσης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -HDB Γ. Ζαββός, συνυπέγραψαν  Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ). Στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε πηγές χρηματοδότησης. 

Με διετή επιδότηση επιτοκίου…

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ταμείο χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα λειτουργήσουν καταρχήν το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ύψους 300 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Συγχρηματοδότησης (ύψους 200 εκατ. ευρώ), ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων. 

Επίσης το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδυτικά σχέδια, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Δηλώσεις…

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία του νέου Ταμείου ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται περαιτέρω η χρηματοδότηση επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων κίνησης, καθώς και η δυνατότητα εγγυοδοσίας των ΜμΕ, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της περιμέτρου των ωφελούμενων υγιών επιχειρήσεων…».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γ. Ζαββός, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το πετυχημένο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ μπαίνει πλέον στον τρίτο κύκλο του, προσφέροντας εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, ώστε να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευθεί η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Ταμείο».