Απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης (5 Δεκεμβρίου), αλλά ο Περιφερειάρχης δήλωνε… άγνοια!

ΠΑΡΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Να πώς τρεις έγκυρες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (epiruspost.gr, pbnews.gr και typos-i.gr) σχολιάζουν τη νέα δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή μας…

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα «όπλα»

PARKO TEXNOLOGIAS

• Ένα σοβαρό αναπτυξιακό πλήγμα στην εκπνοή του 2023 δέχθηκε η Ήπειρος, με την είδηση της απένταξης από το Ταμείο Ανάκαμψης του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας, ένα έργο εμβληματικό για την περιοχή μας, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ (!) που τελικά έμεινε μόνο στα λόγια! 

Η χρηματοδότηση, ύψους 20 εκατ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης χάθηκε, αφού δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλισθεί το υπόλοιπο ποσό μέσα από δανεισμό, με την Περιφέρεια Ηπείρου τα τελευταία 24ωρα να προσπαθεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την εξέλιξη αυτή!

Τι κι αν η απορριπτική απόφαση είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια» από τις 5 Δεκεμβρίου; Η Περιφέρεια Ηπείρου, η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή, το πληροφορήθηκε μόλις την τελευταία ημέρα του χρόνου και μάλιστα από δημοσιεύματα! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος για μια ακόμη φορά επέλεξε να τοποθετηθεί μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook (αντί δελτίου Τύπου), τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα! Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…αν κάποιοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, τουλάχιστον δεν πρέπει να βάζουν προσχήματα προκειμένου να μην προχωρήσει η χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης), μόνο και μόνο επειδή θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλήξουν τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον και το όφελος της τοπικής κοινωνίας και των νέων που αναζητούν θέση εργασίας»!

Αν μέσα σ’ αυτούς που δεν θέλουν να… συνδράμουν στην προσπάθεια ο Περιφερειάρχης συμπεριλαμβάνει και τον «Π.Λ.» - λόγω της κριτικής που συχνά του ασκεί για λάθη και παραλείψεις – αντί απάντησης, παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα σειράς δημοσιευμάτων από έγκυρες ειδησεογραφικές τοπικές ιστοσελίδες (epiruspost.gr, pbnews.gr και typos-i.gr) που καυστικά σχολιάζουν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τη στάση της περιφερειακής αρχής. Σημειώνουμε λοιπόν ότι:

• Το epiruspost.gr στις 30 Δεκεμβρίου σε αποκαλυπτικό δημοσίευμά του έκανε λόγο για μεγάλο φιάσκο, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων: «…Οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις δεν ήταν αρκετές για να σώσουν το έργο και μάλλον το είχε καταλάβει η Περιφερειακή Αρχή.

»Στο συνέδριο της ΕΝΠΕ τον περασμένο Νοέμβριο ενώπιον του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση ο Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης του Πάρκου επιδιώκοντας να λάβει μία  σαφή και ξεκάθαρη δέσμευση, η οποία όμως δεν υπήρξε. Ήταν μία ακόμη δυνατή καμπάνα…

»Στις 5 Δεκεμβρίου υπογράφηκε και αναρτήθηκε η απόφαση για την απένταξη του έργου που στηρίζεται στην αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδοτικού μοντέλου.

»Είναι αδύνατο η απόφαση αυτή να μην ήρθε σε γνώση της Περιφέρειας Ηπείρου αφού πέρα από το γεγονός της ανάρτησης αναφέρει και την κοινοποίηση στο δικαιούχο του έργου…».

• Η ίδια ιστοσελίδα, την 1η Ιανουαρίου, επανέρχεται στο θέμα με νέο δημοσίευμα, σχολιάζοντας τη στάση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος μετά τη δυσμενή αυτή εξέλιξη προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού, επιμένοντας ότι δεν ήξερε τίποτα για την απόφαση!

Όπως μεταξύ άλλων, σημειώνει «…Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και στο πλαίσιο των εορταστικών ευχών ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης προχώρησε μία ακόμη δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις χωρίς να κάνει κανέναν σοφότερο και φυσικά χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για το σημείο που οδηγήθηκαν τα πράγματα…

»Το αντίθετο μάλιστα… Θεωρεί ότι κάποιοι δεν ήθελαν το έργο, δείχνοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ή είχε υπερεκτιμήσει τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ότι το έργο θα προχωρήσει…».

Το συμπέρασμα του δημοσιεύματος: «Η ουσία είναι ότι το έργο με την απένταξή του βρίσκεται σε σημείο μηδέν και προφανώς η ευθύνη δεν ανήκει στο Υπουργείο αλλά στην Περιφερειακή Αρχή που ανέλαβε ένα μεγάλο ρίσκο αυτό της εξασφάλισης του δανείου των 25 εκατομμυρίων και δεν κατάφερε να το φέρει εις πέρας…».

• Για αναμενόμενη εξέλιξη έκανε λόγο η ιστοσελίδα typos-i.gr, με την Βαρβάρα Αγγέλη να τονίζει, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμά της (30 Δεκεμβρίου) με τίτλο «H εικονική πραγματικότητα του κ. Καχριμάνη»: «Εδώ και καιρό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνη επιχειρούσε να θολώσει, όπως μπορούσε, τα νερά: με δήθεν εκρήξεις στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών, με αναφορές περί «γραφειοκρατίας» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από όπου περίμενε να πάρει δάνειο και με διάφορα άλλα.

»Η ουσία είναι ότι πριν από 25 μέρες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης έβαλε την υπογραφή του σε απόφαση απόρριψης χρηματοδότησης του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Και αυτό επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου –και συγκεκριμένα η «Ήπειρος Α.Ε.», την οποία ο κ. Καχριμάνης είχε ορίσει ως φορέα υλοποίησης της πρότασης- δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ιδιωτική συμμετοχή. Ο υφυπουργός επικαλείται έγγραφο του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας περί μη προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών για την ιδιωτική συμμετοχή. Ένα έγγραφο που έχει ημερομηνία 12.07.2023.

»Με άλλα λόγια, ο κ. Καχριμάνης γνώριζε από το καλοκαίρι, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας δεν θα έχει καλή τύχη».

• Μια μέρα αργότερα (31 Δεκεμβρίου) στην ίδια ιστοσελίδα ο Γιώργος Τσαντίκος, σχολιάζοντας το θέμα των ημερών έγραφε μεταξύ άλλων σε κείμενό του με τίτλο: «Ξυπόλητοι» στο Πάρκο Τεχνολογίας: Άγνοια, εμμονές και πρωθυπουργικές ευθύνες»: «…Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης προσπαθεί, μετά την οριστική και προδιαγεγραμμένη «απώλεια» του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, να καλύψει τη θέση του, κατά το συνήθειό του.

»Με ανάρτηση σε έναν από τους λογαριασμούς του στο facebook, ο κ. Καχριμάνης επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες αλλού, καθώς η ανάληψή τους και η παραδοχή της αποτυχίας, δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Τώρα, ο «εχθρός» ο υφυπουργός, Μάξιμος Σενετάκης που έβαλε την υπογραφή του στην απόρριψη του έργου. Τον κατηγορεί ουσιαστικά ότι δεν ζήτησε τις απόψεις της Περιφέρειας (του ιδίου δηλαδή…) και “περαιτέρω διευκρινίσεις”».

• Καυστικά σχολιάζει τη στάση της περιφερειακής αρχής και η ιστοσελίδα pbnews.gr και σε δημοσίευμά της στις 2 Ιανουαρίου, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «…Η συνωμοσιολογία είναι το καταφύγιο του λαϊκιστή, ως γνωστόν και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κάνει πράξη τη συγκεκριμένη συνταγή για να καταγγείλει – ποιους; – πως κάποιοι δεν ήθελαν το έργο του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Στη λύση αυτή καταφεύγει και μέσα από το αγαπημένο του Facebook αλλά και με δηλώσεις που έκανε την πρώτη μέρα του χρόνου, στο περιθώριο της δεξίωσης για την υποδοχή του 2024, στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου.

»Χτίζοντας πάνω στο ψέμα, μια ακόμα ιστορία ο Αλ. Καχριμάνης, επιλέγει να συνεχίσει με παραμύθια, αντί να παραδεχτεί την ωμή αλήθεια: ήξερε από τις 5 Δεκεμβρίου το αργότερο, για την απόφαση απένταξης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και αντί της αλήθειας, επέλεξε να λέει ψέματα πως αναμένει την απόκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του 25% του έργου… Το ψέμα αυτό είπε την προτελευταία μέρα του χρόνου, ενώ και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου του 2024, καμώνονταν πως όλα κυλούν ομαλά…».

Και σε άλλο σημείο αναφέρονται τα εξής: «…Είναι αλήθεια πως κάθε φορά που βρέθηκε στην Ήπειρο ο Πρωθυπουργός μίλησε με βεβαιότητα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Αρκούσε ωστόσο, η πρωθυπουργική βούληση ή υπόσχεση για να προχωρήσει το έργο, όταν δεν έχει εξασφαλισμένο το 25% της χρηματοδότησής του; Ασφαλώς και όχι. Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση, ως προς το 25% του προϋπολογισμού του έργου; Ο φορέας υλοποίησης λογικά, δηλαδή η Περιφέρεια Ηπείρου, που απηύθυνε το σχετικό αίτημα δανειοδότησης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά δεν είχε έγκαιρα την απάντησή της, όπου του επισημάνθηκε με έγγραφο της 12ης Ιουλίου από το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας για την απουσία ιδιωτικής συμμετοχής στη μεγάλη επένδυση, όπως προβλέπει το μοντέλο υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Η απάντηση από την ΕτΕπ προφανώς και δεν θα έρθει ποτέ, όπως μάταια έλεγε προχθές ότι περιμένει ο Περιφερειάρχης αλλά καθυστερεί… γιατί είναι γραφειοκρατικός ο συγκεκριμένος οργανισμός της ΕΕ…».