Κακές οι επιδόσεις της απερχόμενης Δημοτ. Αρχής στον πιο σημαντικό τομέα

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΑΚΟΜΑ Η…ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ!

Εννέα νέα απορριμματοφόρα προμηθεύτηκε ο Δήμος για τις ανάγκες της αποκομιδής

• Παραμένουν υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες του • «Κολλημένο» δίπλα στη λίμνη το Εργοτάξιο

Γιορτινά Γιάννενα με «φτωχό» όμως στολισμό…

ERGOTAKSIO DHMOY MHXANHMATA 7 12 23

• Μία πόλη με εικόνα που δεν την τιμά καθόλου από άποψη καθαριότητας και περιποίησης του πρασίνου, παραδίδει σε λίγες ημέρες η απερχόμενη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, οι επιδόσεις της οποίας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν ιδιαίτερα κακές! Σ’ αυτό το δικό τους μερίδιο ευθύνης έχουν και συγκεκριμένες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης θα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας υπό τον Θ. Μπέγκα διοίκησης του Δήμου, η οποία θα παραλάβει υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Ακόμη θα κληθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια, τα οποία κρατούν το Εργοτάξιο «κολλημένο» στην εντελώς ακατάλληλη για τέτοια λειτουργία παραλίμνιο περιοχή, δίπλα στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων. Πάντως, ο τομέας της Καθαριότητας ενισχύθηκε με εννέα καινούρια απορριμματοφόρα, όπως έγινε γνωστό χθες κατά την επίσκεψη του Δημάρχου και στελεχών του Δήμου στο Εργοτάξιο. 

Στο δε «μέτωπο» του Χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης, ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί, δέντρο θα φωταγωγηθεί τελικά στο παρκάκι του «Διεθνές». Η γιορτινή τελετή θα γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Νέα οχήματα

Το αυτονόητο, ως σοβαρή… παρέμβαση επιχείρησε να παρουσιάσει χθες η απερχόμενη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η οποία προφανώς καίγεται να πει αντίο, παρουσιάζοντας κάτι ως έργο! Σχεδόν σε πανηγυρικό κλίμα, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου ενισχύθηκε με εννέα καινούρια απορριμματοφόρα, προκειμένου να μπορεί να κάνει αποκομιδή. Πρόκειται για οχήματα που προμηθεύτηκε ο Δήμος με χρηματοδότηση  του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Φιλόδημος».

Για τις ανάγκες της χθεσινής ανακοίνωσης, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου επισκέφθηκε το Εργοτάξιο του Δήμου, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Βαγγέλη Πήχα και Αριστείδη Παππά και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφο, όπου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους ευχαρίστησαν για την συνεργασία που είχαν. 

Περί βιοαποβλήτων…

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος, τα τέσσερα από τα εννέα απορριμματοφόρα έχουν ενταχθεί ήδη στην καθημερινή λειτουργία της Υπηρεσίας και θα ακολουθήσει η κυκλοφορία των δύο απορριμματοφόρων για τα βιοαπόβλητα. Όσον αφορά σ’ αυτό το τελευταίο, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, παρά τα βήματα που έγιναν, ολοκληρώνει τη θητεία της χωρίς να αφήνει πίσω ένα ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων. Η τοποθέτηση  ειδικών καφέ κάδων έχει ήδη ξεκινήσει σε περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, όμως αυτοί δεν έχουν φτάσει προς το παρόν και στο κέντρο της πόλης. Όταν δε η χωροθέτηση των ειδικών κάδων ολοκληρωθεί, είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να γίνει και μία ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να εξοικειωθούν οι Γιαννιώτες με τη διαδικασία διαλογής απορριμμάτων στο σπίτι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έναρξη του προγράμματος διαχείρισης οικιακών αποβλήτων έχει προαναγγείλει ο Δήμος ήδη από τον Μάιο του 2021, έπειτα από την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της διαχείρισης βιοαποβλήτων μέσω της εγκατάστασης ενός δικτύου καφέ κάδων που θα καλύψει όλη την έκτασή του. Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. 

Έλλειψη προσωπικού…

Πάντως, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ένταξη του συνόλου των νέων οχημάτων στο στόλο του Δήμου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, όπως έγινε γνωστό χθες. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός του Ιανουαρίου. Και με τα καινούρια απορριμματοφόρα, ωστόσο, δεν πρόκειται να λειτουργήσει καλύτερα η αποκομιδή, αφού παραμένει το βασικό πρόβλημα της Υπηρεσίας Καθαριότητας που δεν είναι άλλο από την υποστελέχωσή της, όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Υπάρχει πενία στο προσωπικό και είναι αδήριτη ανάγκη ο νέος εσωτερικός οργανισμός του Δήμου να μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ελπίζω και το κράτος να κατανοήσει την ανάγκη ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης με προσωπικό», υπογράμμισε στις δηλώσεις του.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Δήμου και τους αρμόδιους αντιδημάρχους που κατάφεραν να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις για την προμήθεια των νέων οχημάτων. Όπως είπε, «με τον εκσυγχρονισμό του στόλου και την προσθήκη των νέων οχημάτων βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίες και αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες προς τους πολίτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων».

Το Εργοτάξιο… εκεί!

Υπήρξε πάντως ένα ζήτημα το οποίο δεν τέθηκε καν κατά τη χθεσινή επίσκεψη Δημάρχου και Αντιδημάρχων στο Εργοτάξιο του Δήμου. Δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, σε χώρο που είναι σε άμεση επαφή με τη λίμνη. 

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι «προβληματική», καθώς το Εργοτάξιο, λόγω της φύσης του, απειλεί διαρκώς με ρύπανση την παρόχθια ζώνη, κίνδυνος που έχει καταγγελθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από περιβαλλοντικούς φορείς αλλά και πολίτες. Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, η μεταφορά του δεν υλοποιήθηκε, με την παρούσα Δημοτική Αρχή να αφήνει πίσω της και αυτή την εκκρεμότητα…

Επισημαίνεται, πως τον Μάιο του 2022 είχε εξαγγελθεί ότι ξεκολλάει το θέμα του Εργοταξίου, το οποίο σχεδιάζεται να μεταφερθεί σε χώρο παραπλεύρως της οδού Νιάρχου, όπου πρόκειται να γίνει και το Πράσινο Σημείο του Δήμου. Έκτοτε όμως ουδέν! Τον συγκεκριμένο χώρο είχε επιλέξει η πρώτη δημοτική αρχή Μπέγκα.  

«Φτωχός» ο στολισμός!

Το ρητό «κάλλιο αργά παρά ποτέ» πρέπει να έχουν κατά νου οι ιθύνοντες του Δήμου, όσον αφορά στον γιορτινό στολισμό της πόλης, ο οποίος προχωρά φέτος με αξιοσημείωτη καθυστέρηση. Μέγιστο… πρόβλημα αναδείχθηκε η επιλογή του χώρου, όπου θα μεταφερθεί ο κεντρικός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, λόγω των έργων που εκτελούνται στην Κεντρική Πλατεία.

Τελικά, επιλέχθηκε η πιο προφανής λύση, το πάρκο Δημοκρατίας, ανάμεσα στην «Όαση» και το Ρολόι, το οποίο διαθέτει ένα εντυπωσιακό φυσικό έλατο. Αυτό και πιθανώς και τα διπλανά δέντρα θα στολιστούν από τον Δήμο, ενώ στο ίδιο σημείο θα τοποθετηθούν ένα έλκηθρο και η φάτνη. Πρόκειται για στολισμό περιορισμένο και αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους και του τουριστικού χαρακτήρα των Ιωαννίνων, ο οποίος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις εργασίες στην Κεντρική Πλατεία. 

Όσο για την κεντρική εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, αυτή έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ.. 

Τέλος, ο Δήμος απευθύνει έκκληση προς όλους να σεβαστούν το σύνολο του εορταστικού στολισμού που έχει τοποθετηθεί ήδη, καθώς καταγράφονται περιπτώσεις καταστροφής και βανδαλισμού.