Σ’ ένα μήνα ο λαός αναδεικνύει νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση

ΟΛΑ…ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΛΠΕΣ!

Σήμερα ορκίζεται ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ι. Σαρμάς και αύριο η προσωρινή Κυβέρνηση

Με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους και στα ίδια εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η χώρα δεν χρειάζεται την περιπέτεια της ακυβερνησίας

EKLOGES PSHFOFORIA PARABAN

• Σ’ ένα μήνα ακριβώς από σήμερα η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει νέα αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να συνεχίσει και να εντείνει το μεταρρυθμιστικό έργο και να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία. 

Σήμερα ορκίζεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αύριο η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με τις διαδικασίες να «τρέχουν» πλέον με μεγάλη ταχύτητα, καθώς την Κυριακή θα ορκιστούν οι βουλευτές που εκλέχτηκαν την περασμένη Κυριακή και τη Δευτέρα μετά την εκλογή του Προεδρείου της Βουλής, αυτή θα διαλυθεί ώστε να γίνουν οι νέες εκλογές την Κυριακή 25 Ιουνίου. 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε τυπικά χθες με το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που συγκάλεσε- όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα- η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το οποίο «επιβεβαιώθηκε» η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. 

Ακολούθησε η ανακοίνωση του προσώπου του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού που θα είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος Πρόεδρος των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. 

Η σύντμηση του χρόνου της νέας εκλογικής διαδικασίας βρίσκει σε απόλυτη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό που από την Τρίτη αρχίζει και πάλι την οργάνωση των εκλογών, οι οποίες τη φορά αυτή θα είναι πιο «εύκολες» από το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει σταυροδοσία των υποψηφίων αφού θα ισχύσει η λίστα, με τη σειρά να καθορίζουν κεντρικά τα κόμματα. 

Στις εκλογές θα συμμετάσχουν όσα κόμματα καταθέσουν δήλωση συμμετοχής στον Άρειο Πάγο, με τις διαδικασίες δηλαδή να γίνονται εξ αρχής. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις κάποια από τα μικρά κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου μάλλον προσανατολίζονται να μη δηλώσουν εκ νέου συμμετοχή, ενώ πιθανότατα θα συμμετάσχουν 1-2 μικρά κόμματα που για διάφορους λόγους δεν πέρασαν στον έλεγχο του Αρείου Πάγου. 

Όπως διευκρινίστηκε χθες, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους  με τη μοναδική εξαίρεση να αφορά εκείνους που ψήφισαν στο εξωτερικό και επιθυμούν τώρα να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Αυτοί έχουν προθεσμία να διαγραφούν από τους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού μέχρι αύριο. Τα εκλογικά τμήματα θα είναι τα ίδια με αυτά των εκλογών της 25ης Μαΐου. 

Καμία αλλαγή στους ετεροδημότες

Χθες ξεκαθαρίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν θα υπάρξει καμιά απολύτως μεταβολή και στους καταλόγους των ετεροδημοτών. Συνεπώς όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές.  

Στόχος η αυτοδυναμία!

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 40 περίπου βουλευτές, που με προϋποθέσεις μπορούν να φτάσουν και τους 50. Όμως πρόκειται και μια δύσκολη «εξίσωση» και ήδη ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια παρέμβασή του, υπογραμμίζει ότι για να κυβερνηθεί η χώρα χωρίς αμφιταλαντεύσεις χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο εάν δεν υπάρξει εφησυχασμός στους πολίτες. 

Χθες βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό (Alpha), τόνισε ότι ο στόχος της Ν.Δ. είναι να κερδίσει τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία. «Η επόμενη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα για αυτοδυναμία ή στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα και όχι την περιπέτεια της ακυβερνησίας. Πρόσθεσε, δε, «ακόμα και σήμερα, ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης  δήλωσε: «Σίγουρα κερδίσαμε εμείς. Σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε και η κοινωνία σε ωριμότητα, κέρδισε ο πολιτικός διάλογος. Ηττήθηκε η τοξικότητα, η χυδαιότητα. Φάνηκε ότι η πραγματική κοινωνία είναι άλλη από τον τοξικό μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε το 2010, ένας κύκλος θυμού και οργής. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Εύχομαι και ελπίζω και οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μαθήματά τους», συνέχισε. 

«Φαγωμάρα» στο ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που στη Νέα Δημοκρατία οι προετοιμασίες για τη νέα προεκλογική εκστρατεία βρίσκονται στο «φουλ», στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί απαισιοδοξία και κατήφεια, με τις πρώτες προειδοποιητικές βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Παρά τη δημόσια στήριξη που του παρέχουν ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη, στο παρασκήνιο η κριτική που του ασκείται είναι έντονη και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν έχει υπάρξει κίνηση αλλαγής ηγεσίας είναι η απροθυμία που υπάρχει για να χρεωθεί άλλο στέλεχος την επερχόμενη νέα εκλογική ήττα. Μια δήλωση- πρόταση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, να τεθεί υπό εποπτεία ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας μάλιστα να τον πλαισιώσει μια «συλλογικότητα» αποτελούμενη από τα πρόσωπα της νέας γενιάς, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, προκαλεί έντονες αναταράξεις. Στο πλευρό του Τσίπρα τάχθηκαν με βαριές εκφράσεις κατά του Παπαδημούλη οι Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς, ενώ «αμηχανία» στην ηγετική ομάδα προκαλεί η αφωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που για πολλούς θεωρείται ως ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης τον κ. Τσίπρα εντός ΣΥΡΙΖΑ ομάδας. Εκείνο που φοβούνται περισσότερο πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η περαιτέρω αποσυσπείρωση, που θα ευνοήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που αν τελικά συμβεί θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες εκλογές. 

Ο νέος στόχος του ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ η αισιοδοξία ενόψει των νέων εκλογών υπερχειλίζει σε βαθμό που ήδη διαφαίνεται μια πρόσκαιρη αλαζονεία να διαπερνά ορισμένα στελέχη του. Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία και για τις νέες εκλογές, με στόχο να είναι η αύξηση του ποσοστού του και η ανατροπή των συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γαρδίκος, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι μόνο η αρχή και ότι στόχος πλέον είναι να γίνει η «αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Επανέλαβε τις θέσεις Ανδρουλάκη, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ο στρατηγικός ιδεολογικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας» ενώ επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «αποδείχτηκε ο χρυσός χορηγός της Ν.Δ.», έκανε λόγο για «παλινωδίες», για να συμπεράνει ότι «όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης θα κυβερνούν χωρίς αντίπαλο και ανεξέλεγκτα». 

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το αποτέλεσμα των εκλογών στο Νομό, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά 55% το ποσοστό του σε σχέση με το 2019 και για την εκλογή του Γιάννη Τσίμαρη στη Βουλή.