Κόστος παραγωγής και ελληνοποιήσεις την απειλούν με αφανισμό

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ορατός ο κίνδυνος νέας μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και αύξησης της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων

Καλή, αλλά δεν αρκεί η ενίσχυση των 89 εκ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών

PROBATA BOSKOS

• Η τελευταία εβδομάδα με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμανε και την έναρξη της χειμερινής περιόδου για το σύνολο σχεδόν των αιγοπραβατοτρόφων, αλλά και των βοοτρόφων  ελευθέρας βοσκής, καθώς τα ζώα άρχισαν πλέον να σταβλίζονται σε σταθερή βάση. Αυτό οδηγεί αναγκαστικά τους κτηνοτρόφους στην διατροφή των ζώων αποκλειστικά με αποθηκευμένες ζωοτροφές και εφόσον δηλαδή τις έχουν εξασφαλίσει σε επαρκείς ποσότητες. Κι αν αυτό ήταν η εξαίρεση του κανόνα τα προηγούμενα χρόνια, δεν συμβαίνει το ίδιο την τρέχουσα περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων προμηθεύεται με το «δελτίο» ζωοτροφές καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό. 

Όλοι τους γνωρίζουν ότι ο χειμώνας δεν βγαίνει με ημίμετρα, όμως τρέφουν ελπίδες ότι ίσως υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών, που θα τους δώσει μια γερή «ανάσα» για τη διατήρηση των κοπαδιών τους και τη συνέχιση του επαγγέλματος. Κι όταν αυτές οι ελπίδες διαψευστούν, όπως έχει συμβεί και την περυσινή σεζόν, τότε το τέλος της εκμετάλλευσης είναι προδιαγεγραμμένο: Ή τα κοπάδια θα πωληθούν ή θα οδηγηθούν στο σφαγείο.

Πνέει τα λοίσθια 

Κατά γενική ομολογία και παραδοχή η Ελληνική κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια. Οι σημερινοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, νέοι δεν μπαίνουν σε αυτό, καθώς διαπιστώνουν ότι το μέλλον είναι ζοφερό. 

Για την Κυβέρνηση το παρόν και το μέλλον της κτηνοτροφίας είναι μια «καυτή πατάτα» την οποία προσπαθεί να τη διαχειριστεί μέσα σε ένα στενό δημοσιονομικό πλαίσιο και με την εποπτεία της Ε.Ε. να είναι αυστηρή στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η διάθεση της επιχορήγησης των 89 εκ. ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων προκειμένου να προμηθευτούν ζωοτροφές πέρασε μέσα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως και πάλι λύση δεν μπορεί να δοθεί μόνο με τα χρήματα αυτά. Αν και είναι μια μικρή ανάσα για τους κτηνοτρόφους, τα ποσά που αναλογούν στον καθένα είναι πολύ λίγα μπροστά στην αλματώδη αύξηση των ζωοτροφών και γενικά της παραγωγής. 

Στις ζωοτροφές  πρέπει να προστεθούν  το ενεργειακό, αλλά και οι μεταφορές που εκτινάσσουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής.  

Ζητούν περισσότερα

Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την αύξηση του ποσού της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών σε 150 εκ. ευρώ, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των αυξήσεων οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι. 

Ακόμη όμως και αν ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων αντέξει τη τρέχουσα δύσκολη περίοδο, το μέλλον και πάλι δεν θα είναι ρόδινο, εφόσον από την Πολιτεία δεν ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα και για να δημιουργηθούν υποδομές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου, ώστε να αντέξει στον ανταγωνισμό προς όφελος και του καταναλωτικού κοινού. 

Πληγή οι ελληνοποιήσεις

Πρώτα και κύρια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να θέσει οριστικά τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην αιγοπροβατοτροφία και στην αγελαδοτροφία. Τα πρώτα βήματα έγιναν, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι πρόσφατες οι διαμαρτυρίες του Γιάννη Βιτάλη, ως Προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα. Η παράνομη χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή φέτας στοίχισε με απώλειες χιλιάδων αιγοπροβάτων και την απόσυρση μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφων από το επάγγελμα. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές έπεφταν θύματα των επιτήδειων, οι οποίοι θησαύριζαν σε βάρος και αυτών και των κτηνοτρόφων. Η Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ έθεσε εκ νέου το ζήτημα πραγματοποίησης ελέγχων για να αποφευχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ, που μετά την εκτίναξη των τιμών στα εγχώρια προϊόντα, αρχίζουν και πάλι να δελεάζονται ορισμένοι από τη διαφορά τιμών που υπάρχει σε γειτονικές χώρες.  

Μείωση ζωικού κεφαλαίου 

Ο συνδυασμός διάφορων αρνητικών παραγόντων, ήτοι κόστος παραγωγής, ελληνοποιήσεις, δυσκολίες της καθημερινότητας, όπως προαναφέραμε έχουν αναγκάσει πολλούς κτηνοτρόφους στη μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου. Η συνέχιση της τάσης αυτής θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην «τσέπη» των καταναλωτών, καθώς μαθηματικά θα προκύψουν νέες ελλείψεις σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που θα οδηγήσουν σε νέες ανατιμήσεις, κάνοντας τα ποιοτικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο καταναλωτή, πολύ περισσότερο για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Είναι μια παράμετρος που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη από όσους σχεδιάζουν το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Ερώτηση στη Βουλή 

Με θέμα τη συσσώρευση των προβλημάτων στην κτηνοτροφία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τη δεινή κατάσταση που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι μας. Αναφέρονται διεξοδικά σε αρκετά από τα ζητήματα που προαναφέραμε, ενώ μεταφέρουν και τα αιτήματα οργανώσεων των κτηνοτρόφων για μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και διευκόλυνση ώστε να μπορέσουν να εγκαταστήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να μειώσουν το κόστος της ενέργειας. 

Εθνική υπόθεση 

Η στήριξη και η διάσωση της κτηνοτροφίας είναι και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνική υπόθεση. Είναι γεγονός ότι επί της σημερινής Κυβέρνησης έγιναν θετικά βήματα, είχαν δρομολογηθεί κι άλλες παρεμβάσεις, όμως η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του πληθωρισμού ήταν ένα εκρηκτικό και για την κτηνοτροφία «μείγμα» με πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Εκείνο που διαφοροποιεί τον κλάδο από άλλους παραγωγικούς είναι οι ανυπέρβλητες και χρονοβόρες διαδικασίες για να στηθεί μια κτηνοτροφική μονάδα. Και κατά το κοινώς λεγόμενο των τελευταίων χρόνων, ό,τι κλείνει στην κτηνοτροφία, δεν ξαναανοίγει. Χρέος της Κυβέρνησης είναι να ανατραπεί αυτή η τάση.