Για να έχουν και οι ντόπιοι παραγωγοί οφέλη και εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο…

ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ!

ΝΑΙ, η Ήπειρος να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά υπό όρους και ΟΧΙ σε βάρος του περιβάλλοντος και του αγροτο-κτηνοτροφικού κόσμου…

ANANEOSIMES PHGES ENERGEIAS

• Την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης -μαζί και η Ελλάδα- βιώνουν μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπισή της είναι η προώθηση έργων ΑΠΕ, είτε αυτά λέγονται φωτοβολταϊκά πάρκα, είτε ανεμογεννήτριες, είτε υδροηλεκτρικά… Και πράγματι σε όλη τη χώρα το ενδιαφέρον για τέτοια έργα, ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευθεί, κάτι που είναι εμφανές και στην Ήπειρο, αφού παντού «ξεφυτρώνουν» διαρκώς επίδοξοι επενδυτές! 

Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας έχει μεγάλες δυνατότητες για ν’ αναπτυχθούν έργα ΑΠΕ, τα οποία θα μπορούσαν, σε σύντομο σχετικά χρόνο, να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Περιφέρειας. Ωστόσο εάν αυτά γίνουν χωρίς σχεδιασμό και αυστηρή τήρηση των βασικών περιβαλλοντικών κανόνων, θα επιβαρύνουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου και τότε θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. 

Ποιος ο λόγος λοιπόν να γίνονται ενεργειακά έργα «μαμούθ», αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον και να μην προτιμώνται τα πολλά μικρά και διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές, που θα ωφελούσαν και πολλούς ντόπιους παραγωγούς; Πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα, που όλο και πιο συχνά ακούγεται τελευταία από μετριοπαθείς φωνές, με αφορμή τις συζητήσεις και τις περιβαλλοντικές άδειες για διάφορα έργα ΑΠΕ στην Ήπειρο. 

Οι παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν είναι πολλοί: η ισχύς και η χωροθέτηση των έργων είναι ίσως οι πιο σημαντικοί, την ώρα μάλιστα που τα δίκτυα στην περιοχή μας είναι κορεσμένα και δεν υφίσταται σήμερα τρόπος μεταφοράς και διανομής από τον ΔΕΔΗΕ γι’ αυτό και οι μεγάλοι παραγωγοί εγκαθιστούν δικά τους!

 ΝΑΙ στις ΑΠΕ, ΟΧΙ χωρίς σχέδιο!

Τα έργα ΑΠΕ σήμερα, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ και ορθώς η Κυβέρνηση τα έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, όμως είναι ένα εγχείρημα που αποδεικνύεται δύσκολο και αρκετά σύνθετο. Αν και υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που μπορούν να αποφανθούν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το σίγουρο είναι ότι η Ήπειρος πρέπει να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι όμως σε βάρος του περιβάλλοντος και του αγροτο-κτηνοτροφικού κόσμου. Εάν γίνουν με σωστό σχεδιασμό και ξεκάθαρους όρους, τότε τα οφέλη θα είναι περισσότερα για όλους. Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Μάιο, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με δημάρχους ορεινών Δήμων (και από την Ήπειρο), ήταν ξεκάθαρα αντίθετος στα μεγάλα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία περιοχών…

 

Όχι σε δύο 

Φωτοβολταϊκά Πάρκα 

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα δυο Φωτοβολταϊκά Πάρκα στις Δημοτικές Ενότητες Κρανιάς και Θεσπρωτικού Δήμου Ζηρού, για τα οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, που υποστηρίζει ότι θα εκτοπιστούν κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι! Μάλιστα χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης απέρριψε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κρίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων είναι χαρακτηρισμένο ως δάσος. 

Έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στα έργα, ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα η κατασκευή και λειτουργία δυο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 110,00 MW θα καταλάβει εκτάσεις στις οποίες σήμερα λειτουργούν εγγειοβελτιωτικά έργα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν και να μείνουν χωρίς άρδευση τουλάχιστον 1.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην περίπτωση λειψυδρίας, όπως πιστοποιεί ο τοπικός ΤΟΕΒ της περιοχής. Επιπλέον η κατασκευή των δύο αυτών έργων θα αναγκάσει σε εκτοπισμό δεκάδες κτηνοτρόφους, ελαιοκόμους και μελισσοτρόφους με πάνω από 8.266 ζώα, 202 στρέμματα ελαιώνες και περισσότερες από 510 μελισσοκυψέλες, όπως αναφέρονται στις επίσημες δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Ακολούθως οι θιγόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν  σε κοντινές κοινότητες, γιατί η περιοχή είναι αγροτοκτηνοτροφική και σύμφωνα και με έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τον ΤΟΕΒ δε δύναται να κατανεμηθούν άλλες παρόμοιες επιλέξιμες εκτάσεις. Τέλος, τα φωτοβολταϊκά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν ακριβώς πάνω στον αρχαίο αγωγό του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, αν και σύμφωνα με το τοπικό Δασαρχείο η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη κατά 95% ως δάσος!

«Μπλόκο» και στα βιορευστά!

Στο μεταξύ άλλο ένα μπλόκο έβαλε χθες το ΠΕ.Σ.Π.Α.., το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά για τη μονάδα βιορευστών στο Λύγγο, επένδυση που επίσης έχει ξεσηκώσει εδώ και πάνω από δυο χρόνια έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση και επιχειρηματολόγησε κατά της αδειοδότησης του έργου «Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 400,00 KWe, με καύση βιορευστών στη θέση «Πολτσές - Μάντρα Κλαρί» Αγροτεμάχια 1316 διανομής 1935, Τ/Κ Λύγγου», με φορέα δραστηριότητας την εταιρεία «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ». 

Το βασικό επιχείρημα του κ. Ντακαλέτση ήταν πως η μονάδα καύσης βιορευστών έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει πολύ κοντά στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Δωδώνης και πιο συγκεκριμένα σε απόσταση 490 μέτρων από τα όρια της θεσμοθετημένης Π1 Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, άρα ο Δήμος Δωδώνης, ως «περιβαλλοντικός περίοικος», είναι υποχρεωμένος να προασπίσει τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και των δημοτών του, αφού η επίμαχη ΜΠΕ τα πλήττει προδήλως. 

Κατά δεύτερον, ο Δήμος Δωδώνης έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων-ΤΠΣ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Δημοτικές Ενότητες Αγ. Δημητρίου, Λάκκας Σουλίου, Σελλών και Δωδώνης (εντός της οποίας βρίσκεται και η Κοινότητα Κωστάνιανης) και ενδεχόμενη αδειοδότηση και λειτουργία της επίμαχης μονάδας, θα ανέτρεπε τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Δωδώνης και θα αποτελούσε τροχοπέδη για την ήπια περιβαλλοντική ανάπτυξή του. Πολλώ δε μάλλον -τονίζει ο δήμαρχος Χρ. Ντακαλέτσης- με την αδειοδότηση και εγκατάσταση της επίμαχης μονάδας απειλείται να μετατραπεί ουσιαστικά η εν λόγω περιοχή, σε περιοχή de facto υποδοχής τέτοιων μονάδων οχλουσών δραστηριοτήτων, με δεδομένη και την παρουσία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων σε μικρή απόσταση. 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος τόνισε πως ο φορέας υλοποίησης του έργου καταλήγει σε ένα αυθαίρετο και αστήρικτο γενικό συμπέρασμα ότι σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου δεν υπάρχει κανείς άλλος καταλληλότερος χώρος εγκατάστασης της μονάδας, ενώ δεν έχει εξεταστεί νομίμως η μηδενική λύση στην επίμαχη ΜΠΕ. Επεσήμανε ακόμη, πως σύμφωνα με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου και αναφορικά με τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα ή βιοαέριο κλπ., ορίζεται η χωροθέτησή τους κατά προτεραιότητα σε βιομηχανικές περιοχές!