Πρώτο κουδούνι χθες για 41.000 μαθητές και 5.300 εκπαιδευτικούς στην Ήπειρο

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ...ΕΚΡΥΨΑΝ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!

Σε ισχύ τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού στη σχολική κοινότητα

• Δημόσιες εκκλήσεις τοπικών Δημάρχων για αυστηρή τήρησή τους

Ελάχιστα τα κενά στα 556 σχολεία της περιοχής μας...

AGIASMOS ZOSIMAIA 13 9 21

• Διαφορετική από τις άλλες είναι η νέα σχολική χρονιά που, όπως και η περσινή, ξεκινάει σε περίοδο πανδημίας και το μεγάλο στοίχημα είναι να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά γίνεται.

Χθες έγιναν και στα σχολεία όλης της Ηπείρου οι καθιερωμένοι αγιασμοί, με τα χαμόγελα των χιλιάδων μικρών και μεγάλων μαθητών να καλύπτουν πάντως οι μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό.

Όσο για τους Δημάρχους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής μας, με πρώτον τον Μωυσή Ελισάφ στα Γιάννενα, σύσσωμοι στις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα!

Γι’ αυτό εξάλλου στις σχολικές μονάδες έχουν τεθεί σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του ιού.

Στο μεταξύ, τα κενά στα συνολικά 556 σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν φέτος στην Ήπειρο είναι ελάχιστα, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κων/νος Καμπουράκης.

Τα νούμερα

Σε συνολικά 214 Νηπιαγωγεία, 192 Δημοτικά Σχολεία, 89 Γυμνάσια 45 Γενικά Λύκεια και 16 ΕΠΑΛ, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλη την Ήπειρο χτύπησε χθες το πρώτο κουδούνι, με τους μαθητές τους να επιστρέφουν ξανά στις σχολικές αίθουσες έπειτα από την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Όσον αφορά στον μαθητικό πληθυσμό της περιφέρειάς μας, αυτός ανέρχεται φέτος σε περίπου 40.000 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης συν άλλα 1.100 παιδιά προσφύγων που επίσης εγγράφονται στα κατά τόπους σχολεία.

Όλους αυτούς θα κληθούν να διδάξουν περίπου 5.300 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

Στα Γιάννενα

Στην τελετή του Αγιασμού που έγινε στο συγκρότημα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στα Γιάννενα παραβρέθηκαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μάξιμος. «Το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς γίνεται και πάλι σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες.

Ευχή και ελπίδα όλων μας η χρονιά να κυλήσει ήρεμα και να μην χρειαστεί επιστροφή στο σπίτι και μέθοδος τηλεκπαίδευσης.

Γιατί η τελευταία μπορεί να προσφέρει γνώση όμως στερεί τη συνύπαρξη, τον διάλογο, το παιχνίδι και την χαρά της σχολικής αυλής», ανέφερε ο κ. Ελισάφ και πρόσθεσε πως ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μία σειρά εκτεταμένων παρεμβάσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής και με τις υπηρεσίες του, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει όποιο πρόβλημα προκύψει.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο

- Σε μήνυμά του για τη νέα σχολική χρονιά, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θα πρέπει να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε όλοι, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασίσει οι ειδικοί αλλά και συναισθανόμενοι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, την ευθύνη μας απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και με τη διενέργεια από τους μη εμβολιασμένους, των προβλεπόμενων διαγνωστικών ελέγχων, ώστε τα κρούσματα να εντοπίζονται, να αποφεύγεται η διασπορά και να κρατήσουμε χαμηλά το επιδημιολογικό φορτίο, προκειμένου να μη διαταραχθεί καθόλου φέτος, η δια ζώσης διδασκαλία».

- Σε ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια βρήκε χθες το πρώτο κουδούνι τους 600 μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δήμου Ζίτσας, καθώς μέσα στο καλοκαίρι προχώρησαν και βρίσκονται στο τελικό στάδιο τα έργα, προϋπολογισμού 930.000 ευρώ, που αφορούν στην αναβάθμιση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος παραβρέθηκε στις τελετές αγιασμού του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ροδοτοπίου καθώς και του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Ζίτσας. Όπως υπογράμμισε, «η Δημοτική Αρχή σταθερή στις προτεραιότητες που έχει θέσει υλοποιεί έργα και δράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τα σχολεία μας να αποτελούν πρότυπα».

Απευθυνόμενος δε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και τους ζήτησε να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

- Αγιασμός έγινε χθες στις σχολικές μονάδες του Δήμου Πωγωνίου. Τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου υποδέχτηκε ο Διευθυντής Μίλτος Μάστορας επισημαίνοντας την ανάγκη για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας καθώς και η φετινή χρονιά θα είναι μία χρονιά με πανδημία, ενώ τις ευχές του για μία ήρεμη σχολική χρονιά έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Αναστάσιος Γιούνης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Καλπακίου Μιχάλης Σιούτης επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά ξεκινά με την ελπίδα να είναι μία ασφαλής χρονιά με ανοιχτά σχολεία.

- Στον αγιασμό που τελέστηκε σε διάφορα σχολεία του Δήμου Αρταίων παρέστησαν χθες ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Από το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το 7ο Δημοτικό και το Μουσικό Σχολείο ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα υγειονομικά πρωτοκόλλα είναι σε ισχύ, καθώς και ειδικά μέτρα. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η επιθυμία της εκπαιδευτικής κοινότητας για σχολεία φροντισμένα, με υποδομές που αναβαθμίζουν τη σχολική διαδικασία, προσφέροντας εφόδια στον δάσκαλο και τον μαθητή».

Όπως είπε, ο Δήμος όλους τους προηγούμενους μήνες, εργάστηκε ώστε όλα αυτά να είναι πραγματικότητα στην Άρτα.

- Στον αγιασμό του 4ου Δημοτικού, του 4ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Πρέβεζας παραβρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος, ανταλλάσσοντας ευχές με μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό. Τον αγιασμό στα συγκεκριμένα σχολεία τέλεσε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την δύσκολη υγειονομικά συγκυρία να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα και να προχωρήσει ο εμβολιασμός κατά του covid 19 ως μέσο ατομικής και κοινωνικής προστασίας.

-Σε μήνυμά του για τη νέα σχολική χρονιά ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος επισημαίνει πως η έναρξή της «σηματοδοτεί την ελπίδα και τη θετική ενατένιση του μέλλοντος» και συμπληρώνει απευθυνόμενος στους μαθητές: «Η σκιά της πανδημίας δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο, αλλά ούτε να επισκιάσει τις προσπάθειες και τους στόχους σας. Αντιθέτως θα πρέπει να σας οπλίσει με επιμονή κι αισιοδοξία, ώστε να προχωρήσετε το ταξίδι στη γνώση, μένοντας εστιασμένοι στα όνειρά σας για το μέλλον».

- Με τον αγιασμό άρχισε χθες η νέα σχολική χρονιά στον Δήμο Ζηρού.

Ο Δήμαρχος Νικόλαος Καλαντζής παραβρέθηκε στην τελετή του αγιασμού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας και στο Γυμνάσιο της πόλης. Στον χαιρετισμό του, πέρα από τις ευχές για καλή, ομαλή και ασφαλή χρονιά, εστίασε επίσης στην ανάγκη τήρησης των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας για την πανδημία.

Ελάχιστα τα κενά

Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.», με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης, από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού υπάρχει μεγάλη πληρότητα και ελάχιστα κενά, τόσο χάρη στους μόνιμους διορισμούς που έγιναν φέτος, αλλά και στις έγκαιρες τοποθετήσεις αναπληρωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία, για την Ήπειρο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, διορίστηκαν 46 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ενώ προσλήφθηκαν 176 εκπαιδευτικοί γενικής και 214 ειδικής αγωγής.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έγιναν 161 μόνιμοι διορισμοί, ενώ τοποθετήθηκαν 89 αναπληρωτές γενικής εκπαίδευσης και 104 ειδικής αγωγής. «Θα ξαναμετρήσουμε τα κενά την ερχόμενη εβδομάδα και όπου χρειαστεί, θα τα καλύψουμε κι αυτά», σημείωσε ο Περιφ. Διευθυντής.

Κτίρια - πρωτόκολλα

Όσον αφορά, στα σχολικά κτίρια, ο κ. Καμπουράκης ανέφερε πως έχουν καθαριστεί και υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού σε όλα, προσθέτοντας πως η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης είχε μία πολύ καλή συνεργασία με τους Δήμους για την προετοιμασία τους.

Τρίτο και πολύ σημαντικό, τα υγειονομικά μέτρα καθώς και η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με την πανδημία παρούσα. Σύμφωνα με τον Περιφ/κό Διευθυντή Εκπαίδευσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί, κάτι όμως που δεν ισχύει ακόμα για τους μαθητές, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα. Κατά τα άλλα, θα ισχύσουν και στην Ήπειρο τα πρωτόκολλα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Τα μέτρα προστασίας

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.