Στο χθεσινό προσυνέδριο της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτσης έθεσε…

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΤΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ζήτησε σαφή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων με Κράτος και Περιφέρειες, ενίσχυση Δήμων σε πόρους και προσωπικό και πιο ενεργό ρόλο γι’ αυτούς στο νέο ΕΣΠΑ

Δύο έργα 7,2 εκ. € για Κόνιτσα – Ηγουμενίτσα ανακοίνωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος

DHMARXEIO ZAGORIOY

Αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις είναι σήμερα οι ΟΤΑ και της περιοχής μας, με πιο επείγουσα την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ πολύ σημαντικά θέματα είναι οι οικονομικοί πόροι, οι αρμοδιότητες και το προσωπικό που έχουν στη διάθεσή τους.
Όλα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς χθες κατά την πολύωρη διαδικτυακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ, στο επίκεντρο της οποίας ήταν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Στη έναρξή της ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους Δημάρχους των δύο Περιφερειών εγρήγορση και πειθαρχία στην τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Παράλληλα, ανακοίνωσε δύο έργα ύψους 7,2 εκατ. ευρώ για Κόνιτσα και Ηγουμενίτσα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης από την πλευρά του έθιξε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους τοπικούς ΟΤΑ καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Ο Υπουργός Εσωτερικών
Εγρήγορση, ενότητα και πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθεί με επιτυχία η πανδημία ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από τους Δημάρχους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας κατά την έναρξη της χθεσινής έβδομης κατά σειρά προσυνεδριακής διάσκεψης της ΚΕΔΕ, η οποία είχε την ΠΕΔ Ηπείρου ως ψηφιακό «οικοδεσπότη». Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και πάλι στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως επιτυχώς έκανε στην πρώτη φάση της, εφαρμόζοντας το νόμο και υποστηρίζοντας τις υγειονομικές και κοινωνικές δομές των περιοχών τους.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, στη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, του εθελοντισμού, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τον Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, ενώ για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είπε πως στόχος του ΥΠΕΣ είναι να εφαρμοστεί με δίκαιο τρόπο, όρους και συνθήκες διαφάνειας.
Έργα 7,2 εκατ. ευρώ
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες και δύο έργα για την Περιφέρεια Ηπείρου, προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών του Δήμου Κόνιτσας ύψους 2.920.000 ευρώ, με το οποίο διασφαλίζεται η ορθολογική χρήση του πόσιμου νερού στις Τ.Κ. Διστράτου, Αγ. Παρασκευής, Κλειδωνιάς και Εξοχής. Δεύτερο είναι το έργο διευθέτησης του ρέματος Ξηροποτάμου Θεσπρωτίας με προϋπολογισμό 4.339.610 ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις στην 1η Πολεοδομική Ενότητα της Ηγουμενίτσας. Με αυτές θα εξασφαλιστεί αντιπλημμυρική προστασία σε μεγάλο τμήμα της Ηγουμενίτσας.
Ο Χρήστος Ντακαλέτσης
«Στις έκτακτες αυτές συνθήκες με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία σε συνέχεια και της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτούργησε ως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε με ευθύνη απέναντι στις τοπικές μας κοινωνίες, και τώρα, στην β’ φάση της πανδημίας, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός»!
Σημείωσε, δε, ότι οι έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις σε όλους τους Δήμους, με την τελευταία ύψους 50 εκατ. ευρώ που δόθηκε πριν λίγες ημέρες, «στήριξαν το έργο μας και τις υπηρεσίες μας, ιδιαίτερα τις κοινωνικές, προς τους συνδημότες μας αυτή την δύσκολη περίοδο».
Αρμοδιότητες - προσωπικό
Στη συνέχεια ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε συνοπτικά στα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Ηπείρου, με Δημάρχους απ’ όλη την Περιφέρεια να τα αναλύουν πιο διεξοδικά.
Καταρχήν, χαρακτήρισε ως βασική προϋπόθεση την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, τονίζοντας πως απαιτείται θεσμοθέτηση κανόνων και διαβαθμιδική συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης με σαφή διαχωρισμό και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ώστε να αποφευχθεί η αλληλοκάλυψη. Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων θα πρέπει να συνοδεύεται από παράλληλη μεταφορά ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των Δήμων, ζήτησε να προβλεφθούν κίνητρα παραμονής των δημοτικών υπαλλήλων στους παραμεθόριους και ορεινούς Δήμους και να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα κινητικότητας οι δημοτικοί υπάλληλοι για να σταματήσει η περαιτέρω αποδυνάμωση και αποψίλωση των Δήμων από προσωπικό.
Ο εκλογικός νόμος
Σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου τόνισε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά ο ρόλος κάθε αυτοδιοικητικού οργάνου, με στόχο τη δημοκρατική διακυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η απλή αναλογική δοκιμάστηκε κι απέτυχε, αδυνατώ να φανταστώ πώς θα λειτουργούσαν οι Δήμοι σήμερα χωρίς τις νομοθετικές παρεμβάσεις της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και μάλιστα με γρήγορα αντανακλαστικά. Ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να ενισχύει την κυβερνησιμότητα, να διευκολύνει τις προγραμματικές συγκλίσεις χωρίς να θίγει την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών δυνάμεων στα όργανα της αυτοδιοίκησης, να διασφαλίζει την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών».
Τα οικονομικά
Μεγάλο ζήτημα και για τους Δήμους της Ηπείρου είναι τα οικονομικά στα οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία ο κ. Ντακαλέτσης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «η οικονομική απίσχναση (αποδυνάμωση) των Δήμων που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία με το πρώτο μνημόνιο, αντί να έχει ήδη αποκατασταθεί, παγιώνεται και διευρύνεται, ενόσω οι ανάγκες αυξάνονται». Γι΄ αυτό χαρακτήρισε ως επιτακτικό τον επανακαθορισμό των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των Δήμων, κυρίως δε για να στηριχτούν ουσιαστικά οι μικροί, μεσαίοι και μειονεκτούντες ΟΤΑ, όπως είναι οι ορεινοί.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, απαιτείται επίσης να αναθεωρηθεί ο τρόπος κατανομής και το ύψος της ΣΑΤΑ, για την οποία είπε πως «κατέστη φιλοδώρημα για την πλειονότητα των Δήμων και μόνο κατ’ επίφαση αποτελεί έσοδο», ενώ επανέφερε πάγια αιτήματα όπως η αύξηση της απόδοσης παρακρατηθέντων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απόδοση των φόρων που εισπράττονται από το κράτος και δεν αποδίδονται και η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
ΕΣΠΑ, «Αντ. Τρίτσης» κ.α.
Κατά τα άλλα, ο Χρ. Ντακαλέτσης ζήτησε η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση να έχει ενεργό συμμετοχή, ρόλο και λόγο στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και στην υλοποίηση και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, λέγοντας πως «μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί τμήμα του νέου ΕΣΠΑ αποκλειστικά για την ίδια».
Αναφορά έκανε και στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» παρατηρώντας πως οι απαιτήσεις του είναι αυστηρές και προτείνοντας οι επόμενες να είναι πιο προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες, για τους μικρούς Δήμους. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση πόρων του Προγράμματος, πλαφόν χρηματοδοτικό για κάθε Δήμο και επαρκής χρονική δέσμευση για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων από πλευράς των μικρών περιφερειακών Δήμων, ενώ είπε πως είναι ανάγκη να τροποποιηθούν οι προσκλήσεις και να ενταχθούν νέες δράσεις. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η ΠΕΔ Ηπείρου έχει ήδη ζητήσει τροποποίηση ώστε να χρηματοδοτούνται δράσεις αντιμετώπισης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους ώστε να περιοριστεί η καταστροφή των πλατάνων της Ηπείρου αλλά και να προληφθούν οι κίνδυνοι πλημμυρών.
Περί απορριμμάτων
Απ’ τα υπόλοιπα θέματα τα οποία έθεσε ο κ. Ντακαλέτσης, ξεχώρισε, τέλος, η αναφορά του στο θέμα των απορριμμάτων, λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να στηριχθούν και να ενισχυθούν άμεσα οι Δήμοι και οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)». Πρόσθεσε δε ότι «η Πολιτεία οφείλει να επιβραβεύσει όσους βρίσκονται βήματα μπροστά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με οικονομική ενίσχυση για παράδειγμα, στη διαχείριση του υπολείμματος όπως συνέβη στην Ήπειρο τα προηγούμενα χρόνια και όσο δεν τίθενται σε λειτουργία οι ΣΜΑ».