Αργά αλλά σταθερά φαίνεται ότι τα αυστηρά μέτρα αποδίδουν, όμως…

ΒΑΡΥ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ!

Προς παράταση η άρση του καθολικού lockdown

Στην Ήπειρο η κατάσταση βαίνει συνεχώς βελτιούμενη - Χθες καταγράφηκαν 19 κρούσματα (Γιάννενα 10, Άρτα 5, Πρέβεζα 4)

entatiki

• «Χαραμάδα» αισιοδοξίας για αντιστροφή της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, άφησαν η χθεσινή ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και οι επισημάνσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των Καθηγητών Βάνας Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τα αυστηρά μέτρα άρχισαν να αποδίδουν αργά, αλλά σταθερά, όμως το «φορτίο» είναι πολύ βαρύ και το σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά όπως παραδέχονται κυβέρνηση και επιστήμονες.
Κι αυτό ενώ τα κρούσματα για δεύτερη συνεχή ημέρα κατέγραψαν επίδοση κάτω των «2.000», την Κυριακή 1.498 και χθες 1.388, ωστόσο οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι προκαλούν «σοκ».
Χθες καταγράφηκαν άλλοι 84 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι κατέρριψαν νέο «ρεκόρ», ανελθόντες στους 549. Παράλληλα οι εισαγωγές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία εξακολουθούν να είναι πολλές και καθημερινές και οι ασθενείς εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και τις πρώτες του Νοεμβρίου (προ Lockdown δηλαδή), όταν κυριαρχούσε η χαλαρότητα και η ανεμελιά.

Σε καλό «δρόμο» η Ήπειρος
Το θετικό για μια ακόμη φορά για την Ήπειρο είναι το γεγονός ότι η κατάσταση βαίνει συνεχώς βελτιούμενη και μοναδική ίσως «παραφωνία» είναι τα 13 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο διήμερο στη Δομή Προσφύγων και Μεταναστών στον Κατσικά, όπου οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ η Δομή «έχει σφραγιστεί».
Χθες σε όλη την Ήπειρο καταγράφηκαν συνολικά 19 κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 στα Γιάννενα, τα 5 στην Άρτα και τα 4 στην Πρέβεζα, ενώ η Θεσπρωτία «απουσιάζει» από τη λίστα.

Προς παράταση τα μέτρα
Η βελτίωση που διαπιστώνεται δεν φαίνεται όμως να είναι ικανή, ώστε να έχουμε άρση του καθολικού Lockdown την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, τον δε Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, να «προσγειώνει» τους βιαστικούς, τονίζοντας ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα και στις εισηγήσεις των ειδικών».

Μειώθηκε η θετικότητα
Ο επίκουρος Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι η θετικότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα είναι μειωμένη κατά 50%, προσθέτοντας ότι είναι νωρίς όμως για σαφή συμπεράσματα.
Σε άλλο σημείο ο Επ. Καθηγητής, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη επίπτωση καταγράφεται πλέον στην ηλικιακή ομάδα 40-65 ετών, ενώ στους άνω των 65 η αύξηση είναι δραματική τις τελευταίες επτά ημέρες, γεγονός που -όπως εκτίμησε- θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, αλλά και αύξηση θανάτων.

Προειδοποιητικό «καμπανάκι»
Η καθηγήτρια κ. Β. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως οι ασθενείς που σήμερα νοσηλεύονται με κορωνοϊό ξεπερνούν τις 4.000. Αναφέρθηκε και αυτή σε σταθεροποίηση ή και πτώση των κρουσμάτων, επεσήμανε όμως «πως είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους», για να προσθέσει ότι «η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι μεγάλη».
«Η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικο lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει αν επιλέξει μια μικρή, αλλά σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται». συμπλήρωσε.

Πρώτα τα σχολεία
Με βάση και τις χθεσινές δηλώσεις, η παράταση των αυστηρών μέτρων πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η άρση τους θα ξεκινήσει από τα σχολεία, που σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες θα ανοίξουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξουν απρόοπτα εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Το άνοιγμα των σχολείων έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, γιατί θα κλείσουν και πάλι μετά από 16 ημέρες λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.
Το άνοιγμα των σχολείων πιθανότατα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνέχιση του lockdown και του σχεδιασμού που υπάρχει για το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των εορτών.

Η χθεσινή κατανομή
Η κατανομή των χθεσινών 1388 κρουσμάτων έχει ως εξής: 300 από Θεσσαλονίκη, 252 από Αττική, 124 από Μαγνησία, 88 από Πέλλα, 65 από Ημαθία, 61 από Λάρισα, 51 από Καβάλα, 47 από Πιερία, 43 από Σέρρες, 42 από Γρεβενά, 39 από Τρίκαλα, 32 από Κιλκίς, 23 από Αχαΐα, 22 από Χανιά, 19 από Δράμα, Καρδίτσα, 17 από Αιτωλοακαρνανία, 12 από Έβρο, 10 από Ιωάννινα, Ηλεία, 9 από Λέσβο, Χαλκιδική, 8 από Ξάνθη, 7 από Ηράκλειο, 6 από Κοζάνη, Ρόδο, 5 από Άρτα, Φωκίδα, 4 από Πρέβεζα, Λακωνία, 3 από Βοιωτία, Εύβοια, Θάσο, Κορινθία, Μεσσηνία, Ρέθυμνο, 2 από Αρκαδία, Ευρυτανία, Κέρκυρα, Φθιώτιδα, 1 από Καστοριά, Λασίθι, Ροδόπη και 13 ήταν «εισαγόμενα».