Ενώ η πανδημία οδηγεί την οικονομία στο πιο δύσκολο σενάριο…

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ «ΠΝΙΓΟΥΝ» ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

Οι διευκολύνσεις των τραπεζών για αναστολή δόσεων και όχι «κούρεμα» δεν αποτελούν ριζική λύση…

ΕΣΕΕ: «Βουνό» για επιχειρήσεις η τριπλή καταβολή δόσεων ρυθμίσεων - τρεχουσών - εκκαθαρισμένων οφειλών

DANEIO TRAPEZA

• Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σταματούσε την ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού, είναι ίσως η τελευταία ελπίδα τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία με τα σημερινά δεδομένα οδηγείται στο πιο δύσκολο σενάριο, αυτό της πλήρους κατάρρευσης!
Μπορεί το «lockdown» που αποφάσισε η Κυβέρνηση να ήταν η ύστατη λύση για συγκράτηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή όμως «πάγωσε» σημαντικά πολλούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, σε μια χώρα που ήδη βίωνε δύσκολες καταστάσεις τόσο εξαιτίας των περιορισμών από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όσο και της πολυετούς οικονομικής κρίσης από την οποία δεν πρόλαβε να… σηκώσει κεφάλι!
Νοικοκυριά και μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας πλήττονται ανεπανόρθωτα, ειδικά τώρα με το αναγκαστικό «λουκέτο», λόγω κορωνοϊού, αν και η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις αναπόφευκτες απώλειες με μέτρα που λαμβάνει, τα οποία όμως δεν αποδεικνύονται αρκετά για να αντιμετωπισθεί το φλέγον πρόβλημα.

«Βραχνάς» τα δάνεια
Δεν είναι όμως μόνο οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι τα δάνεια που «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις όποιες πρόσκαιρες διευκολύνσεις - όπως η αναστολή καταβολής δόσεων για ορισμένο χρονικό διάστημα - να μην λύνουν το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουν!
Οι καταστάσεις που ζούμε είναι δραματικές και κανείς δεν γνωρίζει πώς και πότε θα βγούμε από την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική – οικονομική κρίση και πολύ περισσότερο πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθει, έστω και μια μερική κανονικότητα για να μπορούν οι πολίτες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Πραγματική ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ήταν το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την Εφορία, για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση. Το να μετατίθενται οι υποχρεώσεις για μετά από μερικούς μήνες, απλά διογκώνεται το πρόβλημα εκείνη την χρονική περίοδο, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχει επανέλθει το διαθέσιμο εισόδημα στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Το σχέδιο των τραπεζών
Το «κούρεμα» δόσεων δεν φαίνεται να υπάρχει ως επιλογή για τις τράπεζες, καθώς μάλλον προσανατολίζονται μόνο προς επέκταση της αναστολής δόσεων. Όπως αναφέρει ο Άγης Μάρκου στο «in.gr» το σχέδιο δράσης που επεξεργάζονται οι Διοικήσεις των τραπεζών είναι:
- Διατήρηση μειωμένων δόσεων: Στα δάνεια που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς διευκόλυνσης, με ημερομηνία λήξης την ερχόμενη Πρωτοχρονιά, θα δοθεί κατά περίπτωση η δυνατότητα συνέχισης της αναστολής δόσεων ή χρεολυσίων με τους ίδιους όρους για μερικούς μήνες ακόμη. Οι δόσεις θα επανέρχονται στα προ κορωνοϊού επίπεδα, εφόσον κριθεί αναγκαίο σταδιακά, με αύξησή τους π.χ. ανά τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, οι διευκολύνσεις αυτές θα δίνονται στοχευμένα, δηλαδή σε δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την οφειλή τους.
- Ένταξη νέων δανείων στις αναστολές: Οι τράπεζες θεωρούν δεδομένο ότι για ένα μέρος των ενήμερων δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ περίπου που συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, θα χρειαστεί αναστολή τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, είναι έτοιμες να εξετάσουν κάθε σχετικό αίτημα. Σε γενικές γραμμές στα νοικοκυριά παρέχεται δυνατότητα μη πληρωμής για μερικούς μήνες έως και του 100% της δόσης τους και σε επιχειρήσεις η ευχέρεια εξόφλησης μόνο των τόκων.
- Βαθιές ρυθμίσεις όπου χρειάζεται: Όταν η μείωση των εισοδημάτων του δανειολήπτη λόγω της οικονομικής διαταραχής δεν είναι πρόσκαιρη και δεν αναμένεται επαναφορά τους στα προ κρίσης επίπεδα σύντομα, οι τράπεζες είναι έτοιμες να προσφέρουν αλλαγή των όρων εξόφλησης των δανείων, κατά βάση μέσω επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής.
-Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: Για ευάλωτα νοικοκυριά που συναινούν σε άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, οι τράπεζες δεν θα προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Με τον τρόπο αυτόν υπάρχει προστασία και για τα σπίτια των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών, έως και την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Τριπλή καταβολή δόσεων!
Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που καίει χιλιάδες επιχειρήσεις είναι η υποχρέωση τριπλής καταβολής δόσεων ρυθμίσεων τρεχουσών – εκκαθαρισμένων - ασφαλιστικών οφειλών, σε μια περίοδο μάλιστα μηδενικού τζίρου! Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) επισημαίνει το πρόβλημα με επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας και ζητά την επανεισαγωγή του μέτρου της αναστολής καταβολής του συνόλου των σχετικών υποχρεώσεων ή την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή τους στον επόμενο χρόνο, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές να διέλθουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πανδημική κρίση. Στην ίδια κατεύθυνση, εισηγείται να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε στους ασφαλισμένους οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.
Η Συνομοσπονδία τονίζει πως σύμφωνα με την εκκαθάριση της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Νοεμβρίου καλούνται περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις της οφειλής τους για τις εισφορές του 2019. Το μέσο χρεωστικό υπόλοιπο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.
«Οι υποχρεώσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συσσωρεύονται επικίνδυνα και η κυβέρνηση σαφώς γνωρίζει πως είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξυπηρετηθούν όλες μαζί ταυτόχρονα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και lockdown», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας.

Προτάσεις του Επιμελητηρίου
Στο μεταξύ, «δέσμη» αναπτυξιακών ενεργειών κατέθεσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων μέσω του Προέδρου του Δ. Δημητρίου, στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, με αφορμή την προχθεσινή παρουσία του στα Γιάννενα. Μεταξύ άλλων, προτείνει:
- Οριζόντια χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με σύγκριση της πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019 και όχι με 2μηνες ή 3μηνες συγκρίσεις.
- Οριζόντια χρηματοδότηση ανελαστικών δαπανών για 60 ημέρες όλων ανεξαρτήτως των επιχειρήσεων.
- Νέες αναστολές προθεσμίας αποπληρωμής των επιταγών, που η ημερομηνίες λήξης τους βρίσκονται στις ημερομηνίες αναστολής εργασιών με κρατική εντολή έως 45 ημέρες μετά την άρση της κρατικής αναστολής.
- Επιταγές που βρίσκονται στα χέρια των επιχειρήσεων, να καταθέτονται στον λογαριασμό τους, να χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες στο ύψος του 70% άτοκα και χωρίς έξοδα διαχείρισης και να ακολουθούν την ρύθμιση, όπως προβλέπονται και για αυτές που βρίσκονται στο πλαφόν.
- Δυνατότητα ρύθμισης 120 δόσεων των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα αυτών.
- Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών υπάρχοντος προσωπικού.
- Εκπτώσεις 25% συνεπών επιχειρήσεων σε Δήμους - Νομικά πρόσωπα - Δημόσιο - Ασφαλιστικά ταμεία.
4 Δυνατότητα ένταξης ρυθμίσεων και για τα φυσικά πρόσωπα μέλη εταιριών Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε. και άλλες νομικές μορφές.
4 Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η αργυροχρυσοχοΐα…