Στα Γιάννενα σήμερα ο Ν. Χαρδαλιάς για συνάντηση στην Περιφέρεια Ηπείρου

«ΚΟΚΚΙΝΟΣ» ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ… ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ!

Νέο πανελλαδικό αρνητικό ρεκόρ (508) σε κρούσματα, 31 στο Νομό μας Θετικά περί τα 25 δείγματα από τα rapid test για τον κορωνοϊό στην πόλη

119200798 1944278705696064 2798876143362111440 n

 «Σφίγγει» για τα καλά η «μέγγενη» του κορωνοϊού την Ελλάδα, αλλά και τα Γιάννενα. Χθες έσπασε το φράγμα των «500» κρουσμάτων πανελλαδικά, καθώς ανακοινώθηκαν 508, ενώ στα Γιάννενα προστέθηκαν άλλα 31 κατατάσσοντας το Νομό στην τρίτη θέση πανελλαδικά, μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Ο Νομός Ιωαννίνων, βρίσκεται μια «ανάσα» από το τέταρτο επίπεδο «κόκκινου» συναγερμού. Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, αλλά για τα πραγματικά δεδομένα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και εκτός από τους αριθμούς, το τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σήμερα στις 12 το μεσημέρι προερχόμενος από την Κοζάνη, θα φτάσει στα Γιάννενα και θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη.
Στο «τραπέζι» παραμένει πάντα η απόφαση για lockdown, το οποίο προς το παρόν αποφεύχθηκε, με τον Υφυπουργό να αποκαλύπτει χθες ότι τα Γιάννενα βρίσκονται σε επισφαλή θέση και είναι αμέσως μετά την Κοζάνη στο δείκτη που λαμβάνεται υπόψη και έχει βάση το 150. «Απέχουν από το 150, αλλά όχι σημαντικά», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, εξηγώντας ότι αυτός προκύπτει όχι μόνο από τον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και από τις ιχνηλατήσεις, τη διασπορά και άλλα στοιχεία.
Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα και συγκεντρωτικά στοιχεία από τα rapid test που επί τριήμερο έγιναν στα Γιάννενα, από όσα έγιναν γνωστά από τον ΕΟΔΥ για τα δείγματα που ελήφθησαν την Πέμπτη, επί συνόλω 753 ελέγχων βρέθηκαν θετικά έντεκα άτομα, επτά άνδρες και τέσσερις γυναίκες, με τη μέση ηλικία τους τα 35 έτη. Ο αριθμός των ατόμων που προσήλθαν για rapid test πλησίασε τους 2.000, ενώ τα θετικά κρούσματα -που πρέπει βέβαια να επιβεβαιωθούν και από τον μοριακό έλεγχο- σύμφωνα με πληροφορίες ήταν περί τα 25, ήτοι μια αναλογία περίπου 1 με 1,2%. Ποσοστό που δίνει και μια εικόνα της διασποράς που μπορεί να υπάρχει στην κοινότητα, κυρίως με ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Τα κρούσματα «ξεφυτρώνουν» από παντού και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι «πηγές» τους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε χθες ο Περιφερειάρχης, ότι και εργαζόμενη με οκτάμηνη σύμβαση στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Ιωαννίνων τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό επειδή ήταν στενή επαφή με άτομο του στενού της οικογενειακού περιβάλλοντος που είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό. Απόρροια αυτού του γεγονότος ήταν να τεθούν σε κατ΄ οίκον καραντίνα και όσοι υπάλληλοι της Κτηνιατρικής είχαν έλθει σε επαφή μαζί της, χωρίς όμως να προκύψει άλλο θετικό κρούσμα μέχρι σήμερα.
Αυστηρά μέτρα στην Περιφέρεια
Η μία μετά την άλλη, οι υπηρεσίες λαμβάνουν μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Στην Περιφέρεια γίνεται υποχρεωτικά θερμομέτρηση όσων εισέρχονται στο Διοικητήριο. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης από τα τεστ που έγιναν σε υπαλλήλους δεν έχει προκύψει θετικό κρούσμα, ενώ για τα rapid test του ΕΟΔΥ – και σχετικά με τα σχόλια που έγιναν για τις ουρές έξω από το κτίριο της Περιφέρειας- εξήγησε ότι η διαδικασία ορίστηκε από τον Οργανισμό και βασική αρχή είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού, για αυτό και τα rapid test γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.
Νέα έκκληση Δημάρχου
Χθες νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωϋσής Ελισάφ. «Η εικόνα της περιοχής μας δεν είναι καλή. Είμαστε στην υστάτη ώρα. Κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει χωρίς αυστηρή τήρησή τους», αναφέρει μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πώς παρόλα τα περιοριστικά μέτρα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ εγείρει μεγάλη ανησυχία το Γηροκομείο.
Ανησυχία για τις επιχειρήσεις
Μπορεί στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες να λαμβάνονται και να τηρούνται σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα, προβληματισμός υπάρχει για τις επιχειρήσεις. Το Εργατικό Κέντρο σε χθεσινή του ανακοίνωση, αναφέρει ότι από συνάντηση που είχε με τους Αντιπεριφερειάρχες και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας προέκυψε ότι η τήρηση των μέτρων επαφίεται στην ευθύνη των επιχειρήσεων. Χαρακτηρίζει την απάντηση «προκλητική και επικίνδυνη» και ζητά από την Περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιήσουν τεστ στους μεγάλους χώρους εργασίας και να ελέγξουν την τήρηση των μέτρων.
Μεγαλώνει η διασπορά
Αν και τα «φώτα της δημοσιότητας» έχουν πέσει στο νομό Ιωαννίνων, «σύννεφα» άρχισαν να συγκεντρώνονται και στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες που καταγράφουν λίγα μεν ακόμη κρούσματα, δεν παύουν όμως να ενσπείρουν ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Χθες ανακοινώθηκαν ένα νέο κρούσμα στη Θεσπρωτία και ένα στην Πρέβεζα.
Στην Άρτα, λήψη δειγμάτων τις καθημερινές ημέρες θα γίνεται από το Κέντρο Υγείας και σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκομείου προβλέπονται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που θα πρέπει να προσέρχονται για τεστ. Αυτοί είναι για προεγχειρητικό έλεγχο με παραπεμπτικό γιατρού, γυναίκες κυοφορούσες που πρόκειται να υποβληθούν σε καισαρική τομή, άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, επιστροφή υγειονομικών υπαλλήλων από άδεια και άτομα που παραπέμπονται από την Προϊσταμένη Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας μετά από ιχνηλατήσεις.
Η χθεσινή κατανομή
Από τα 508 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες μόνο τα 18 είναι «εισαγομένα». Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής:
• 227 στην Αττική
• 63 στην Θεσσαλονίκη
• 31 στα Γιάννενα
• 24 σε Κοζάνη
• 20 στην Καστοριά
• 14 σε Λάρισα
• 9 σε Ρόδο
• από 8 σε Μαγνησία, Σέρρες,
• από 7 σε Αχαϊα,
• από 5 σε Έβρο, Ηράκλειο, Καβάλα, Κέρκυρα, Τρίκαλα,
• από 4 σε Πέλλα,
• από 3 σε Ημαθία, Μεσσηνία, Νάξο, Χίο,
• από 2 σε Εύβοια, Λέσβο, Ροδόπη,
• από 1 σε Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αργολίδα, Ηλεία, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Κορινθία, Κω, Λήμνο, Μήλο, Μύκονο, Ρέθυμνο, Σποράδες, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χανιά.
• 15 κρούσματα υπό διερεύνηση
Παράλληλα, σημειώθηκαν οκτώ νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 490, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 81.
20.000 τα ενεργά κρούσματα!
Ο επ. Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας είναι σε κρίσιμη καμπή ενόψει και της αναμενόμενης πτώσης της θερμοκρασίας που ενισχύει την μεταδοτικότητα της νόσου.
Εκτίμησε πως η επιδημία έχει μεν κέντρο βάρους την Αττική, όμως καταγράφεται αύξηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες.
«Η εκτίμηση του ΡΤ (δείκτη μεταδοτικότητας) είναι κοντά στο 1, δηλαδή στη φάση της ανακύκλωσης και δεν έχει αλλάξει» σημείωσε επίσης και ανέφερε ότι η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται περίπου στα 20.000.