Προέχει η εξασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών

ΟΧΙ «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ» Η Α.Ο.Ζ. ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ!

Η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είναι αδιαπραγμάτευτες οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου
Επισπεύδεται η επίσκεψη του Ν. Δένδια στα Τίρανα, όπου ξεκίνησαν ήδη οι πολιτικές αντιπαραθέσεις

XIMARA DIAMARTYRIA

• «Ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων προκαλεί η συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η πολεμική κατά της Ελλάδος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχοντας την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αραβικών χωρών και του Ισραήλ, έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου να κλείσει χρονίζουσες εκκρεμότητες, όπως είναι οι θαλάσσιες ζώνες και η επέκταση των χωρικών υδάτων. Οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο ενίσχυσαν τα διπλωματικά «χαρτιά» της Ελλάδος, η οποία ωστόσο έχει μπροστά της μία ακόμη πολύ σοβαρή εκκρεμότητα, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία.
Η Ελληνική Κυβέρνηση επισπεύδει τώρα τις διαδικασίες, επαναδιαπραγμάτευσης ουσιαστικά της συμφωνίας που είχε υπογραφεί επί Κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή - Σ. Μπερίσα και η οποία ακυρώθηκε μονομερώς από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας μετά από προσφυγή του τότε αρχηγού της Αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ύστερα από πιέσεις και προτροπές της Τουρκίας, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια.

Επισπεύδεται η επίσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μέσω διπλωματικής οδού για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου αύριο πρόκειται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά- παρά την κατ΄ αρχή θετική έκφραση γνώμης από τον Έντι Ράμα- εκτιμάται ότι θα είναι και δύσκολες και θα απαιτηθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν. Η προηγούμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε συνδυασμό με τις παρασκηνιακές πιέσεις της Τουρκίας, δημιουργούν μια σύνθετη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία θα προσέλθει στις συζητήσεις αφενός με τα παραδείγματα συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει με άλλες χώρες βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου και αφετέρου με το «χαρτί» της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.. Αρκούν όμως αυτά; Όχι, όπως έχει δείξει η σύγχρονη ιστορία, όταν αφορούν χώρες όπως η Αλβανία η οποία έχει μετατραπεί σε «χώρα – δορυφόρο» της Τουρκίας, που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή μας.

Που αποβλέπει ο Ράμα;
Η προθυμία που επέδειξε ο Ράμα για έναρξη των συζητήσεων προβληματίζει. Αν και μπορεί να είναι μια επιδίωξή του να περάσει μια θετική εικόνα στις χώρες της Ευρώπης και ειδικά στη Γαλλία που ήταν εκείνη που είχε φέρει σοβαρές αντιρρήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν παύει να υπάρχουν και άλλες «σκοτεινές πλευρές» που θα αναδειχθούν στην πορεία των συζητήσεων. Το παρελθόν και οι συμπεριφορές Ράμα, είναι οι λόγοι για τους οποίους ήδη εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την Αλβανική κωλυσιεργία που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα συνοδεύεται με γενικότερες απαιτήσεις, που αγγίζουν ευαίσθητα εθνικά θέματα και για τα οποία μέχρι σήμερα υπήρχαν αντιστάσεις -πότε ισχυρές, πότε ασθενείς- από τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις.

Όχι σε βιαστικές κινήσεις
Όσο και αν αναγνωρίζεται καθολικά η εθνική αναγκαιότητα για την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ, εξίσου καθολική είναι και η απαίτηση να μην επιδιωχθεί η υπογραφή της με διαδικασίες εξπρές, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει πολλά περισσότερα ζητήματα, από όσα θα επιχειρήσει να λύσει. Η Ελλάδα ναι μεν είναι η επισπεύδουσα των διαδικασιών, όμως και η Αλβανία είναι υποχρεωμένη, αργά ή γρήγορα να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Σήμερα υπάρχουν πολλά ανοικτά «μέτωπα» στην Αλβανία, όσον αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και τον ακραίο εθνικισμό και ανθελληνισμό που καλλιεργείται με τις «ευλογίες» του Ράμα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα- όπως μεταδίδεται από τα Τίρανα- ότι όλο αυτό το διάστημα των Τουρκικών προκλήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανικών Μέσων ενημέρωσης και οι «αναλυτές» προβάλλουν κατά κόρο τα επιχειρήματα των Τούρκων κατά της χώρας μας, η οποία κατά τα άλλα στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει την οικονομία της χώρας τους.

Προέχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η επίτευξη συμφωνίας για την ΑΟΖ έχει επείγοντα χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς όρους και κυρίως χωρίς η Ελληνική Κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει πρώτα το σεβασμό και την τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, στο περιουσιακό, στην εκλογική εκπροσώπηση, στη συμμετοχή τους στη δημόσια διοίκηση κ.α. Αν αυτά δεν μπουν στο τραπέζι του διαλόγου, η όποια συμφωνία και αν γίνει στην πορεία του χρόνου θα είναι μια «παρωνυχίδα» μπροστά στα τεράστια εθνικά ζητήματα που θα προκύψουν εξαιτίας του οριστικού αφανισμού του Ελληνισμού από τις πανάρχαιες ρίζες του. Προειδοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση απεύθυνε προ τριών ημερών και ο Μητροπολίτης Κόνιτσας Ανδρέας, προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι ο Ράμα θα προσέλθει στις συζητήσεις «πιεζόμενος» από το παρελθόν και την κριτική που ήδη του ασκείται οπότε βάσιμα εκτιμάται ότι θα αρχίσει να θέτει διάφορα αιτήματα προς την Ελληνική πλευρά.

Ο ρόλος Μέτα
Τις τελευταίες ημέρες στο «παιχνίδι» των εντυπώσεων έχει ριχθεί και ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, ο οποίος κατηγορεί τον Ράμα για «μυστικές συνομιλίες» με την Ελλάδα, προαναγγέλλει ότι θα μπλοκάρει κάθε συμφωνία που δεν θα είναι στο πλαίσιο της περιβόητης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ αμφισβητεί και το δικαίωμα της Ελλάδος για επέκταση των χωρικών της υδάτων.

Επίδειξη αποφασιστικότητας
Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη σοβαρά από το Νίκο Δένδια, που δεν πρέπει να προσέλθει μόνο «διαβασμένος» στις συζητήσεις με τους Αλβανούς κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά να είναι «οπλισμένος» με αποφασιστικότητα ότι η Ελλάδα θα απαντά με πράξεις σε ανιστόρητες απαιτήσεις των Αλβανών και σε πολιτικές που δεν έχουν σχέση με το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Διαφορετικά το «παιχνίδι» θα χαθεί πριν καν ο κ. Δένδιας προσγειωθεί στα Τίρανα.