Για μετάδοση του κορωνοϊού στο εσωτερικό της Ελλάδος

Πανηγύρια και χερσαία σύνορα ο νέος «πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες!

Τους δημάρχους ενώπιον των ευθυνών τους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, θέτει ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας
Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία…

PANHGYRI

• Πανηγύρια και εισαγόμενα κρούσματα προκαλούν το τελευταίο τετραήμερο έντονη ανησυχία στους λοιμοξιωλόγους και προβληματισμό στην Κυβέρνηση για την εξάπλωση του κορωνοϊού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συνωστισμοί σε πάρτι και σε καταστήματα εστίασης έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.
Όσον αφορά τα πανηγύρια, τα οποία θα τα «βρούμε μπροστά μας» τις επόμενες ημέρες και στην Ήπειρο, ήδη άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο απαγόρευσής τους, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, να καλεί χθες τους Δημάρχους να αναλάβουν την ευθύνη τους και εφόσον παραχωρούν χώρους να ελέγχουν και αν τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα.
Πιο «πιεστικός» και ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Χ. Γώγος, ο οποίος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «πρέπει να απαγορευτούν ή να υπάρχει επιτήρηση».

Τα εισερχόμενα
κρούσματα
Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει από τους εισερχόμενους στην Ελληνική Επικράτεια, κυρίως από τις μεθοριακές διαβάσεις. Χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 33 κρούσματα, εκ των οποίων τα 24 είναι εισαγόμενα. Τα 21 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου και τα τρία προέρχονται από άτομα που αυτοβούλως προσήλθαν για έλεγχο. Τα «ελληνικά» κρούσματα καταγράφηκαν δύο στη Δράμα, δύο στην Καστοριά, ένα στην Καβάλα, τρία στην Αττική και ένα στην Ξάνθη.
Εκείνο που εγείρει μεγάλη ανησυχία, είναι τα αυξανόμενα κρούσματα στις γειτονικές χώρες. Ο Υπουργός Υγείας μιλώντας χθες στους Περιφερειάρχες, ανέφερε ότι τα κρούσματα σε αυτές αυξάνονται, εκτιμώντας ως «κρίσιμη και σοβαρή την κατάσταση». Κι έχει απόλυτα δίκαιο, καθώς οι κυβερνήσεις τους αδυνατούν να λάβουν μέτρα: Στη Σερβία, στην οποία τα κρούσματα αυξάνουν συνεχώς, η Κυβέρνηση κάτω από την ισχυρή πίεση διαδηλωτών υποχρεώθηκε χθες να πάρει πίσω την απόφαση για lockdown.

«Μπλόκο» στους Σέρβους…
Η απαγόρευση εισόδου Σέρβων στην Ελλάδα, προσωρινά δίνει μια «ανάσα» στις υγειονομικές υπηρεσίες, έστω και αν είναι «επώδυνη» για τον τουρισμό, καθώς οι Σέρβοι έχουν πρώτο καλοκαιρινό προορισμό τη χώρα μας, με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν και στα παράλια της Ηπείρου.

Αλβανία: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Η μεγάλη ανησυχία όμως στην Ήπειρο, προέρχεται από τη γειτονική Αλβανία. Χθες ανακοινώθηκαν επίσημα άλλα 68 και επιπλέον δύο νεκροί. Οι αριθμοί σε σύγκριση με αυτούς του Απριλίου, όταν και σταμάτησαν τα περιοριστικά μέτρα είναι «ανατριχιαστικοί». Τα κρούσματα από 1300 ανέρχονται πλέον στα 3106 και οι νεκροί από 26 σε 83!
Όπως μεταδίδεται από την Αλβανία, ουσιαστικά δεν τηρείται κανένα προληπτικό μέτρο και ως βασικές εστίες μετάδοσης της νόσου, αναφέρονται τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα των Τιράνων. Όμως και αυτοί οι αριθμοί αμφισβητούνται, καθώς όπως υποστηρίζει η Αντιπολίτευση η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δραστική μείωση των τεστ, που σημαίνει ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα ανακοινώνονται. Πολύ μεγάλο πλήγμα για την Αλβανική οικονομία, είναι η απόφαση της Ε.Ε. να μην ανοίξει τα σύνορά της, που έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στον τουρισμό.
Παρά ταύτα οι διελεύσεις προς την Ελλάδα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και βεβαίως χωρίς κανέναν έλεγχο καίτοι πολλαπλασιάζονται οι φόβοι για μετακινούμενους που ενδέχεται να είναι και ασυμπτωματικοί ασθενείς. Άλλωστε ο καθηγητής κ. Χ. Γώγος χθες στο ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε πως έχουν μπει άνθρωποι από την Αλβανία που βρέθηκαν στη συνέχεια θετικοί.

Το… χάος της Κακαβιάς
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία (epiruspost.gr) την Κυριακή μέσω Κακαβιάς εισήλθαν στην Ελλάδα 1664 άτομα, τη Δευτέρα 1490, την Τρίτη 1044! Οι αντίστοιχοι αριθμοί στον Προμαχώνα ήταν 2827, 1960 και 328! Η διαφορά είναι ότι ο μεν Προμαχώνας θεωρείται «ανοικτή συνοριακή διάβαση» και γίνονται συστηματικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ, η δε Κακαβιά «κλειστή» και δεν τηρείται κανένα μέτρο. Όσον αφορά τη μείωση της Τρίτης στον Προμαχώνα (μόλις 328 άτομα) οφείλεται στην απαγόρευση που τέθηκε σε εφαρμογή για τους Σέρβους πολίτες.

Θα κλείσουν τα σύνορα;
Εκτός της Σερβίας και σε άλλες Βαλκανικές χώρες παρουσιάζεται έξαρση κρουσμάτων. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, «αν συνεχιστεί η κατάσταση και αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη θα έχουμε θέμα. Σε αυτή την περίπτωση θα σκεφτούμε το κλείσιμο τελείως τα χερσαία σύνορα».
Σύμφωνα πάντως με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η σημερινή εικόνα τις επόμενες 15 ημέρες, όταν θα δούμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα μετά τις 15 Ιουνίου και ιδίως μετά την 1η Ιουλίου, ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο τον μόνο μήνα του καλοκαιριού που φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλός τον Αύγουστο». Και ο κ. Πέτσας κατέληξε απευθύνοντας έκκληση σε όλους να τηρούν με «θρησκευτική ευλάβεια» τους κανόνες ατομικές υγιεινής και προστασίας και να προσέχουν τις αποστάσεις.