ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΡΟΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ!

- Την Τετάρτη ανοίγουν οι διεθνείς πύλες της χώρας μας - Επισκέπτες από όλες τις αγορές - δεξαμενές θα δεχθεί η Ελλάδα, διαβεβαιώνει εκπρόσωπος της TUI

- Σε πλήρη ετοιμότητα το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων…

AERODROMIO IOANNINON AEROPLANA

Tις διεθνείς πύλες της ανοίγει ξανά η χώρα μας από την ερχόμενη Τετάρτη με την προσδοκία ότι θα υπάρξει ικανοποιητική ροή ξένων επισκεπτών, ώστε να σωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τη φετινή χρονιά, όπου το πλήγμα από την πανδημία για τον τουριστικό κλάδο είναι μεγάλο.
Πάντως, θετικά σημάδια υπάρχουν, με βασικότερο όλων αυτό που εξέπεμψε μόλις χθες ο μεγαλύτερος διοργανωτής ταξιδιών του κόσμου, ο γερμανικός όμιλος TUI, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα αποτελέσει και φέτος προορισμό για όλες τις αγορές που παραδοσιακά την επιλέγουν!
Φυσιολογική εξέλιξη αυτή, αν αναλογιστή κανείς την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας όλο το προηγούμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, έτοιμα να ανοίξουν σε πτήσεις από το εξωτερικό είναι τα Αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυτά των Ιωαννίνων και του Ακτίου, όπου επίσης θα διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών.
Στην Ήπειρο εξάλλου θα λειτουργήσουν και δύο ξενοδοχεία καραντίνας για θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

Θετικά τα σημάδια
Ενώ κορυφώνεται η αγωνία φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού ενόψει ανοίγματος των συνόρων της χώρας μας την ερχόμενη Τετάρτη, ένα ιδιαίτερα θετικό σήμα εξέπεμψε ο γερμανικός όμιλος TUI που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος διοργανωτής ταξιδιών στον πλανήτη.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας στην Ελλάδα, όλες σχεδόν οι αγορές -δεξαμενές για τη χώρα μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα διοχετεύουν επισκέπτες εδώ. Μάλιστα, τόνισε πως, όσον αφορά τις κρατήσεις, η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Εκτός σοβαρού απροόπτου, από την Τετάρτη ξεκινούν πτήσεις από Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και σταδιακά ανοίγουν και άλλες αγορές. Από 11 Ιουλίου αναμένονται και πτήσεις της TUI από τη Βρετανία προς την Ελλάδα, ενώ τελευταία και πολύ σημαντική εξέλιξη είναι και το άνοιγμα των πτήσεων από την Σουηδία προς την Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη, πάντα με «όχημα» την TUI. Αρχικά οι πτήσεις της TUI θα είναι λίγες σε σχέση με πέρυσι και οι πληρότητες χαμηλές.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Έλληνας επικεφαλής, μπαίνουν κρατήσεις στα συστήματά της για Ελλάδα και τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς.

Έτοιμα τα αεροδρόμια
Τις πύλες τους σε διεθνείς πτήσεις ανοίγουν από την ερχόμενη Τετάρτη και τα δυο Αεροδρόμια της Ηπείρου, Ακτίου και Ιωαννίνων, μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Έχοντας ως βασική προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων, έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.
Όσον αφορά στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στο οποίο βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα υπάρχει υγειονομικό κλιμάκιο του στρατού με επικεφαλής στρατιωτικό ιατρό που θα διενεργεί στοχευμένους κι όχι δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως τόνισε με έμφαση ο κ. Χαρδαλιάς.
Το κλιμάκιο θα συνδράμουν, όπου και όταν χρειαστεί, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, ενώ σήμερα ή αύριο θα γίνει στον Αερολιμένα και ειδική άσκηση προσομοίωσης ως τεστ για να ελεγχθεί η λειτουργία του συστήματος ελέγχου επιβατών.

Έντυπα για επιβάτες
Στο μεταξύ, όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς την χώρα μας έως και τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα «Passenger Locator Form» (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in τους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο.
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας.
Όσοι βγουν θετικοί στον κορονοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των Νομών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε και στην έκδοση εννέα οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας – Μείνετε Ασφαλείς».

Ξενοδοχεία καραντίνας
Δύο ξενοδοχεία καραντίνας για την Ήπειρο περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού.
Τα συγκεκριμένα τουριστικά καταλύματα μισθώνονται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή θετικών κρουσμάτων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού.
Το ένα ξενοδοχείο θα είναι στα Γιάννενα και το δεύτερο στην πόλη της Πρέβεζας.
Το κατάλυμα στα Γιάννενα είναι μέσης κατηγορίας και διαθέτει 29 δωμάτια, ενώ εκείνο της Πρέβεζας είναι τεσσάρων αστέρων, βρίσκεται στο κέντρο κι έχει εννέα δωμάτια.
Στη γειτονική πόλη πάντως η είδηση της λειτουργίας ξενοδοχείου καραντίνας στο κέντρο προκαλεί ήδη αντιδράσεις, κυρίως από πλευράς επαγγελματιών του τουρισμού που επισημαίνουν πως ως εικόνα αυτή δεν θα είναι καλή για την περιοχή.
Από την Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας είχε γίνει προσπάθεια για εξεύρεση ξενοδοχείου σε απομονωμένη περιοχή, εκτός κέντρου πόλης, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε.