Για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και να προστατευθούν οι καταναλωτές

ΤΡΟΦΙΜΑ…ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!

- Το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων έθεσε ο Υπουργός Μ. Βορίδης στις Βρυξέλλες

- Να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσής τους…

FAGHTO TRAPEZI AGROTIKA PROIONTA

• Η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής τροφίμων, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε σε εξάρθρωση τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδος. 
Οι αθρόες εισαγωγές, λόγω διαφοράς τιμής, σιγά - σιγά εκτόπισαν τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα για αρκετές δεκαετίες, οδηγώντας σε εγκατάλειψη την καλλιέργεια και την παραγωγή πολλών ειδών που ήταν και εξακολουθούν να είναι  εγνωσμένης ποιότητας. 
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, δεν  αφορά τις νόμιμες εισαγωγές, αλλά τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων που πλήττουν καίρια τη φήμη και την προστιθέμενη αξία της ελληνικής παραγωγής και εξαπατούν τους καταναλωτές. 
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα Π.Ο.Π. και ιδιαίτερα η φέτα. Η χρήση εισαγόμενου γάλακτος, όχι μόνο θέτει υπό αμφισβήτηση τον όρο «φέτα», αλλά έχει πλήξει καίρια το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων καθώς έχουν καταρρεύσει οι τιμές. Την ίδια ώρα  εξαπατώνται οι καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχή προβληματισμό για το τι τελικά μπορεί να κρύβεται πίσω  από τις προσφορές γνωστών και αγνώστων βιομηχανιών, που πληρώνουν φέτα και αγοράζουν… λευκό τυρί. 
Μπορεί μεν οι γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου να μη μετέρχονται τέτοιων μεθοδεύσεων και πρακτικών, διατηρώντας ανόθευτη την ποιότητα και τη φήμη των προϊόντων τους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι Ηπειρώτες καταναλωτές δεν πέφτουν θύματα άλλων «ελληνοποιήσεων», όπως τα κρέατα, τα λαχανικά, τα όσπρια κοκ. 

Αλλάζει το τοπίο…
Το θετικό είναι πως σταδιακά ο προβληματισμός, η απάθεια με την οποία αντιμετωπιζόταν αυτές οι καταστάσεις από Πολιτεία και καταναλωτές αρχίζουν να υποχωρούν και να αναζητούνται τρόποι ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα των προϊόντων και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τους Έλληνες αγρότες. 
Τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, παγκοσμιοποιημένα στα περισσότερα, αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους στα τοπικά, τα επώνυμα, σε εκείνα που τηρούν τις προβλεπόμενες αυστηρές προδιαγραφές. Με τη βελτίωση της οικονομίας, η τάση αυτή θα συνεχίσει να είναι ανοδική. 

Από το «χωράφι στο τραπέζι»…
Το «κίνημα» που αρχίζει να βρίσκει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, είναι εκείνο που ζητά τα παραγόμενα τρόφιμα να καταλήγουν από το χωράφι κατευθείαν στο τραπέζι. Χωρίς δηλαδή πολλούς μεσάζοντες και κυρίως χωρίς πολλές βιομηχανικές επεξεργασίες. Είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος για να  ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και να προστατευτούν οι καταναλωτές. 

Πρόταση Μ. Βορίδη
Την επιλογή αυτή «ασπάζεται» και η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, και η οποία,  δια στόματος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη,  την ανέπτυξε στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.  

Αναγκαία η ιχνηλασιμότητα
Για να διασφαλιστεί ότι αυτό που καταλήγει στο «τραπέζι» μας, είναι αυτό που πιστεύουμε ότι αγοράζουμε, ο Έλληνας Υπουργός, ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής, ήτοι: Να εφαρμοστεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής και η βελτίωση της πληροφόρησης που παρέχεται στους καταναλωτές. 
Ο κ. Βορίδης τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή των γεωγραφικών ενδείξεων προελεύσεως στα τρόφιμα και παρακίνησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. 

Αποδίδουν τα μέτρα
Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που άρχισαν να λαμβάνονται στην Ελλάδα για την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, για την οποία όπως είπε υπάρχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Βρήκαμε συμμάχους
Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης- και αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια- βρήκαν στήριξη από τις χώρες του νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), οι οποίες σε κοινή τους δήλωση, ζητούν να εξελιχθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία με τη σήμανση προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και των ειδών διατροφής και παράλληλα η βελτίωση της επισήμανσης της γεωγραφικής ένδειξης να αναδειχθεί σε έναν από τους τομείς εργασίας της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «από το χωράφι στο τραπέζι». 

Πληρωμές επιδοτήσεων
Εν τω μεταξύ με «γεμάτες τσέπες» θα κάνουν Χριστούγεννα οι αγρότες δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από εντολή του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη προχώρησε στην πίστωση συνολικού ποσού 876.600.573,87 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων το οποίο αφορά:
- Υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης ύψους 331.387.079.73 ευρώ σε 594.827 δικαιούχους. 
- Πράσινη ενίσχυση ύψους 512.022.250,70 ευρώ σε 595.971 δικαιούχους.
- Ενίσχυση για τους νέους αγρότες ύψους 33.191.243,44 ευρώ σε 77.469 δικαιούχους. 
Με δήλωση του ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους οργανισμούς εργάστηκαν σκληρά ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα για να επιτύχουν την έγκαιρη καταβολή του συνόλου των ενισχύσεων στους αγρότες.