ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΕΛΟΣ!

- «Τελεσίγραφο» Βορίδη (Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης) με πολλούς αποδέκτες

- «Μέσα από τις Διεπαγγελματικές θα επαναφέρουμε στο επίκεντρο τον αγρότη – επιχειρηματία...»

FETA TYRI

• «Βόμβα» στα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα αποτελούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων, που πλήττουν τόσο τους Έλληνες παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές που δεν είναι σίγουροι για το τι φτάνει στο πιάτο τους!
Το θέμα απασχολεί έντονα και την περιοχή μας, κυρίως σε ότι αφορά τις εισαγωγές γάλακτος και τη χρήση του από επιχειρήσεις που παράγουν ΠΟΠ προϊόντα, με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να το έχει θέσει πολλές φορές σε κεντρικό επίπεδο, αναζητώντας οριστική λύση!
Καμία ανοχή!
Οι παράνομες ελληνοποιήσεις φαίνεται πως απασχολούν έντονα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο Μ. Βορίδης αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επαναλαμβάνοντας τη στόχευσή του να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι μέσω της δημιουργίας ενός αυστηρότερου κυρωτικού πλαισίου. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε περιπτώσεις παραβατικότητας θα επιβάλλονται κυρώσεις για τρία έως τέσσερα αδικήματα αντί του ενός και συγκεκριμένα για παραβίαση του ΠΟΠ, αθέμιτο ανταγωνισμό, παραπλάνηση του καταναλωτή και ενδεχομένως νοθεία.
Όσον αφορά το γάλα είχε αναφερθεί και στην δημιουργία βάσης γονιδιωμάτων.
Αλλά και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ένθετο «Agropost» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» τόνισε ότι «θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο η διοικητική δομή για την επίτευξη αποτελεσματικών ελέγχων». Επιπλέον, όπως είπε «επιδιώκουμε τη συγκέντρωση όλων των κατακερματισμένων ελεγκτικών μηχανισμών σε έναν ενιαίο φορέα, προκειμένου η καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου να καταστεί αποτελεσματικότερη…».
Οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Αναφερόμενος στην ίδια συνέντευξη στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις τόνισε ότι μέσα από ένα αναμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των συνεργατικών σχημάτων στόχος είναι να βρεθεί στο επίκεντρο ο αγρότης – επιχειρηματίας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό πρόκειται για ένα πλαίσιο «που θα διέπεται από την ευελιξία, την διαφάνεια, και την εποπτεία, θα προάγει την αντιπροσωπευτικότητα και θα ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη του Έλληνα παραγωγού».
Μάλιστα το νομοσχέδιο για τα συνεταιριστικά σχήματα θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Χαμηλότοκα δάνεια
Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί 1,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού στον αγροτικό τομέα μέσα από τη μορφή χαμηλότοκων δανείων με μακροπρόθεσμη διάρκεια αποπληρωμής και τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου.
Επίσης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει καταβάλει έγκαιρα το 70% της βασικής ενίσχυσης των παραγωγών, ενώ εγγυάται ότι το ίδιο θα γίνει και για τις επόμενες προγραμματισμένες πληρωμές.
Δεν θα διπλασιαστούν οι εισφορές
Παράλληλα, ο Υπουργός χαρακτήρισε ως «απολύτως ανακριβές» το ενδεχόμενο διπλασιασμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, τονίζοντας «η αρχιτεκτονική του νέου ασφαλιστικού θα περιέχει ειδική πρόνοια κα μέριμνα για τον αγροτικό κόσμο και προφανώς οι ασφαλιστικές εισφορές δεν πρόκειται να διπλασιαστούν».
Σε ότι αφορά στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, αναφέρει ότι εκδηλώθηκε ανάλογο ενδιαφέρον από σειρά ασφαλιστικών εταιρειών ελληνικών και ξένων με αρκετές από τις οποίες ο ίδιος έχει προχωρήσει σε επαφές και συζητήσεις.
Εκτιμά ότι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα «ανοίγει νέες προοπτικές προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση γι’ αυτούς».