Και οι επιχειρήσεις παίρνουν ανάσα ζωής και το Κράτος εισπράττει…

«ΣΩΣΙΒΙΟ» ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ!

Διασώζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και ανοίγει δρόμος για νέες φοροελαφρύνσεις

Ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ οι οφειλέτες προς την Εφορία…

EFORIA KOSMOS

 

• Η προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης για να οδηγήσει την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη και βεβαίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν είναι όμως το μόνο: Εξίσου σημαντική και πολύτιμη είναι και η διάσωση των επιχειρήσεων που σήμερα, παρά τις μύριες δυσκολίες, κατάφεραν να αντέξουν στην κρίση και να παραμένουν εν ζωή, πολλές από αυτές ακόμη και με «τεχνητές αναπνοές».
Η πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση Τσίπρα, επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση που υπήρχε, καθώς με την κατακόρυφη αύξηση εισφορών και φόρων «δυναμίτισε» τα θεμέλια της επιχειρηματικότητας και οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επιβιώσουν, έστω και οριακά, σε λουκέτο. Για άλλες που επίσης ήταν σε θέση να παραμείνουν σε παραγωγική διαδικασία, όπως π.χ. σε επίπεδο Ηπείρου ήταν η SPIDER, η ΒΙΚΗ κ.α., οι προηγούμενοι κυβερνώντες δεν μπόρεσαν να διασφαλίσουν ένα πλάνο επανεκκίνησής τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άμεσα ή έμμεσα απασχολούμενοι να έχουν προστεθεί στη λίστα των ανέργων του ΟΑΕΔ.

Αυξάνονται οι οφειλέτες!
Σήμερα οι επιχειρήσεις -οι μικρομεσαίες σχεδόν στο σύνολό τους- κινούνται σε τεντωμένο σχοινί: Από τη μία η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τους τζίρους τους και από την άλλη διογκώνονται τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα νοικοκυριά, όπως το αποδεικνύουν άλλωστε και οι αριθμοί: Αν και τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν πέραν των προσδοκιών του Υπ. Οικονομικών, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, τον Ιούλιο περισσότερα από 269.000 νοικοκυριά δεν μπόρεσαν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην Εφορία, αφήνοντας απλήρωτα 300 εκατ. ευρώ.
Έτσι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθε σε 104,4 δις ευρώ, από τα οποία η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να εισπράξει ένα σεβαστό ποσό ώστε να μπορέσει να δώσει την ώθηση που θέλει στην οικονομία και να προχωρήσει σε περαιτέρω ελαφρύνσεις όλων των φορολογουμένων.

«Σωσίβιο» οι 120 δόσεις
Στο πλαίσιο αυτό η ρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις αποτελεί «σωσίβιο» για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, «ανάσα» για τα νοικοκυριά που βλέπουν να απομακρύνεται ο «βραχνάς» των αναγκαστικών μέτρων καταβολής των οφειλών. Μένει βέβαια να ανταποκριθεί η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών και να μην ακολουθηθεί η τακτική εκείνων που έχουν υποχρεώσεις από στεγαστικά δάνεια και οι οποίοι για μια ακόμη φορά φαίνεται να «γυρίζουν την πλάτη» στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί και για αυτούς.

Αισιοδοξία για τα έσοδα
Στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση της εισπραξιμότητας των τρεχόντων φόρων, αλλά και για τις εισπράξεις από τις βεβαιωμένες οφειλές.
Ως προς το πρώτο σκέλος, η αισιοδοξία εστιάζεται στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος που διαπιστώνεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, αλλά και από την αισθητή υποχώρηση του ρυθμού των φόρων που μένουν απλήρωτοι.
Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών στις Εφορίες στο τέλος Ιουλίου ξεπέρασε τα 4 εκ. πολίτες, από τους οποίους το 1, 8 εκατομμύριο έχουν ανοιχτούς σε κατασχέσεις τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Στην πραγματικότητα- αν δεν προχωρήσει με επιτυχία η ρύθμιση των 120 δόσεων που έχει ημερομηνία λήξης την 30η Σεπτεμβρίου- πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.
Αξιοσημείωτο είναι και το στοιχείο πως από τις συνολικές οφειλές των 104, 4 δις ευρώ, τα 18, 9 δις θεωρούνται οριστικά χαμένα για το Δημόσιο καθώς προέρχονται από εταιρίες ή ιδιώτες που έχουν πτωχεύσει.

Αποφεύγουν τη ρύθμιση!
Αν η ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμάται πως θα αξιοποιηθεί από τους οφειλέτες και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τα δημόσια ταμεία, οι προοπτικές δεν είναι και τόσο αισιόδοξες από το άλλο «μέτωπο», των οφειλετών από στεγαστικά δάνεια. Ούτε ο τελευταίος νόμος, που τέθηκε σε εφαρμογή από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «συγκινεί» τους δανειολήπτες που δεν δείχνουν διάθεση να τον αξιοποιήσουν για να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους.
Αν και η ηλεκτρονική διαδικασία άνοιξε την 1η Ιουλίου (παραμονές βουλευτικών εκλογών), έγιναν και περαιτέρω βελτιώσεις από τη σημερινή Κυβέρνηση, μέχρι και το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν μπει στην πλατφόρμα 98.731 χρήστες, χωρίς όμως ένα εικοσαήμερο πριν τη λήξη της προθεσμίας (30 Σεπτεμβρίου) να έγινε ρύθμιση έστω και για ένα δάνειο!
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, έχει δημιουργηθεί μια λανθασμένη εντύπωση στους δανειολήπτες, ότι τελικά θα υποχωρήσει η Πολιτεία και δεν θα χρειαστεί οι ίδιοι να «βάλουν το χέρι στη τσέπη». Στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται ως να επιθυμούν μόνο προστασία και όχι ρύθμιση. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει στο διηνεκές καθώς η Ε.Ε. πιέζει για τη λήψη μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για τις Τράπεζες, ούτως ώστε να έχουν επαρκή κεφάλαια και να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς να χρειαστεί να βάλει και πάλι «το χέρι στη τσέπη» το σύνολο των Ελλήνων φορολογούμενων.

Κανόνες ασφάλειας για τις κάρτες
Περαιτέρω βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τις πληρωμές με τη χρήση καρτών πληρωμών. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση τους, σε συνδυασμό με τις απάτες που διαπιστώνονται έχουν οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύνταξη νέου Κανονισμού για την ασφάλεια των συναλλαγών που θα τεθεί σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Αυτές αφορούν τις εξής περιπτώσεις:
- Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό.
- Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce). Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς το σκοπό αυτό ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ.) θα πρέπει να συνεργαστεί έγκαιρα με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για την χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.
- Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων). Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.
Οι τράπεζες - μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες - επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.