Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έθεσε στους νέους Υπουργούς ο Κ. Μητσοτάκης

ΣΕ...ΣΤΑΘΕΡΗ ΡΟΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

- Ιεραρχήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες

- Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, με ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις

PROTO YPOYRGIKO MHTSOTAKHS

• Οι πρώτες τρεις ημέρες της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργούν ήδη θετικό κλίμα στην Ελληνική κοινωνία.
Οι πρώτες εξαγγελίες, οι πρώτες αποφάσεις που έχουν ληφθεί (όπως αναδιάταξη υπουργείων) και οι προγραμματικές θέσεις που καταγράφηκαν, τόσο κατά την παραλαβή των υπουργείων, όσο και στο χθεσινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο δίνουν την αίσθηση της σοβαρότητας, της σιγουριάς για δρομολόγηση λύσεων σε μεγάλα ζητήματα που υπάρχουν και κυρίως για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού που έχει στο επίκεντρό του την προστασία των πολιτών και την ανάπτυξη.
Αν σε κάτι διαφέρει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις προηγούμενες, είναι στο γεγονός πως ο νέος Πρωθυπουργός έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους στον κάθε Υπουργό, ούτως ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και διαφοροποιήσεις από το πρόγραμμα που κατατέθηκε προεκλογικά.
Όλα αυτά συνθέτουν την άποψη ότι η πορεία της Κυβέρνησης κινείται σε θετική κατεύθυνση. Βέβαια χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν ώστε να υλοποιηθούν οι βασικοί άξονες της Κυβερνητικής πολιτικής, όπως τους παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι:. «Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης
- Ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες και καλύτερες δουλειές
- Αξία στην ακίνητη περιουσία
- Ασφάλεια στο σπίτι και στη χώρα (προανήγγειλε πως τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί η νέα ηγεσίας στην Ελληνική Αστυνομία)
- Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους
- Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων (είπε πως την Πέμπτη θα επισκεφτεί το υπουργείο Παιδείας)
- Δημόσια υγεία
- Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων (είπε πως ο υπουργός Εργασίας Νίκος Βρούτσης θα συναντήσει τους επιθεωρητές εργασίας)
- Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και αναγέννηση της μεσαίας τάξης
- Προστασία του περιβάλλοντος
- Σύγχρονο ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.
- Νέο μοντέλο πολιτισμού
- Ισχυρή Ελλάδα σε διεθνές περιβάλλον
Όραμα ευημερίας…
«Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς την έδωσαν απλόχερα. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και Έλληνες κάτω από ένα όραμα ευημερίας και προκοπής. Η δουλειά έχει ξεκινήσει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μια δημιουργική σύνθεση», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε και χθες ότι υπήρξε απόλυτη προεργασία για τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (20-22 Ιουλίου). Το πρώτο αφορά το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά θα κατατεθεί το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου.
Έρχονται ελαφρύνσεις
Το δεύτερο είναι εκείνο που επικεντρώνει από χθες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς ήδη οι βασικές του κατευθύνσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι αλλαγές σε βάθος τετραετίας είναι σαρωτικές, ενώ οι πρώτες θα γίνουν αισθητές από την 1η του χρόνου.
Βεβαίως, κάποιοι από τους στόχους είναι μακροπρόθεσμοι και άλλοι θα πρέπει να συζητηθούν με την τρόικα.
Μεταξύ των μεγάλων ανατροπών είναι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας (το 2020 θα μειωθεί στο 24%), η μείωση του φόρου ακινήτων 30% την επόμενη διετία, η μείωση των φορολογικών συντελεστών κ.λπ.
Αναλυτικά, τα μέτρα για τη φορολογία είναι:
• Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετοχών από 10% σε 5% το 2020
• Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας
• Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
• Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
• Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
• Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.
• Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
• Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
• Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
• Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
• Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
• Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
• Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).
• Μεταφορά ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση
• Μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα
• Άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%).
• Επανεξέταση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Να οδηγήσει η νέα Κυβέρνηση την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα αλλά και τα κοινωνικά στρώματα στο δρόμο της σταθερότητας, ζητά με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος προσθέτει πως «θα είναι χρήσιμο οι προεκλογικές εξαγγελίες να γίνουν άμεσα πράξη».