Υποχρεωτικά στο Περιουσιολόγιο κινητά ή ακίνητα, ακόμη και μετρητά…

Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ!

- Θα ζητούνται αυθαίρετα αποδείξεις και για εισοδήματα προ 10ετίας (!) αν και κανείς δεν κρατά δικαιολογητικά…

- Σταδιακή εφαρμογή του μέτρου από το α’ τρίμηνο του 2019

TRAPEZA KOSMOS

• Αν και το «πόθεν έσχες» ακόμη καλά καλά δεν εφαρμόστηκε στους δημόσιους λειτουργούς ή και, πολύ περισσότερο, στον πολιτικό κόσμο της χώρας, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποχρεώνει 8,5 εκατ. φορολογούμενους, πολίτες και επιχειρήσεις, να δηλώσουν στο υπό κατάρτιση Περιουσιολόγιο ακόμη και το τελευταίο τους ευρώ!
Και εάν μεν υπάρχουν δουλειές με λεφτά και κερδοφόρα ακίνητα, τότε οι πολίτες έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν το Κράτος, που κι αυτό σήμερα οικονομικά παραπαίει. Όμως αν μερικοί επαγγελματίες ή νοικοκυριά με αυστηρές οικονομίες είχαν κάποιες καταθέσεις στις Τράπεζες, αυτές μήνα με το μήνα εξανεμίζονται! Αυτό το επιβεβαιώνουν εξάλλου και τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το Νοέμβριο του 2018 οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών σημείωναν μεγάλη πτώση και ανέρχονταν στα 131 δισ. ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο του 2009 είχαν ξεπεράσει τα 237 δισ. ευρώ!

Χρήσιμο, αλλά…
Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου όμως - το οποίο πράγματι είναι ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» για το Κράτος, αλλά και τους πολίτες, αρκεί να γίνεται σωστά η χρήση του - κινδυνεύουν να βρεθούν σε πολύ άσχημη κατάσταση άπαντες, καθώς αυθαίρετα θα ζητούνται αποδείξεις για εισοδήματα ακόμη και προ δεκαετίας! Όμως γι’ αυτά κανείς δεν κράτησε δικαιολογητικά, καθώς μετά από την παρέλευση δεκαετίας, βάση Νόμου, το Δημόσιο δεν μπορεί να έχει καμία απαίτηση για παρελθόντα, πέραν αυτού του ορίου εισοδήματα, όπως αναφέρεται και στην aftodioikisi.gr.

Αρχίζει σε 3 μήνες…
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 αναμένεται να ενεργοποιηθεί σταδιακά το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων. Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» δεν είχε διανοηθεί να περιλάβει ο νομοθέτης.
Δηλώνοντας όλοι με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.

Όλα τα στοιχεία…
Με την ολοκλήρωσή του, τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο, θα είναι τα εξής:
- Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
- Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
- Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
- Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.
- Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
- Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
- Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
- Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
- Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.