Χωρίς κοινοτικά προγράμματα η χώρα θα είχε καταρρεύσει…

«ΣΩΣΙΒΙΟ» ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ!

- «Ζωντανή» παραμένει η Ήπειρος χάρη στα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Interreg και το Αγροτικής Ανάπτυξης

- Μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η δανειοδότηση και του «Φιλόδημου» που διαφημίζει ως «επίτευγμά» της η Κυβέρνηση

ARDEYTIKA

 • Αν σήμερα χρειάζονται 100 δις για να ανακάμψει η Ελληνική οικονομία, όπως υποστηρίζουν έγκριτοι οικονομολόγοι, ο κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να αντιληφθεί πόσα θα χρειαζόταν ακόμη αν δεν υπήρχαν οι ευρωπαϊκοί πόροι και κυρίως σε τι κατάσταση θα ήταν η χώρα μας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι εκείνα που κρατούν όρθια την οικονομία και έχουν αποσοβήσει την καθολική κατάρρευση της κοινωνίας.
Οι κυβερνώντες και ειδικά οι τωρινοί, που δεν έτρεφαν και τα καλύτερα αισθήματα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιχειρούν για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους, είτε να παρουσιάσουν ως δικά τους έργα, αυτά που η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μέσω των διαφόρων προγραμμάτων, είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων να τα εκμεταλλευτούν οι ίδιοι πολιτικά. Πρόσφατες άλλωστε είναι οι αναφορές τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίαζαν ότι «κατόπιν ενεργειών της Κυβέρνησης» εντάχθηκαν διάφορα έργα του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και άλλων Δήμων στο ΕΣΠΑ, ή και σε άλλα προγράμματα.
Όσο και αν επιχειρείται να αποσιωπηθεί η πραγματικότητα, αψευδής μάρτυρας, είναι αυτά καθ’ εαυτά τα έργα και οι δράσεις που εξαγγέλλονται. Και δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα των υποδομών, των αποχετεύσεων, της αναστήλωσης- αποκατάστασης μνημείων, που αν δεν υπήρχαν τα Κοινοτικά Προγράμματα, είναι αμφίβολο αν γινόταν έστω και ένα από όσα είναι σήμερα σε εξέλιξη.
Είναι και όλες οι κοινωνικές δομές, όπως Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία κ.α., που προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες, χωρίς τις οποίες εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες συμπατριώτες μας θα είχαν οδηγηθεί σε χρόνιο αδιέξοδο και  θα αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης.
Με Ευρωπαϊκά κονδύλια άλλωστε έχουν χρηματοδοτηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, επιχειρήσεις για εκσυγχρονισμό, όπως το ίδιο θα γίνει και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που είναι δυσεύρετες στην Ήπειρο, που κάνει «πρωταθλητισμό» στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Εξίσου όμως σημαντικά είναι και τα έργα μικρότερης εμβέλειας, τα οποία λύνουν προβλήματα, δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης, χωρίς τα οποία η Ήπειρος, που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, θα είχε κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί. Μέσω του Interreg Eλλάδα - Ιταλία και Ελλάδα - Αλβανία έχουν κατασκευαστεί σημαντικά έργα πολιτισμού, προωθούνται έργα περιβάλλοντος, αλλά και δράσεις τουρισμού, όπως π.χ. είναι τα καταδυτικά πάρκα στο Ιόνιο.
Μόλις την περασμένη Δευτέρα η Αναπτυξιακή Εταιρία «Ήπειρος» έδωσε στη δημοσιότητα πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ για αναπλάσεις χωριών σε αγροτικές περιοχές και βελτίωση των υποδομών στον πρωτογενή τομέα. Έχει προηγηθεί και άλλη πρόσκληση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 8 εκ. ευρώ, που είναι και τα μόνα «εγγυημένα» για έργα προστασίας των κατοίκων της Ηπείρου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς το Κεντρικό Κράτος έχει άλλες προτεραιότητες. Σύμφωνα μάλιστα με το σχεδιασμό, τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ακολουθήσει και δεύτερη πρόσκληση που θα αφορά ιδιωτικές επενδύσεις, που είναι επιτακτικό ζητούμενο στην Ήπειρο.
Στον Αγροτικό τομέα
Εδώ και χρόνια, ειδικά μετά την έλευση της οικονομικής κρίσης, όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες για ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Θεωρητικά βεβαίως γιατί στην πράξη, οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν είναι ανύπαρκτες. Αναδασμοί έχουν μείνει στη μέση, αρδευτικά έργα έχουν σταματήσει να εκτελούνται από τους εθνικούς πόρους, οι νέοι αγρότες δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη. Η πραγματικότητα δεν επιδέχεται διπλής ερμηνείας: Αν δεν υπήρχαν οι κοινοτικές επιδοτήσεις σήμερα δεν θα υπήρχαν κτηνοτρόφοι ενώ θα είχε συρρικνωθεί ο αριθμός εκείνων που καλλιεργούν τη γη.
Το «σωσίβιο» και σε αυτόν τον τομέα το δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εκτός των επιδοτήσεων, μέσω των Αγροτικών προγραμμάτων κατασκευάστηκαν και ορισμένα έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, όπως π.χ. το αρδευτικό στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων (παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει παραδοθεί πλήρως), το αρδευτικό της Κόνιτσας κ.α. Ανάλογα έργα πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και από το τρέχον πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις μικρών προϋπολογισμών το έργο αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες. Για μεγαλύτερες όμως παρεμβάσεις το λόγο έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χθες εκδόθηκε πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ για έργα εγγείων βελτιώσεων, με κατώτατο όριο προϋπολογισμού ανά έργο τα 2,2 εκ. ευρώ. Οι προτάσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τις 10 Μαΐου μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2018. Και ως είθισται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, αναφέρθηκε στη συμβολή των έργων στην παραγωγική διαδικασία και στην εξοικονόμηση νερού, δεν θεώρησε βέβαια σκόπιμο να κάνει έστω μια μικρή αναφορά στη συμβολή της Ε.Ε. στην προσπάθεια αυτή.
Ο «Φιλόδημος»
Η Κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό – πρόσφατα δε και στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ- διαφημίζει το πρόγραμμα «ΦΙΛΟ­ΔΗ­ΜΟΣ», εμφανίζοντας τις χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους ως κυβερνητικό “μποναμά». Η αλήθεια  όμως είναι διαφορετική καθώς τα κονδύλια αντλούνται με δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ως προς τις δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, είναι αυτές που υπό λογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί από την Κυβέρνηση, όπως:
- Η βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης,
- Η βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων,
-  Η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορ­ριμμάτων (ΧΑΔΑ) της Χώρας με κάλυψη των υπολειπόμενων αναγκών για το σκοπό αυτό,
- Οι υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές,
-  Οι δράσεις για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας,
- Οι δράσεις ανέγερσης ή/και αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων.
Όλα αυτά βέβαια είναι λεπτομέρειες για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που δεν διστάζει (και αυτό θα γίνει πιο έντονο όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές) να τα συμπεριλάβει στην προπαγάνδα με τα διαφημιστικά σποτ που κάθε τόσο προβάλλει για… εμπέδωση του παραδείσου στον οποίο ζουν, αλλά δεν τον έχουν αντιληφθεί οι Έλληνες πολίτες.
Ημερίδα της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.
Την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μαΐου, ώρα 10 π.μ. στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (στοά Σάρκα) η Ήπειρος Α.Ε. οργανώνει ενημερωτική συνάντηση για τις δράσεις που έχει προκηρύξει για αναπλάσεις χωριών και βελτίωση υποδομών στον πρωτογενή τομέα.  
Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, φορείς του Δημοσίου Τομέα, ως και ιδιωτικούς φορείς, οι προτεινόμενες δράσεις και η μεθοδολογία υποβολής αιτήσεων στήριξης.