ΝΑΙ στην φιλοξενία προσφύγων, ΟΧΙ όμως και άδεια εργασίας στη χώρα του 1,5 εκ. ανέργων

ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

✔ Και θα σβήσει από τον «χάρτη» η περιοχή μας - η πιο φτωχή στην Ε.Ε. - εάν μόνιμα εγκατασταθούν και εργάζονται μετανάστες

✔ Αλβανία – Ιταλία «σφραγίζουν» τα σύνορά τους…

ERYTHROS STAYROS SKHNES

 • Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται και η Ήπειρος για την φιλοξενία, σε πρώτη φάση, 2.000 προσφύγων στα τέσσερα Κέντρα που θα στηθούν στην περιοχή μας, από τα 15 συνολικά σε όλη την επικράτεια. Αν και οι χώροι, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους τοπικούς φορείς, το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για ανενεργές εστίες και στρατόπεδα.
Οι πληροφορίες πάντως που ακούγονται ποικίλουν. Άλλες αναφέρουν ως επικρατέστερους χώρους το στρατόπεδο Βελισσαρίου, την παιδόπολη «Αγία Ελένη», την μαθητική εστία στα Δολιανά και το στρατόπεδο στην Φιλιππιάδα, ενώ άλλες κάνουν λόγο για τέσσερις χώρους, έναν σε κάθε Νομό, που θα φιλοξενήσει 500 άτομα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο και μετά τις δυο συσκέψεις στην Περιφέρεια την περασμένη εβδομάδα, σήμερα στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με μοναδικό θέμα «προετοιμασία του Δήμου για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού θέματος».  

Το βάρος στην Ελλάδα!
Με το πιο πιθανό σενάριο ότι τα σύνορα προς την Ευρώπη θα παραμείνουν κλειστά και την Τουρκία να παίζει το δικό της παιχνίδι, αγνοώντας τις υποχρεώσεις της στην συγκράτηση των προσφυγικών ροών, χιλιάδες πρόσφυγες αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα και σίγουρα όχι για μερικές εβδομάδες (το έχει ήδη παραδεχθεί ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, που έκανε λόγο και για 2 χρόνια, αφού η Ελλάδα, όπως είπε, από χώρα transit έχει μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης!).
Και μπορεί στην χθεσινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής όλα τα ενδεχόμενα να έπεφταν στο τραπέζι με την Ελλάδα και την Γερμανία να κρατούν κοινή γραμμή, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων, στη χώρα μας ήδη η κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ειδομένη, όσο και στα νησιά και την Αθήνα, είναι δραματική.

Ανησυχία…
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα νέα δεδομένα που ίσως διαμορφωθούν στην Ελλάδα, στην περίπτωση που κλείσουν οριστικά τα σύνορα. Σ’ αυτή τη φάση η χώρα μας, με τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει και η ίδια, οφείλει να παρέχει φιλοξενία, ένα προσωρινό καταφύγιο στους πρόσφυγες, εξασφαλίζοντάς τους αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης (όχι σαν τις σημερινές που επικρατούν στην Ειδομένη). Ωστόσο η ανησυχία έγκειται στην περίπτωση που όλοι αυτοί άνθρωποι αναγκαστούν να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει σχέδιο…
Η Κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο εγκατάστασης, αλλά και προώθησης στην αγορά εργασίας των μεταναστών, με τις σχετικές διεργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη από τον περασμένο Νοέμβριο. Τα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου έφεραν στο φως την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015. Σύμφωνα με αυτή, «οι εισελθόντες παρανόμως στην Ελλάδα για τους οποίους συντρέχουν οι όροι μη επαναπροώθησής τους, διότι έχουν υποστεί βασανιστήρια και άλλη απάνθρωπη μεταχείριση, όπως όλοι οι προερχόμενοι από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, δε απελαύνονται και αφού λάβουν αναβολή απομάκρυνσης ή βεβαίωση περί μη απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους, δικαιούνται να ζητήσουν και να τους χορηγηθεί (ανανεώσιμη) άδεια εργασίας έξι μηνών».

Εφιαλτικό σενάριο!
Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό πλέον, τι θα συμβεί στη χώρα του 1,5 εκατ. ανέργων, εάν δοθεί στους μετανάστες άδεια εργασίας. Η ανεργία, που ήδη αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ειδικά σε περιοχές όπως η Ήπειρος, που ήδη σήμερα αναγκάζει πολλούς νέους να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό! Αυτό θα αποτελούσε ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο, όχι γιατί η Ελλάδα δεν θέλει να δώσει δουλειά σε πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν βιαίως από την χώρα τους, αλλά γιατί η ίδια αδυνατεί σήμερα να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τους ίδιους τους Έλληνες.
Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί εργοδότες θα προτιμούν μετανάστες, λόγω των χαμηλών μισθών που θα παίρνουν, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκτοξευθεί και η «μαύρη» εργασία.

Νόμος από το 2011
Ας σημειωθεί ότι όπως αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά», η εν λόγω απόφαση στηρίζεται στο Νόμο 3907/2011, που είχε ψηφιστεί επί Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου για την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής. Συγκεκριμένα στο άρθρο 37 προβλέπεται πως «σε όσους παρανόμως εισελθόντες αλλοδαπούς λαμβάνουν αναβολή απομάκρυνσης κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε διάφορες περιοχές της χώρας».  
Τώρα με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 25ης Νοεμβρίου 2015, στους υπηκόους τρίτων χωρών που καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις, δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται αποκλειστικά και μόνο στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφία, στον τομέα της οικιακής εργασίας, καθώς και στον κλάδο του ιματισμού.

«Θωρακίζονται» Ιταλία και Αλβανία
Στο μεταξύ, σε εναλλακτική δίοδο εκτόνωσης του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη ενδέχεται να μετατραπεί πολύ σύντομα η Ήπειρος, καθώς στην Ειδομένη η κατάσταση είναι πλέον χαοτική, αφού έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Αν συμβεί αυτό, τότε στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι πολύ πιθανό να εκτυλιχθούν το επόμενο διάστημα σκηνές αντίστοιχες με εκείνες στην  ελληνοσκοπιανή μεθόριο, καθώς το μαζικό πέρασμα προς την Αλβανία δε θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τους πρόσφυγες. Γι’ αυτό φροντίζει ήδη η Ιταλία η οποία θα ενισχύσει με αστυνομικούς τη φύλαξη των συνόρων της γείτονος χώρας, τη στιγμή που και η Αλβανία θωρακίζει με αστυνομικές δυνάμεις τη μεθόριό της!

Η Αλβανία στο… κάδρο
«Εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα αλλά ούτε θα υψώσουμε τείχη», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Την ίδια στιγμή, στα ελληνοαλβανικά σύνορα έφταναν Ιταλοί δημοσιογράφοι και παρατηρητές για να καταγράψουν «τη μετακίνηση του δρόμου των προσφύγων, μέσω Αλβανίας»!
Οι δημοσιογράφοι έκαναν στάση την περασμένη Παρασκευή και στα Γιάννενα, θεωρώντας πως η περιοχή μας θα αποτελέσει σύντομα «οδό» διέλευσης προσφύγων και ζήτησαν να συνομιλήσουν για το θέμα με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη!
Ταυτόχρονα, από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», τμήμα της ανθρωπιστικής οργάνωσης των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» έλαβε εντολή να προετοιμάζεται για μετακίνηση προς την Αλβανία, όπου αναμένεται ότι σύντομα θα προκύψει η επόμενη ανθρωπιστική κρίση. Μάλιστα, πηγές μέσα από την οργάνωση τόνισαν ότι «υπάρχουν πρόσφυγες που ήδη κινούνται μέσω Αλβανίας»!

Ιταλοί στα σύνορα
Η χώρα που ανησυχεί περισσότερο από την πιθανή αλλαγή του δρόμου των προσφύγων προς την Ευρώπη είναι φυσικά η Ιταλία, καθώς σ’ αυτήν καταλήγει ο «δρόμος» της Αλβανίας και η οποία είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Οι δηλώσεις Ράμα ότι η Αλβανία θα δεχθεί πρόσφυγες αλλά «μέσα στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου» δεν αρκούν, γι’ αυτό και η Ιταλία έχει προγραμματίσει να στείλει τις επόμενες ημέρες δυνάμεις αστυνομικών στην γείτονα χώρα, οι οποίοι θα ενταχθούν στην τοπική αστυνομία για την καλύτερη περιφρούρηση της ελληνο – αλβανικής μεθορίου, ενώ θα ακολουθήσει κι εφοδιασμός με υλικοτεχνική υποδομή, με σκοπό την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων!

Σε εγρήγορση…
Εξάλλου, σε εγρήγορση βρίσκεται και ο Ερυθρός Σταυρός στα Γιάννενα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων, το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συντονισμένη άσκηση Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών του ΕΕΣ.
Στο πρώτο σκέλος, το οποίο αφορούσε την ανάπτυξη και οργάνωση καταυλισμού, 25μελής ομάδα Διασωστών Σαμαρειτών Ε.Ε.Σ. έστησαν σκηνές χωρητικότητας έξι ατόμων και ενημερώθηκαν για τα τεχνικά έργα που πρέπει να συνοδεύουν αντίστοιχους χώρους, ώστε οι τελευταίοι να είναι προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες.
Το δεύτερο σκέλος της άσκησης αφορούσε σε ασκήσεις ετοιμότητας σχετικά με την οργάνωση σταθμού Πρώτων Βοηθειών και την ανεύρεση, διάσωση και διακομιδή πολυτραυματιών στα πλησιέστερα ιατρονοσηλευτικά Κέντρα. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων Νίκος Γερασιμίδης, καθώς και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Χαβέλας, οι οποίοι και την χαρακτήρισαν άκρως επιτυχημένη.