Ξανά από αύριο σφοδρές βροχοπτώσεις και χιόνια στην Ήπειρο

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ!

Ξεχείλισε χθες η Παμβώτιδα και στο Πέραμα εκκενώθηκαν σπίτια • Απειλείται ολόκληρη η παραλίμνια περιοχή  και χωριά του Λεκανοπεδίου...
Προβλήματα στην Εγνατία Οδό κοντά στην Πεδινή • Σε υδάτινη απειλή και το Νησάκι Ιωαννίνων • Νερά, κατολισθήσεις και λάσπες σε πολλές περιοχές της Ηπείρου...

KYRA FROSYNH

• Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στην Ήπειρο που προκάλεσαν οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, με τα Γιάννενα να καταγράφουν και νέες καταστροφές, από πλημμυρικά φαινόμενα.
Μπορεί από χθες το μεσημέρι οι βροχές να εξασθένησαν, όμως οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για νέο κύμα κακοκαιρίας, με ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνια σε όλη την Ήπειρο από αύριο Παρασκευή, θέτουν σε νέο συναγερμό κατοίκους και αρμόδιες αρχές, ενώ δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος για να επουλωθούν οι αρχικές «πληγές».  Οι φόβοι γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι, αφού τα νερά από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις, αλλά και το λιώσιμο χιονιών, μη έχοντας άλλο τρόπο διαφυγής θα κατακλύσουν το Λεκανοπέδιο, δημιουργώντας έτσι επικίνδυνες καταστάσεις.

Πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο
Η συνεχιζόμενη βροχή που έπεφτε από το βράδυ της Τρίτης, μέχρι και χθες το μεσημέρι, είχε ως αποτέλεσμα η στάθμη της Παμβώτιδας ν’ ανέβει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης, αλλά ακόμη και το Νησάκι Ιωαννίνων. Σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και σε Πεδινή, Νεοκαισάρεια και Μπάφρα. Στο μεταξύ, μια μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε χθες στην περιοχή της Γότιστας, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος προς Γότιστα, Κράψη και Ανατολική.

Εκκενώθηκαν σπίτια!
Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι χθες στο Πέραμα άρχισε η εκκένωση πλημμυρισμένων σπιτιών, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακόμη και ηλεκτροπληξίας, καθώς το νερό πλησίαζε τους πίνακες των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Με δεδομένο ότι συνεχιζόταν χθες το πρωί η βροχόπτωση, το νερό της λίμνης υπερχείλιζε από το θυρόφραγμα και το ύψος του νερού αυξάνονταν στην πλημμυρισμένη περιοχή. Έτσι, σε ξενοδοχεία που μισθώνει ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοξενούνται από χθες όσων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα.
Ο αρμόδιος για το Πέραμα Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, μαζί με κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου, επισκέφθηκε και χθες κατοίκους της περιοχής, στα σπίτια των οποίων υπάρχουν ζημιές στην οικοσκευή. Ο Δήμος κινεί ήδη τη διαδικασία αποζημιώσεων από την Πολιτεία, γι’ αυτό και όπως ορίζει ο νόμος, ο Δήμαρχος, συνέστησε ήδη την τριμελή επιτροπή που θα διενεργήσει την αυτοψία και θα καταγράψει τις ζημιές, αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο κ. Κολόκα, έναν μηχανικό και μία κοινωνική λειτουργό του Δήμου. Η επιτροπή που πήγε χθες στην περιοχή, διαπίστωσε ότι υπάρχουν ζημιές και η ακριβής καταγραφή θα πρέπει να γίνει αμέσως μόλις εκτονωθεί το φαινόμενο της πλημμύρας.

Το Δημ. Σχολείο Μπάφρας στο παλιό κτίριο
Στο μεταξύ, η θεομηνία έπληξε και το Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας – Νεοκαισάρειας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και να κριθεί ακατάλληλο για χρήση. Έτσι, χθες ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε από σήμερα το πρωί το Σχολείο να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι, στο παλιό πέτρινο κτίριο του σχολείου.
Χθες σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, ο πρόεδρος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, Δημοτικός Σύμβουλος, Βασίλης Τσαμπαλάς, επισκέφθηκε την περιοχή και μαζί με τον Διευθυντή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κολιό, τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Μάντζιου και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Σαβίδη, εξέτασαν όλες τις πιθανές λύσεις και αποφασίστηκε ότι η καλύτερη ήταν η προσωρινή μεταφορά στο παλιό κτίριο του σχολείου. Στη συνέχεια από το Δήμο έγιναν πολύ γρήγορα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες (καθαρισμός του κτιρίου, συντήρηση καυστήρα, προμήθεια πετρελαίου, μεταφορά θρανίων, γραφείων και γενικού εξοπλισμού) ώστε από σήμερα να λειτουργήσει το σχολείο.
Στο Νησάκι
Επί ποδός βρίσκονται και οι κάτοικοι στο Νησάκι Ιωαννίνων, αφού το νερό έχει ήδη φτάσει μέχρι τα υπόγεια και τις αυλές των σπιτιών. Ελπίζουν ότι δεν θα ανέβει και άλλο η στάθμη της Λίμνης, καθώς τότε θα απειληθούν σοβαρά οι περιουσίες τους. Βέβαια, οι προβλέψεις για επιδείνωση του καιρού από αύριο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους κατοίκους, που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Με δηλώσεις του στη «ΒΗΜΑ τηλεόραση» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άρης Λιούμπος ανέφερε ότι, «οι υπεύθυνοι πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία στο θυρόφραγμα της Λίμνης στην περιοχή του Περάματος. Πρέπει να γίνει μια επιτροπή ανθρώπων που θα ελέγχει το πόσο θα πρέπει να πέφτει η στάθμη, για να αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα, τα οποία δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο».

Προβλήματα και στην Εγνατία
Την ίδια ώρα οριακή είναι η κατάσταση και στην Εγνατία Οδό, κοντά στην Πεδινή. Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει επικίνδυνα, καθώς, οι φυσικοί αποδέκτες της περιοχής (καταβόθρες, λίμνη Παμβώτιδα) αδυνατούν να παραλάβουν τις εξαιρετικά μεγάλες παροχές νερού.
Με ανακοίνωσή της η Εγνατία Οδός Α.Ε. αναφέρει ότι, προς αποφυγή εισροής νερού στον αυτοκινητόδρομο, εκτελούνται εργασίες συγκράτησης καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, περί τη χ.θ. 67+500, δυτικά του Α/Κ Ιωαννίνων και στους δύο κλάδους. Παράλληλα, συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή, να τηρούν τα όρια ταχύτητας, να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων και της σήμανσης των έργων και να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή προς τις ομάδες συντήρησης που εργάζονται στην οδό.

«Μάχη» με την κακοκαιρία!
Για μία ακόμη μέρα χθες το πολιτικό και το υπηρεσιακό προσωπικό, τα μηχανήματα του Δήμου Ιωαννιτών έδιναν «μάχη» με τα προβλήματα που δημιούργησε η συνεχιζόμενη κακοκαιρία. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Νάστο, είναι δεκάδες καθημερινά οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται να επέμβουν τα συνεργεία του Δήμου σε μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο κ. Νάστος έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες συνθήκες» που έχουν δημιουργηθεί  και στις οποίες «όλος ο μηχανισμός του Δήμου σε συνεργασία με τον μηχανισμό της Περιφέρειας προσπαθεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο από το ένα άκρο του Δήμου έως το άλλο».

Σε όλη την Ήπειρο!
Τις «πληγές» της από την κακοκαιρία μετρούν και πολλές άλλες περιοχές της Ηπείρου.
Περιουσίες θαμμένες στη λάσπη, καλλιέργειες πλημμυρισμένες και ζώα πνιγμένα αντίκρισαν οι κάτοικοι στο Φανάρι και στην Φιλιππιάδα μόλις άρχισαν να υποχωρούν τα νερά του Αχέροντα και του Λούρου. Όπως αναφέρει το epirusgate, στη δημοτική ενότητα Φαναρίου οι εικόνες τραγικές, δρόμοι κομμένοι στα δύο, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών πλημμυρισμένα, εκατοντάδες ζώα πνιγμένα, κάτοικοι σε απόγνωση.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάργας Αντώνη Νάστα ο πόταμος Αχέροντας υπερχείλισε, όταν διαλύθηκε μεγάλο κομμάτι αναχώματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το νερό να πλημμυρίσει το Καναλάκι αλλά και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στο Κωρονόπουλο και στην Κορώνη. Αποθήκες και καταστήματα πλημμύρισαν συνέχισε ο κ. Νάστας και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μελέτη προκειμένου να καθαριστεί ο ποταμός Αχέροντας.
Στο Δήμο Ζηρού τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην παρόχθιες περιοχές του Λούρου και κυρίως στην παλιά Φιλιππιάδα όπου αποθήκες πλημμύρισαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ υπήρχαν και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε το συντονιστικό όργανο του Δήμου Ζηρού έγινε μια πρώτη καταγραφή ζημιών στις υποδομές, στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον οικιακό εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων καθώς επίσης και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Οι παρεμβάσεις σε πλημμυρισμένες περιοχές, ρέματα και δρόμους είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση των πληγέντων, τόνισε Δήμαρχος κ. Νίκος Καλαντζής.