Για επανεκκίνηση της οικονομίας μας…

Σε Τουρισμό και Πρωτογενή Τομέα

στηρίζεται το νέο μοντέλο ανάπτυξης

Σε μια 10ετία η παραγωγική δομή της Ελλάδος θ’ αλλάξει ριζικά…

• Το νέο εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, στο οποίο δίνεται έμφαση στον Τουρισμό, τον Πρωτογενή Τομέα και την Ενέργεια, παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Για να υπάρξουν βέβαια χειροπιαστά αποτελέσματα προβλέπεται αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός της παραγωγικής δομής, μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, περαιτέρω περικοπή ασφαλιστικών εισφορών και μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.
Είναι επόμενο λοιπόν να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα σε τομείς, στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να στηρίξουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Σε ότι αφορά τον τουρισμό, στοίχημα αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως ο ιατρικός τουρισμός. Στον πρωτογενή τομέα έμφαση σχεδιάζεται να δοθεί στην αύξηση του ποσοστού μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και στην προώθησή τους στις διεθνείς αγορές. Αντίστοιχα στην ενέργεια προέχει η βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος, η διαχείριση του ορυκτού πλούτου, η βιώσιμη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και η εξοικονόμηση ενέργειας.
Εννέα πυλώνες
Το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού προτύπου που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγου είναι βασισμένο στους εξής εννέα βασικούς πυλώνες:
* Τουρισμός
* Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
* Ενέργεια
* Διαμετακομιστικό εμπόριο & Συνδυασμένες μεταφορές
* Έρευνα, Τεχνολογία & Καινοτομία
* Βιομηχανία Φαρμάκων
* Βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών
* Ναυτιλία και συναφείς δραστηριότητες
* Εμπορεύσιμες υπηρεσίες
«Προσδοκούμε ότι σε μια δεκαετία η παραγωγική δομή της Ελλάδας θα έχει αλλάξει ριζικά. Σημαντικοί πόροι θα κατευθύνονται στις επενδύσεις αντί της κατανάλωσης, η απασχόληση θα έχει αυξηθεί ουσιωδώς και μεγάλο μέρος του παραγόμενου προϊόντος θα εξάγεται, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σύγκλιση με τις χώρες της ευρωζώνης, η οποία όμως θα στηρίζεται σε υγιείς οικονομικές βάσεις», σημειώνεται στα συμπεράσματα του κειμένου, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο, το οποίο στηρίχτηκε σε μελέτες που εκπόνησαν το τελευταίο 12μηνο το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η McKinsey, περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οριζόντιες πολιτικές με έμφαση σε:
• Βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών
• Δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας
• Περιορισμό αθέμιτου ανταγωνισμού- ενίσχυση ανταγωνιστικότητας
• Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας- Αποκρατικοποιήσεις
• Διευκόλυνση διεθνούς εμπορίου και εξωστρέφεια
• Φορολογική πολιτική
• Ευελιξία και ασφάλεια στην αγορά εργασίας
• Έμφαση στην καινοτομία
• Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
• Επένδυση στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο.
• Καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας
• Επιτάχυνση και βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης
• Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
Προσέλκυση κεφαλαίων
Στο συνοδευτικό κείμενο αναφέρεται ακόμη ότι καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια «έχει η προσέλκυση ιδιωτικών πόρων κυρίως από το εξωτερικό», ενώ, «στις παρούσες συνθήκες, ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η προσέλκυση ξένων, κυρίως άμεσων, αλλά και έμμεσων επενδύσεων στη χώρα».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι «ο Οργανισμός για την Ανάπτυξη (IfG), που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία, είναι σχεδιασμένος σε τρεις βασικούς άξονες δραστηριοποίησης: δανειοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, παροχή ιδίων κεφαλαίων ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ΜμΕ, δανειοδότηση υποδομών».
***
Λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οι βασικοί του άξονες οριστικοποιήθηκαν την Τρίτη σε σύσκεψη υπό τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του συμβούλου του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη και του Φίλιππου Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ.