Ανάπτυξη χωρίς καινοτομία και εξειδικευμένο δυναμικό δεν γίνεται

Η ΑΝΕΡΓΙΑ… ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ!

-  ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Τα υψηλά ποσοστά απαιτούν στοχευμένα μέτρα…
-  Ο Υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης αναφέρει ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους θα δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις απασχόλησης

• Μπορεί τελευταία η Ελλάδα να βγαίνει σταδιακά από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης και να ανακτά την εμπιστοσύνη της στις ξένες αγορές, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία συνεχίζει να μαστίζει τους νέους, το  πιο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού. Τα Ηπειρωτόπουλα εξάλλου βιώνουν για τα καλά τις επιπτώσεις της αναδουλειάς, μιας και η περιοχή μας κατέχει σε πανελλαδικό επίπεδο τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Εάν εξαιρέσει κανείς το κομμάτι του τουρισμού, το οποίο συγκριτικά με άλλες περιοχές είναι πιο περιορισμένο, θέσεις εργασίας δεν βλέπει κανείς ούτε με… κυάλια, γι’ αυτό και οι εποχές πλέον απαιτούν καινοτόμες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να προχωρήσουν επαγγελματικά σε τομείς που η περιοχή μας υπερτερεί. Αν και επανειλημμένα έχει ειπωθεί για στροφή στον πρωτογενή τομέα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον οι όποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν αποδώσει, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να παίρνουν την μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

Γεμάτες οι καφετέριες…

Μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας προχθεσινοβραδινής εκπομπής «60 λεπτά Ελλάδα» με τον Νίκο Μάνεση, που αναφέρονταν στην Θεσπρωτία, αποτέλεσε και η ανεργία που πλήττει τους νέους της περιοχής. Γεμάτες οι καφετέριες από ανέργους! Οξύμωρη εικόνα, αλλά δυστυχώς αποτελεί μια πραγματικότητα, την οποία βεβαίως συναντά έντονα κανείς και στα Γιάννενα, αρκεί να κάνει μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Αν και προκαλεί έκπληξη και συνάμα στεναχώρια το γεγονός ότι τόσοι νέοι άνθρωποι σπαταλούν την ώρα τους χωρίς να προσπαθούν ν’ αλλάξουν την μίζερη καθημερινότητά τους, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις, που αντιστέκονται στην μάστιγα της ανεργίας και καταφεύγουν σε έξυπνες επιχειρηματικές λύσεις, συνυφασμένες με την εποχή, όπως ο νεαρός, τον οποίο παρουσίασε ο δημοσιογράφος Ν. Μάνεσης στην εκπομπή του, που άνοιξε ένα τσαγκάρικο και δουλεύει… σφαίρα!

Στοχευμένα μέτρα

Στο μεταξύ, αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ανεργίας ζήτησε χθες ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην άτυπη συνάντηση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ε.Ε. στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο κ. Σταϊκούρας  εστίασε αφενός στην ανάγκη εξορθολογισμού του προσωπικού στις αποκεντρωμένες δομές της Ε.Ε. και αφετέρου στο γεγονός ότι τα μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα της ανεργίας στους νέους σε ορισμένα κράτη-μέλη, ιδίως στην Ελλάδα, απαιτούν αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως και στοχευμένα μέτρα και ενεργητικές πολιτικές.

Ο Υπ. Εργασίας

Από την πλευρά του, πιο αισιόδοξος ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εκτιμά ότι η  ανεργία έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης. Μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του «Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΔΑΕ), HR FORUM 2014» ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας -αφού μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά μια ποσοστιαία μονάδα και από 27,7% τον Σεπτέμβριο του 2013, έπεσε στο 26,7% τον Ιανουάριο φέτος- μειώνεται για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και μάλιστα στην «καρδιά» του χειμώνα.
Τα ποσοστά της «μαύρης εργασίας», όπως είπε,  έχουν μειωθεί από 40,5% τον Φεβρουάριο του 2013, στο 21,86% εφέτος. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή του σχεδίου «Άρτεμις», με συνεχείς, στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους και στην επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων στους παραβάτες.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αντιμετωπίζεται η ανεργία, αφού αυτό που επιτυγχάνεται είναι να ασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και όχι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Μείωση μη μισθολογικού κόστους

Ο Υπ. Εργασίας αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5% και εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει άμεσα 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη στη μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων μέσω του συστήματος «Εργάνη» και τη θεσμοθέτηση νέου μηχανισμού κατώτατου μισθού που εξασφαλίζει, όπως είπε, «τα κατώτατα όρια ασφάλειας εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους.