Comp 1

Μετά τη νίκη Ανδρουλάκη…

Το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται ως αξιωματική αντιπολίτευση

Οριακά πρώτος στην Ήπειρο ο Δούκας • Τα αποτελέσματα στο Ν. Ιωαννίνων

Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον αποκλεισμό Κασσελάκη 

ANDROYLAKHS GIANNENA 14 10 24

Στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ εδραιώθηκε για ακόμη μια θητεία ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη νωπή εντολή με ποσοστό σχεδόν 60% που του έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος στον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών έναντι 40,1% του Χάρη Δούκα.

Μια μακρά προεκλογική περίοδος στο ΠΑΣΟΚ έλαβε τέλος την Κυριακή, με τα μέλη του κόμματος να ανατρέπουν σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις το κλίμα αμφισβήτησης που είχε δημιουργηθεί για τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Κρητικός πολιτικός πέτυχε στον δεύτερο γύρο να επικρατήσει με άνεση του Δημάρχου Αθηναίων, κερδίζοντας σε 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με την Ήπειρο να είναι ξανά η μοναδική Περιφέρεια που έδωσε την πρωτιά- με διαφορά μόλις 44 ψήφων- στον Χάρη Δούκα. 

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης με τη νίκη του τόσο στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, όσο και στις πρόσφατες, κατάφερε να εξασφαλίσει την κυριαρχία του στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και παγιωθεί άτυπα ως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας και τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρευστά και παραμένει άγνωστο πως θα διαμορφωθούν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί μετά το πέρας των δικών του εσωκομματικών διαδικασιών. 

Πληγμα για τον Δήμαρχο Αθηναίων το γεγονός ότι οι συμπολίτες του στην Αθήνα και την Αττική του γύρισαν την πλάτη και στο δεύτερο γύρο των εκλογών, κάτι που δείχνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι όσων τον στήριξαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έδειξε να δυσανασχετεί με την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι στον  δεύτερο εκλογικό γύρο του ΠΑΣΟΚ  δεν προσήλθαν στις κάλπες 89.442 ψηφοφόροι (29,5%), μια αύξηση περί του 6% σε σχέση με το 2021 και 3% από το 2017.

 Οριακή νίκη Δούκα στην Ήπειρο

Την ανατροπή στους δυο από τους τρεις Νομούς της Ηπείρου έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις εκλογές της περασμένης Κυριακής μιας και βγήκε πρώτος σε Γιάννενα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία. Ωστόσο, με δεδομένη τη διατήρηση της πρωτιάς στην Άρτα με 139 ψήφους διαφορά, ο Χάρης Δούκας βγήκε πρώτος στην Ήπειρο με 4.372 ψήφους έναντι 4.328 του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο Νομό Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την μεγάλη ανατροπή και έλαβε συνολικά 1.971 ψήφους, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Χάρη Δούκα που συγκέντρωσε 1.937. 

Τελικά λειτούργησε υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη η πρωτοβουλία να κλείσει στα Γιάννενα την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς πέτυχε την ανατροπή στο Νομό σε συνδυασμό με την κινητοποίηση των υποστηρικτών του στην περιοχή καθ΄ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Πρώτος βγήκε ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην Θεσπρωτία, λαμβάνοντας 801 ψήφους, με τον Χ. Δούκα να ακολουθεί… κατά πόδας με 755.

 Εκτός από το Νομό Ιωαννίνων, ανατροπή υπήρξε και στον Νομό Πρέβεζας, καθώς στον β’ γύρο ήρθε πρώτος ο Ν. Ανδρουλάκης με 916 ψήφους, έναντι 901 του Χ. Δούκα. Ο Δήμαρχος Αθηναίων διατήρησε την πρωτιά μόνο στην Άρτα, λαμβάνοντας 779 ψήφους, με τον Ν. Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει 640.

Ικανοποίηση στη Ν.Ε. Ιωαννίνων

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων μετά το πέρας των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις κάλπες. 

- Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Tύπου, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Βασίλης Γαρδίκος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος αντίπαλος πολιτικός πόλος της Νέας Δημοκρατίας και θα οργανωθεί έτσι ώστε να γίνει η επόμενη κυβέρνηση του τόπου. 

- Στο μεταξύ, συγχαρητήρια ανακοίνωση για την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Ήπειρος Όλον» με επικεφαλής τον Στέφανο Ζούμπα που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. 

Συγχαρητήρια με αιχμές…

Τα συγχαρητήριά του στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Δεν παρέλειψε πάντως να ρίξει τα καρφιά του για την στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. «Μετά από έναν μεγάλο κύκλο στο ΠΑΣΟΚ, δεν άλλαξε το πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος, μένει να δούμε εάν θα αλλάξουν οι πολιτικές και περιμένουμε να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει μία εναλλακτική και κοστολογημένη πρόταση και θα φύγει από τη λογική της άρνησης κάθε πρωτοβουλίας της κυβέρνησης», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τα αποτελέσματα στο Ν. Ιωαννίνων

Η συμμετοχή στο Νομό Ιωαννίνων κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς στις κάλπες προσήλθαν σχεδόν 4.000 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα: 

Δήμος Ιωαννιτών (Λιθαρίτσια Ι)

Ανδρουλάκης 176 - Δούκας 183

Δήμος Ιωαννιτών (Λιθαρίτσια ΙΙ)

Ανδρουλάκης 231- Δούκας 232

Δήμος Ιωαννιτών (ΠΕΑΚΙ Ι)

Ανδρουλάκης 126 - Δούκας 121

Δήμος Ιωαννιτών (ΠΕΑΚΙ ΙΙ)

Ανδρουλάκης 142 - Δούκας 160

Δήμος Ιωαννιτών (Πεδινή)

Ανδρουλάκης 174 - Δούκας 230

Δήμος Ιωαννιτών (Κατσικά)

Ανδρουλάκης  278 - Δούκας 276

Δήμος Ιωαννιτών (Πέραμα)

Ανδρουλάκης 85 - Δούκας 39

Δήμος Κόνιτσας

Ανδρουλάκης 102 - Δούκας 80

Δήμος Ζαγορίου

Ανδρουλάκης 36 - Δούκας 38

Δήμος Δωδώνης

Ανδρουλάκης 58 - Δούκας 149

Δήμος Ζίτσας 

Ανδρουλάκης 361 - Δούκας 172

Δήμος Β. Τζουμέρκων (Καλέντζι)

Ανδρουλάκης 24 - Δούκας 56

Δήμος Β. Τζουμέρκων (Πράμαντα)

Ανδρουλάκης 18 - Δούκας 85

Δήμος Πωγωνίου

Ανδρουλάκης 115 - Δούκας 58

Δήμος Μετσόβου

Ανδρουλάκης 45 - Δούκας 58

 Φαγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ να κύλησε σχετικά σε καλό κλίμα μεταξύ των υποψηφίων, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η ακραία πόλωση και ο κίνδυνος διάσπασης είναι πλέον ορατός. Τα πάντα είναι ρευστά στο υπό διάλυση κόμμα ενόψει του Συνεδρίου στις 8-10 Νοεμβρίου και των εσωκομματικών εκλογών στις 24 του ίδιου μήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει πάρει διαζύγιο εδώ και καιρό με τον θεσμικό του ρόλο, αλλά πλέον θυμίζει ριάλιτι της τηλεόρασης παρά κόμμα, καθώς τα στελέχη του σε κάθε συνεδρίαση ανταλλάσουν ακραίους χαρακτηρισμούς.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος χτύπησε «κόκκινο» το Σάββατο, καθώς η Κεντρική Επιτροπή με 140 ψήφους, αποφάσισε να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος. Για να οδηγηθούν εκεί τα πράγματα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεσολάβησε το εξώδικο από τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και το απέσυρε στη συνέχεια ο Στεφ. Κασσελάκης, η Πολιτική Γραμματεία έκανε λόγο για «πρωτοφανή πράξη στα χρονικά της Ελληνικής Δημοκρατίας»! 

Η Όλγα Γεροβασίλη

Για οργανωμένη έφοδο στο χώρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής από τον Στέφανο Κασσελάκη έκανε λόγο η Αρτινή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, ενώ εκτίμησε πως δεν μπορεί να ανατραπεί στο Συνέδριο η απόφαση για την μη συμμετοχή του στις εσωκομματικές εκλογές. Παράλληλα, ανέφερε ότι η απαξίωση ενός χώρου, ο οποίος πριν λίγα χρόνια κυβερνούσε τη χώρα και ο οποίος έχει και μια βαριά ιστορία, δεν μπορεί σήμερα να απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο. 

«Παρών» δηλώνει ο Κασσελάκης

Λίγο μετά τον αποκλεισμό του από τις εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια ανάρτηση με τη φωτογραφία του γράφοντας: «Είμαι εδώ - Η Φωνή μας είναι το Συνέδριο - Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό σημαίνει ότι η πλευρά Κασσελάκη θεωρεί ότι η τελική απόφαση θα παρθεί από το συνέδριο.