Κατέβασαν ρολά τα ιδιωτικά διαγνωστικά

ΣΤΟΠ στην οικονομική αφαίμαξη λένε οι εργαστηριακοί γιατροί!

Ζητούν άρση του «Claw back» για λόγους επιβίωσης • Στο πλευρό τους Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων και Π.Ι.Σ.

ERGASTHRIAKOI GIATROI

• Ρολά, που όλα δείχνουν ότι θα είναι διαρκείας, κατέβασαν από χθες τα ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρεία της χώρας και μεταξύ αυτών και εκείνα των Ιωαννίνων, με τους εργαστηριακούς γιατρούς να καταγγέλλουν οικονομική αδυναμία λειτουργίας τους λόγω αφαίμαξης από την Πολιτεία του εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ επικαλούνται τη βαριά φορολογία και το περίφημο μέτρο του «Claw back», μέσω των οποίων ισχυρίζονται ότι τους στερούν το 75 – 80% των εσόδων που αποκομίζουν από την εργασία τους! Σε πρώτη φάση η αποχή είναι τριήμερη. Αύριο, Παρασκευή το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχισή της. Στα Γιάννενα η συμμετοχή είναι μεγάλη με 30 από τα συνολικά 40 ιδιωτικά εργαστήρια να παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με πληροφορίες. 

«Μας κοροϊδεύουν…»

Μιλώντας στον «Π.Λ.» με αφορμή την κινητοποίηση, Γιαννιώτης μικροβιολόγος κάνει λόγο για ξεκάθαρη κοροϊδία και για κλοπή των δεδουλευμένων του κλάδου μέσω «Claw back», «rebate» και μειωμένων ασφαλιστικών τιμών, εξαιτίας των οποίων η Πολιτεία παίρνει το 70 – 80% της ονομαστικής αξίας των παραπεμπτικών και αφήνει στους ιδιώτες γιατρούς ένα υπόλοιπο που δεν επαρκεί να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τα αναλώσιμα που προμηθεύονται. Ως αποτέλεσμα, όπως τονίζει, επιστήμονες με πολλά χρόνια σπουδών, με ευθύνη στην εκτέλεση του έργου τους, απομένουν ουσιαστικά χωρίς αμοιβή, εξυπηρετώντας τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς κέρδος.

 Ειδικά δε για το «Claw back», που συμπληρώνει ως μέτρο 12 συναπτά έτη εφαρμογής, αναφέρει πως ισοδυναμεί με φορολόγηση των εργαστηριακών από το κράτος περίπου στο 75% του εισοδήματός τους.

Ο Ιατρικός Ιωαννίνων

Tη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών εκφράζουν πολλοί ιατρικοί σύλλογοι ανά την χώρα. Ανάμεσά τους και ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο οποίος με χθεσινή του ανακοίνωση δηλώνει ότι καλύπτει απόλυτα την απόφαση των εργαστηριακών για ολική αποχή από τα καθήκοντά τους και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί την κρισιμότητα της κατάστασης. 

Ο Ι.Σ.Σ. υπενθυμίζει ότι έχει περάσει μία δεκαετία υφαρπαγής των αποζημιώσεών τους από τον ΕΟΠΥΥ με τη μορφή του περίφημου μέτρου του «Claw back», ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί η υπερσυνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ τη δεκαετία που πέρασε δεν έγινε ουσιαστική εφαρμογή των πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής όπως στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα σημειώνει πως η Πολιτεία οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους επιστήμονες. 

«Κανείς ιατρός δεν επιθυμεί να ΄έρθει σε αντιπαράθεση με τους ασθενείς ή να δυσχεράνει την καθημερινότητά τους. Εντούτοις, οι κινητοποιήσεις είναι επιβεβλημένες καθώς τίθεται ζήτημα επιβίωσης των ιδιωτικών εργαστηριακών ιατρείων, τα οποία εάν καταρρεύσουν θα υπάρχει αδυναμία διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων με καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών», τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος. 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός

Αντίστοιχες επισημάνσεις με τις παραπάνω κάνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του την οποία διένειμαν τις προηγούμενες ημέρες οι εργαστηριακοί γιατροί στους ασθενείς τους.

Μεταξύ άλλων, σ’ αυτό γίνεται επίσης λόγος για μία δεκαετία υφαρπαγής των αποζημιώσεων των συμβεβλημένων εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ μέσω του «Claw back» και τονίζεται πως «η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο».