Ο Νομός Ιωαννίνων και φέτος στους δημοφιλείς προορισμούς του Πάσχα!

- Λιγότεροι απόδημοι αναμένονται στα χωριά, όμως Γιάννενα και Ζαγόρι έχουν τουριστικό ρεύμα

- Ευκαιρίες φτηνής διαμονής στα παράλια της Ηπείρου - Αυξημένα μέτρα στους δρόμους

ANEKSARTHSIAS

Ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας είναι και για το Πάσχα που έρχεται ο Νομός Ιωαννίνων, ιδιαίτερα η πόλη αλλά και τα χωριά του Ζαγορίου, σύμφωνα με στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων.

Επισκέπτες λοιπόν αναμένονται πολλοί στην περιοχή μας, λιγότεροι όμως θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι απόδημοι που θα επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να περάσουν τις γιορτές με συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς. Γενικότερα πάντως η Ήπειρος προσφέρεται για το πασχαλινό τετραήμερο, καθώς ακόμα και για όσους αναζητούν διαμονή την τελευταία στιγμή υπάρχουν οικονομικά συμφέρουσες ευκαιρίες στα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Στο μεταξύ, σε ισχύ είναι ήδη αυξημένα μέτρα στους δρόμους με στόχο την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων.

Μετρημένοι απόδημοι

Τα καλά τους φορούν αυτές τις ημέρες τα ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων καθώς ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους αποδήμους που θα επιστρέψουν για το Πάσχα. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν αναμένεται μεγάλο ρεύμα επανόδου στις ιδιαίτερες πατρίδες. Κι αυτό επειδή αφενός έπονται ένα μήνα μετά οι ευρωεκλογές, οπότε αρκετοί απόδημοι θα επιλέξουν να έρθουν τότε για να ψηφίσουν κιόλας, αφετέρου, πλησιάζουν οι Πανελλαδικές και αυτό δυσκολεύει τις εξορμήσεις οικογενειών με παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις, για ευνόητους λόγους. Παρόλα αυτά, η ύπαιθρος θα ζωντανέψει σε ένα βαθμό, αν μάλιστα βοηθήσει και ο καιρός, ενώ περισσότεροι απόδημοι θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι. 

Δημοφιλείς προορισμοί

Πάντως, τουρίστες θα έρθουν πολλοί στην περιοχή μας για το Πάσχα από διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι ήδη γεμάτες οι πτήσεις από την Αθήνα για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. 

Αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Σε πανελλαδικό επίπεδο, αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, θα είναι η τουριστική κίνηση για την περίοδο του Πάσχα, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των εν ελλάδι τουριστικών πρακτόρων, Fedhatta, Λύσανδρο Τσιλίδη να εκφράζει την πεποίθηση, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο εγχώριος τουρισμός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία.

Ανάμεσα στους προορισμούς που έχουν κερδίσει τους Έλληνες σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία, περιλαμβάνονται τα Ζαγοροχώρια, τα Γιάννενα και το Πήλιο που, όπως τονίζεται, «ελκύουν τους ταξιδιώτες που προτιμούν την ενδοχώρα». Επίσης είναι η Χαλκιδική για όσους αναζητούν τον συνδυασμό με την θάλασσα, ενώ πρωτοστατούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με την Χίο, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη σε πρώτη θέση, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με την Τήνο, τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Ρόδο, την Πάτμο, την Κω και τη Λέρο.

Σταθερά δημοφιλείς προορισμοί παραμένουν και φέτος τα νησιά του Ιονίου με πρώτη και καλύτερη την Κέρκυρα, ενώ στην Πελοπόννησο ιδιαίτερη ζήτηση έχουν η Μονεμβασιά, η Στούπα, η Καρδαμύλη, και η Καλαμάτα, όπως και το Ξυλόκαστρο και το Ναύπλιο.

Πιο φτηνή διαμονή

Γενικότερα η Ήπειρος εκτός από τα πλούσια έθιμα που φιλοξενεί τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, από τα φωτίκια και τον καγκελάρη έως τους μπότηδες στο "Διαβολοπάζαρο", προφέρει και ευκαιρίες φτηνής διαμονής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», μία τετραμελής οικογένεια εκδρομέων που θα επιλέξει να περάσει το Πάσχα στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στα παράλια, έχει αρκετές επιλογές για οικονομικά συμφέρουσα διαμονή ακόμη και αν αναζητήσει κανείς κατάλυμα την τελευταία στιγμή. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να διαμείνουν για τρεις βραδιές στην Πλαταριά σε κατοικία 60 τ.μ. με κόστος μίσθωσης για τρεις διανυκτερεύσεις 264 ευρώ, στα Σύβοτα σε κατοικία 57 τ.μ. με κόστος 215 ευρώ, στην Πάργα σε κατοικία 75τ.μ. με κόστος 267 ευρώ, στην Ηγουμενίτσα σε κατοικία 38 τ.μ. με κόστος 268 ευρώ, στο Κανάλι σε κατοικία 80 τ.μ. με κόστος μίσθωσης 275 ευρώ και στην Πρέβεζα σε κατοικία 68 τ.μ. με κόστος 272 ευρώ. 

Μέτρα στους δρόμους

Αυξημένα μέτρα στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας έχει λάβει ήδη η Τροχαία, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, αλλά και της Πρωτομαγιάς, η οποία μεταφέρθηκε για την Τρίτη, 7 Μαΐου.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, αυξημένη αστυνομική παρουσία σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μέρη όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων.