Τον βωμό στη πλατεία Μαβίλη άναψε ο Νέστορας Κολιός…

Η Ολυμπιακή Φλόγα χθες έλαμψε στα Γιάννενα!

- Σήμερα το σύμβολο της ειρήνης θα φωτίσει το Πανεπιστήμιο

- Επόμενος σταθμός θα είναι Ηγουμενίτσα

OLYMPIAKH FLOGA 23 4 24

Με μια λαμπρή εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στη πλατεία Μαβίλη, τα Γιάννενα υποδέχτηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο της αλληλεγγύης και της ειρήνης, το οποίο σήμερα θα κάνει στάση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Ηγουμενίτσα και στην Κέρκυρα.

Τελικός προορισμός θα είναι το Παρίσι, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης των 33ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου.

Παρά τον συννεφιασμένο καιρό, πλήθος Γιαννιωτών περίμενε να δει από κοντά την Ολυμπιακή Φλόγα σε κάθε σημείο της διαδρομής που πέρασε, από την Λεωφόρο Δωδώνης έως τη πλατεία Μαβίλη αλλά και να χειροκροτήσει τους πέντε λαμπαδηδρόμους που κράτησαν στα χέρια τους το κορυφαίο σύμβολο του Ολυμπισμού. 

Τη φλόγα μετέφεραν εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών οι λαμπαδηδρόμοι Παντελής Κίτσιος, Παναγιώτα Μανοπούλου, Χρήστος Τσιούρης και Δημήτρης Χρόνης. Στη τελετή υποδοχής ο πρωταθλητής του ΑΓΣ Ιωαννίνων στον Στίβο Νέστορας Κολιός άναψε τον βωμό που είχε στηθεί με φόντο την Παμβώτιδα και την Παραλίμνιο. Ακολούθησαν η έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της Γαλλίας και της Ελλάδας και η ανάκρουση των αντίστοιχων  Ύμνων. Μετά τις ομιλίες των δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, Πρόεδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάση Βασιλειάδη και Γενικού Πρόξενου της Γαλλίας Jean-Luc Lavaud ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024», ακολούθησαν η ανταλλαγή δώρων και μουσικό πρόγραμμα με τη Φιλαρμονική του Δήμου, παραδοσιακούς χορούς και break dance.

O Θ. Μπέγκας

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσόρισε τους επίσημους και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η φλόγα αυτή αποτελεί το σύμβολο του Ολυμπισμού, μιας ιδέας που γεννήθηκε στην Ελλάδα και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, μιας ιδέας που ενώνει την ανθρωπότητα σε μια γιορτή του αθλητισμού, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. 

«Τα Γιάννενα έχουν γεννήσει Ολυμπιονίκες και είμαστε πολύ τυχεροί που αθλητές - συμπολίτες μας έχουν δοξάσει τα χρώματα της πατρίδας μας, αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας τους, των Ιωαννίνων», ανέφερε ο δήμαρχος. Τέλος, κάλεσε όλους να… ανάψουν μαζί το φως της ελπίδας και της αλληλεγγύης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Οι χαιρετισμοί…

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Βασίλης Γοργόλης, επισήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει το διαχρονικό μήνυμα ειρήνης που μεταφέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο  πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, JeanLuc Lavaud στάθηκε στις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δυο χωρών και στους  δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Τέλος, εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Αθανάσιος Βασιλειάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «ενώνουμε τις φωνές μας με τις τοπικές κοινωνίες και εκπέμπουμε το μήνυμα της Ολυμπιακής Φλόγας: ειρήνη, αγάπη και συναδέλφωση των λαών».

Στο Πανεπιστήμιο…

Η Ολυμπιακή Φλόγα διανυκτέρευσε στα Γιάννενα και με τελευταία λαμπαδηδρόμο του Δήμου την Αννέτα Κυρίδου, αθλήτρια του ΝΟΙ, θα μεταβεί σήμερα το πρωί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου θα πραγματοποιηθεί κι εκεί τελετή υποδοχής. 

Συγκεκριμένα, στις 9.45 π.μ. η Ολυμπιακή Φλόγα θα αφιχθεί στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, με πρώτη λαμπαδηδρόμο τη φοιτήτρια Ιατρικής Έλενα Παπασταματοπούλου, μέλος της Εθνικής ομάδας para TAEKWONDO. Η αθλήτρια θα παραλάβει την Ολυμπιακή Δάδα και θα διανύσει τη διαδρομή εντός της Πανεπιστημιούπολης έως το Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», όπου και θα τελεστεί η αφή του βωμού. Θα ακολουθήσει η έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της Γαλλίας και της Ελλάδας και η ανάκρουση των αντίστοιχων Ύμνων από μουσικό σχήμα και χορωδία φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Την τελετή θα χαιρετίσουν η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας Jean-Luc Lavaud ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» και ο Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Αντώνιος Βερβέρης, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος. Να σημειωθεί ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα αναχωρήσει από τον χώρο του Πανεπιστημίου με τον δεύτερο λαμπαδηδρόμο, φοιτητή Άρη Ζάραγκα, χρυσό πανελληνιονίκη στο άθλημα του judo.

Στην Ηγουμενίτσα…

Επόμενος σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας θα είναι η Ηγουμενίτσα. Στην πόλη της Ηπείρου θα γίνει μια λιτή και άκρως συμβολική εκδήλωση σήμερα στις 12 μ. στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου «ΠΑΝΘΕΟΝ».

Η Φλόγα θα παραληφθεί στην παραλιακή οδό της πόλης στο ύψος της οδού Διον. Φιλοσόφου, θα φτάσει στο «Πάνθεον», όπου θα ανάψει ο βωμός και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί νότια προς το λιμένα εσωτερικού, ώστε να μεταβεί στην Κέρκυρα. 

Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι που θα μεταφέρουν τη Φλόγα είναι οι: Αλεξάνδρα Τσιάβου (αθλήτρια της κωπηλασίας, παγκόσμια πρωταθλήτρια και χάλκινη ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο), Απόστολος Γκουντούλας (παγκόσμιος πρωταθλητής κωπηλασίας), Ναταλία Μπέση (αθλήτρια του άλματος εις μήκος, βαλκανιονίκης, με διεθνείς και πανελλήνιες διακρίσεις), Ελευθέριος Δημάκος (αθλητής της κωπηλασίας, βαλκανιονίκης, με διεθνείς και πανελλήνιες διακρίσεις).