Με κακόβουλα και εκτός πραγματικότητας αθηναϊκά δημοσιεύματα…

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξανά στο «στόχαστρο» ενόψει Πανελλαδικών!

Αυστηρή απάντηση έδωσε χθες το Τμήμα Φυσικής σε δύο εφημερίδες που προδικάζουν ένα… δυσοίωνο μέλλον γι’ αυτό

• «Είμαστε στα κορυφαία της χώρας», επισημαίνει η Συνέλευσή του, υπενθυμίζοντας την πολυετή επιτυχημένη πορεία του

FYSIKO IOANNINA

Ένας «πόλεμος» γενικότερα κατά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος τείνει να πάρει συστηματικές διαστάσεις, μαίνεται το τελευταίο διάστημα για λόγους που απαιτούν διερεύνηση, αν και μπορεί κανείς να κάνει κάποιες υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές της χρονιάς, κατά διαστήματα βλέπουν το φως δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου που σε ορισμένες περιπτώσεις υιοθετούνται και από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία Τμήματα του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου κινδυνεύουν με υποβάθμιση και «λουκέτο» εξαιτίας μίας υποτιθέμενης χαμηλής ζήτησης εκ μέρους νέων φοιτητών. Στο… στόχαστρο μπήκε πριν ενάμιση μήνα περίπου το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, ενώ αυτές τις ημέρες σειρά πήρε το Φυσικό, για το μέλλον του οποίου δύο εφημερίδες έκαναν δυσοίωνες προβλέψεις! Όλα αυτά ενώ πλησιάζει η ώρα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων και της συμπλήρωσης μηχανογραφικών δελτίων από πλευράς των υποψηφίων τους!

Οι αρνητικές αυτές εκτιμήσεις δεν έμειναν πάντως αναπάντητες. Η Γενική Συνέλευση του Φυσικού χαρακτήρισε χθες ατυχείς τις συγκεκριμένες αναφορές υπενθυμίζοντας την επιτυχημένη πορεία και το πλούσιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του Τμήματος. 

Με μεγάλη πορεία…

Ανάμεσα στα πιο παλιά Τμήματα του Πανεπιστημίου είναι το Φυσικό, το οποίο ιδρύθηκε το 1970 κι έχει διαγράψει μία διαδρομή που «μετράει» πλέον πάνω από μισό αιώνα. Το Τμήμα υπήρξε εξαρχής από τα πιο δημοφιλή του Ιδρύματος και παραμένει και στις μέρες μας, αν λάβει κανείς υπόψη ότι διαθέτει σήμερα περίπου 800 ενεργούς φοιτητές και συνολικά 120 μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Δίνει δε περίπου 100 πτυχία σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Συνέλευσής του, το Τμήμα διαθέτει και όλο το αναγκαίο προσωπικό, το οποίο απαρτίζεται από περίπου 40 μέλη ΔΕΠ, εννέα μέλη ΕΔΙΠ, τρία μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους. Τονίζεται μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του αποτελείται «από διεθνώς καταξιωμένα μέλη ΔΕΠ με σημαντικές ερευνητικές επιδόσεις, διεθνείς συνεργασίες και παρουσία σε θέσεις κλειδιά διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων υψηλού κύρους (π.χ. CERN)». Στοιχεία που αποτυπώνονται σε διεθνείς λίστες αξιολόγησης και στην ποιότητα και ποσότητα του ερευνητικού έργου που παράγει το Τμήμα.

Υψηλό επίπεδο

«Πρόκειται για ένα ιστορικό Τμήμα, το οποίο χάρη στο υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει, έχει καταρτίσει γενεές αποφοίτων φυσικών με σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία στον ακαδημαϊκό χώρο, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στις επιχειρήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας», αναφέρει η ανακοίνωση του Φυσικού. 

Όπως ξεκαθαρίζει το Τμήμα, το πρόγραμμα σπουδών στη Φυσική που προσφέρει είναι πλήρες και πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ και οδηγεί στη λήψη πτυχίου, ενώ προσφέρει επίσης τρία διαφορετικά μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία οδηγούν στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc), καθώς και ένα πρόγραμμα Διδακτορικού Διπλώματος (PhD). Όσον αφορά στο διδακτικό έργο του Τμήματος, αυτό υποστηρίζεται, όπως αναφέρεται, από σύγχρονες κτιριακές υποδομές που περιλαμβάνουν πλήρως εξοπλισμένα φοιτητικά εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο, αίθουσες συνεδριάσεων, γραφεία, μηχανουργείο, μετεωρολογικό σταθμό και αίθουσα πειραμάτων επίδειξης.

Κορυφαίο στη χώρα!

Η ιστορία, το ερευνητικό έργο, τα προγράμματα σπουδών, το προσωπικό και οι υποδομές του συντελούν ώστε το Τμήμα Φυσικής να τοποθετείται μεταξύ των κορυφαίων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και εν γένει των Τμημάτων Φυσικής της χώρας μας, επιτρέποντας την προσέλκυση χρηματοδότησης και τη δημιουργία ερευνητικών εργαστηριακών υποδομών με υπερσύγχρονο εξοπλισμό αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηρίζεται δε ως «ένας ζωντανός, δραστήριος και καταξιωμένος οργανισμός με πλούσια κοινωνική και εκπαιδευτική δράση στην τοπική κοινωνία, με την ενεργή συμμετοχή τόσο των φοιτητών όσο και των μελών ΔΕΠ».

Επιζήμιες αναφορές

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Συνέλευσή του χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ατυχή και επιζήμια κάθε αναφορά περί δήθεν κινδύνου κλεισίματος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ιδιαιτέρως δε σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή λίγο πριν τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων και τη συμπλήρωση/υποβολή μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους».

Παράλληλα, καλεί δημόσια τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους να αγνοήσουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα που εν τέλει αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών τους, και να εμπιστευτούν δίχως δεύτερη σκέψη ένα Τμήμα με γερά ακαδημαϊκά θεμέλια όπως το Φυσικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Το Τμήμα μας είναι σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένο στη συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών του, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την εμπειρία και προσαρμοστικότητα που απαιτούν οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις», καταλήγει η ανακοίνωση.