Μάστιγα η ενδοσχολική και διαδικτυακή βία!

Αποκαλυπτική πανελλήνια έρευνα

• Περισσότερη ενημέρωση των εφήβων για τους τρόπους αντίδρασης…

SXOLIKH BIA KINHTO DIADIKTYO

• Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τα περιστατικά ενδοσχολικής, αλλά και διαδικτυακής βίας, κρούοντας το καμπανάκι τόσο προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, όσο φυσικά και προς την οικογένεια. 

Πλέον τα περιστατικά αυτά αυξάνονται με… γεωμετρική πρόοδο, προκαλώντας έντονη ανησυχία και ταυτόχρονα προβληματισμό για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο αποτελεσματικά. Πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εθνικό σχέδιο για την σχολική βία, θέτοντας ήδη σε εφαρμογή την πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύστημα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μελών ομάδων δράσης, σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με επώνυμες αναφορές, σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού, σύστημα διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές και σύστημα διαλειτουργικότητας με την κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. 

Επίσης επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, θα απαγορεύονται τα κινητά στα σχολεία, ενώ το κόστος των καταστροφών που προκαλούνται από μαθητές θα επιβαρύνει τους γονείς τους. 

Η Βία στο Διαδίκτυο

Την ίδια ώρα όμως προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα «Βία στο διαδίκτυο» η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας κατά το διάστημα Νοέμβριος- Μάρτιος 2023-2024.

Συμμετείχαν συνολικά 4.800 μαθητές ηλικίας 12 -18 ετών μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε εντός ωρολογίου προγράμματος. Το 52% των εφήβων που απάντησαν ήταν κορίτσια και το 48% αγόρια. Από την έρευνα προκύπτει ότι:

- 49% έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής.

- 13% έχει πέσει θύμα βίας στο διαδίκτυο.

- 44% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού παρενόχλησης ή κακοποίησης λόγω φύλου.

-11% έχει βιώσει παρενόχληση ή κακοποίηση λόγω φύλου. 

- 24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο.

-11% αισθάνθηκε πίεση ή εξαναγκασμό να μοιραστεί προσωπικές / φωτογραφίες βίντεο στο διαδίκτυο.

- 46% δεν νιώθει ασφάλεια στο διαδίκτυο.

-39% δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας. 

Η έρευνα αναδεικνύει την αναγκαιότητα περισσότερης ενημέρωσης των εφήβων για τους τρόπους ενδεδειγμένης αντίδρασης όταν βιώνουν ή συναντούν βία στο διαδίκτυο.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν ότι η διαδικτυακή βία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανήλικους (83%), ενώ 44% δεν νιώθει ασφάλεια όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.  

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

-Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

- Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό  εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

-Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. .