Θα έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία… 

Ζητούμενο η περαιτέρω αναβάθμιση της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του ΣΕΒΙΠΕ με τα στελέχη της ΕΤΒΑ

• Δρομολογούνται αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και νέος Κανονισμός Λειτουργίας 

• Αναμένεται διάλογος  με τον Δήμο Ζίτσας για τα τέλη…

BIOMHXANIKH PERIOXH

• Περαιτέρω αναβάθμιση χρειάζεται η Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων, στην οποία λειτουργούν σήμερα περισσότερες από 100 επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων και μεγέθους. Με αυτό τον τρόπο, θα βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξής της με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Στην προσπάθεια αυτή μπορούν και πρέπει να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με πρώτους την ΕΤΒΑ, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση της ΒΙ.ΠΕ και τον Δήμο Ζίτσας, καθώς αυτή βρίσκεται μέσα στα όριά του. Με την ΕΤΒΑ φαίνεται πως επιλύθηκαν διαφορές του παρελθόντος μετά και τη σύσκεψη που είχαν πρόσφατα στελέχη της με τα μέλη του ΣΕΒΙΠΕ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πολιτισμένη και διαφωτιστική συζήτηση». Μεταξύ άλλων, φαίνεται πως δρομολογείται το έργο αντικατάστασης του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης που είναι πεπαλαιωμένο. Με τον Δήμο πάλι υπάρχουν προβλήματα, με βασικότερο τα δημοτικά τέλη που εκείνος επιμένει να χρεώνει στις επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. 

Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, σε συνεδρίασή του αποφάσισε να επιλέξει και εδώ τον εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να αποφευχθούν δικαστικές διενέξεις, η επιτυχία του οποίου θα έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές 

Το δίκτυο ύδρευσης

Τρία μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σήμερα στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Συνδέσμου της ΒΙ.ΠΕ με την ηγεσία της ΕΤΒΑ που έχει αναλάβει τη διαχείρισή της. Πρώτο θέμα τα έργα αντικατάστασης του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα δύο εκατ. ευρώ. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, το ποσό θα αντληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιχορήγηση σε ποσοστό 50%, ενώ το υπόλοιπο ένα εκατ. ευρώ θα αποπληρωθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις σε διάστημα 20 ετών. Όσες μάλιστα δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση νερού, θα επιβαρυνθούν όσον αφορά στα έργα του δικτύου, ανάλογα με τα κυβικά που καταναλώνουν. Αυτό σημαίνει πως θα καταβάλλουν περίπου 700 ευρώ ανά στρέμμα ιδιοκτησίας τους σε βάθος 20ετίας ή 35 ευρώ ανά στρέμμα σε ετήσια βάση. 

 

Αναγκαία τα έργα!

Από την ΕΤΒΑ οι επιχειρήσεις έλαβαν τη διαβεβαίωση πως θα προχωρήσει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, με βάση την οποία θα προχωρήσει ή όχι στα εν λόγω έργα. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ Αθανάσιος Ψαθάς τόνισε στον ΣΕΒΙΠΕ, σύμφωνα με χθεσινή σχετική ανακοίνωσή του (την υπογράφει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λευτέρης Αραμπατζής) ότι «δεν προτίθεται να κάνει ποτέ τίποτα χωρίς την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των νομίμως εγκατεστημένων που είναι ταμειακά ενήμεροι». Η πλειοψηφία των μελών του ΣΕΒΙΠΕ τάχθηκε υπέρ των έργων, μιας και έχει καταστεί σαφές ότι δίκτυα ύδρευσης ηλικίας 40 ετών θα πρέπει να αλλαχτούν με ή χωρίς επιχορήγηση, άρα η εξασφάλιση πόρων που καλύπτουν το 50% του όλου έργου είναι ένα καλό κίνητρο. Εξάλλου, το 2028 σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υπάρχοντα δίκτυα δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για εξασφάλιση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των μονάδων της Βιομηχανικής Περιοχής. Πράγμα που σημαίνει ότι για να εξασφαλίσουν άδειες, θα πρέπει να τα αλλάξουν.

 

Αποκομιδή - συντήρηση

Το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τη σύσκεψη των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ με τα στελέχη της εταιρείας διαχείρισης, είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων και οι υπηρεσίες ευπρεπισμού και καθαριότητας της περιοχής. 

Πρόκειται για υπηρεσίες που από τις αρχές Μαρτίου παρέχει πλέον η ΕΤΒΑ, με τον ΣΕΒΙΠΕ να τονίζει ότι γίνεται καλή δουλειά. «Κοινή διαπίστωση όλων μας είναι ότι έχουμε την καθαρότερη και ευπρεπέστερη ΒΙΠΕ που είχαμε ποτέ», επισημαίνει στη χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Αραμπατζής. Μάλιστα, προσθέτει πως οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ θα μπορούσαν να καταβάλουν τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν υπό δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, αν τα κοινόχρηστα χωρίς τον συνυπολογισμό εκτάκτων, όπως έργα ΤΑΑ, μελέτες κ.λ.π. διατηρηθούν στα επίπεδα των 190.000 με 200.000 ευρώ ετησίως όπως η ΕΤΒΑ είχε δεσμευτεί και δεύτερον αν τηρηθεί η δέσμευση της ΕΤΒΑ προς τις επιχειρήσεις ότι στο εξής θα έχουν μίνι όφελος 20%, δηλαδή της τάξης των 60.000 ευρώ ετησίως, από την ανάληψη των συγκεκριμένων υπηρεσιών από εκείνη. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η διαχείριση στοίχιζε 280.000 ευρώ στον Δήμο Ζίτσας.

Συνεννόηση με Δήμο…

Ωστόσο, εδώ υπάρχει «εμπλοκή» με τον Δήμο Ζίτσας, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΒΙΠΕ,  «αρνείται να παραιτηθεί από τα δημοτικά τέλη που χρεώνει, αν και έπαψε να παρέχει τις αντίστοιχες ανταποδοτικές υπηρεσίες». Τακτική που η ΕΤΒΑ θεωρεί παράνομη και καταχρηστική, με τα στελέχη της να διαβεβαιώνουν τον Σύνδεσμο των επιχειρήσεων ότι, σε περίπτωση προσφυγής του και σύγχρονης άρνησης να καταβάλει τα δημοτικά τέλη, θα παραστεί με ένδικα μέσα στο πλευρό του.

Η δικαστική οδός πάντως δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την επίλυση των διαφορών με τον Δήμο Ζίτσας κι αυτό είναι κάτι που το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΙΠΕ αντιλαμβάνεται πλήρως. Γι’ αυτό και αποφάσισε να παγώσει, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον Σύνδεσμο ως σύνολο και όχι τον κάθε εγκατεστημένο ξεχωριστά, οποιαδήποτε δικαστική και νομική ενέργεια «δείχνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι οι απευθείας ειλικρινείς συνομιλίες σχεδόν πάντα είναι καλύτερες από τα Δικαστήρια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΙΠΕ έχει ζητήσει επίσημη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζίτσας και αναμένει να καθοριστεί το ραντεβού, με στόχο να βρεθεί η χρυσή «τομή» και να αποφευχθούν δικαστήρια, εξώδικα και κατάθεση των Δημοτικών Τελών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Ο νέος Κανονισμός

Τελευταίο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση ΣΕΒΙΠΕ και ΕΤΒΑ ήταν ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων, για τον οποίο η διαβούλευση θα συνεχιστεί ως τα μέσα Ιουλίου. Τα στελέχη της ΕΤΒΑ είπαν στον Σύνδεσμο ότι περιμένουν τις προτάσεις του, ενώ το Δ.Σ. του ΣΕΒΙΠΕ αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγόρο τη μελέτη, τον σχολιασμό και την κατάρτιση επίσημων προτάσεων στα άρθρα του νέου Κανονισμού με χρονικό περιθώριο τα τέλη Ιουνίου.