Οι τοπικοί φορείς το παλεύουν, όμως δεν αρκεί μόνο η δική τους προσπάθεια 

Να βοηθήσει και η Πολιτεία στην προώθηση της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού!

Ο ΕΟΤ δεν περιέλαβε το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων στις συμφωνίες για ενίσχυση ορεινών περιοχών μέσω πτήσεων με το εξωτερικό

• Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων προςΒ. Κικίλια και Γ.Γ. του Οργανισμού • Επιτυχημένη παρουσία σε έκθεση στη Γερμανία

TOYRISTIKH EKTHESH EKSOTERIKO

• Σημαντικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την προβολή της Ηπείρου στην Ευρώπη ως τουριστικού προορισμού για όλο το χρόνο, μέσω της συμμετοχής σε επιλεγμένες εκθέσεις του κλάδου, της φιλοξενίας ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων κ.α..

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Περιφέρειας, των Δήμων και των ντόπιων επιχειρηματιών του κλάδου, για να καρποφορήσουν οδηγώντας σε μία ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, χρειάζονται και τη συμβολή της Πολιτείας και των φορέων της. Δυστυχώς, η συμβολή αυτή προς το παρόν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο υποσχέσεων, όπως αποδεικνύει η περίπτωση του ΕΟΤ και της συμφωνίας του με αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού, για τη διατήρηση ή δρομολόγηση πτήσεων με χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας. Στο πρώτο «πακέτο» δεν περιλαμβάνεται το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και ας λειτουργεί σε μία ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικά περιοχή κατά τη χειμερινή περίοδο, με την Ένωση Ξενοδόχων να απευθύνει επιστολή ζητώντας από το Υπ. Τουρισμού και τον Οργανισμό να ξαναδεί το θέμα! Κι ενώ ο ΕΟΤ εξακολουθεί να… παραβλέπει τις τουριστικές προοπτικές της Ηπείρου, αυτή έδωσε δυναμικό «παρών» σε διεθνή τουριστική έκθεση στη Γερμανία όπου παράγοντες της Περιφέρειας και επιχειρηματίες την πρόβαλλαν ως προορισμό για όλες τις εποχές.  

«Βάλτε και την Ήπειρο…»

Tην ένταξη του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου στο νέο πρόγραμμα του ΕΟΤ που προβλέπει την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, μέσα από συνεργασίες με tour operators και αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων σε επιστολή της προς τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Δημήτρη Φραγκάκη. Πριν από λίγους μήνες είχε γίνει γνωστή η πρόθεση να ενταχθεί και η Ήπειρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, στο πακέτο συμφωνιών με τις αεροπορικές εταιρείες δεν συμπεριλαμβάνεται το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωσή της. 

Δημοφιλής προορισμός…

Όπως υπογραμμίζει η Ένωση Ξενοδόχων στην επιστολή της ο Νομός Ιωαννίνων και η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, συγκαταλέγονται στους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς κατά τη χειμερινή περίοδο και κάνει λόγο για ένα ήδη ανεπτυγμένο τουριστικό προϊόν, δημοφιλές κατά τους χειμερινούς μήνες, που μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση επισκεπτών και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά: «Ο προορισμός του Νομού Ιωαννίνων είναι αρκετά ανεπτυγμένος ως προς τον τουρισμό πόλεως (city break), τον συνεδριακό τουρισμό, τον σχολικό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τις υπαίθριες δραστηριότητες και τον αθλητικό τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό και άλλα. Στα χιονοδρομικά μας κέντρα συρρέουν εκατοντάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση, οι οροσειρές της περιοχής είναι ιδανικές για πεζοπορία, ορειβασία και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες ενώ στα ποτάμια αναπτύσσονται υδάτινα σπορ όπως ράφτινγκ, κανό καγιάκ κ.ά.. Παράλληλα, στους ορεινούς όγκους βρίσκονται μοναδικής ομορφιάς χωριά, κατάλληλα για χαλάρωση και σύνδεση με τη φύση, τη λαογραφική μας κληρονομιά και την παραδοσιακή γαστρονομία».

Το Αεροδρόμιο

Ειδικότερα για το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, η Ένωση Ξενοδόχων αναδεικνύει τη σημασία του, υπενθυμίζοντας στην επιστολή της πως αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου στη Βορειοδυτική Ελλάδα, βρίσκεται στη συμβολή τριών διεθνών οδικών αξόνων και στην καρδιά της ραγδαία ανερχόμενης ενδοχώρας της Ηπείρου. Παραπέμπει, μάλιστα, σε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, με βάση τα οποία το 2022 η διακίνηση επιβατών αυξήθηκε κατά 110% και οι μετακινήσεις αεροσκαφών κατά 11%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021.

Η Ένωση σπεύδει να επισημάνει πως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, η Ηπειρωτική κοινότητα Μονάχου και Genk Βελγίου αλλά και στελέχη εταιρειών τεχνολογίας που εδρεύουν στη πόλη μας, επιθυμούν την έναρξη μόνιμης τακτικής σύνδεσης με την Γερμανία. 

Καταλήγοντας, λοιπόν, ζητάει από τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού να εντάξουν και τον Νομό Ιωαννίνων στο πρωτοποριακό πρόγραμμα προσέλκυσης επισκεπτών στη χώρα μας κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, καθώς, όπως σημειώνει, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στήριξης της τοπικής οικονομίας. 

Στόχος οι Γερμανοί…

Η παρέμβαση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων προς τους φορείς του τουρισμού για την ένταξη του τοπικού Αεροδρομίου στο νέο πρόγραμμα του ΕΟΤ, που αφορά σε συμφωνίες με αεροπορικές εταιρίες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, συμπίπτει με την ολοκλήρωση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού CMT της Στουτγκάρδης, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Ο αριθμός των επισκεπτών σ’ αυτήν ήταν άνω του μέσου όρου των προηγούμενων ετών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη τάση τουριστών που σε μικρές ομάδες ενδιαφέρονται για διακοπές σε τόπους με έντονο, αλλά όχι τόσο γνωστό, στίγμα. Στο πλαίσιο αυτό οι «προτάσεις» της Ηπείρου προσέλκυσαν, όπως κάνει γνωστό η Περιφέρεια, το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών της έκθεσης, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες περαιτέρω αύξησης της επισκεψιμότητας τους επόμενους μήνες. Η Γερμανία άλλωστε αποτελεί «παραδοσιακή» αγορά, από τίς κορυφαίες κάθε έτος για την Ήπειρο, ενώ το κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί ένα νέο στόχο μετά από αυτούς, κυρίως, της Βόρειας Βεστφαλίας - Ρηνανίας και της Βαυαρίας.  

Προώθησαν την Ήπειρο

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης δόθηκε η δυνατότητα, μετά από ανοιχτή πρόσκληση της Περιφέρειας, σε επαγγελματίες του τουρισμού της Ηπείρου αλλά και σε Ηπειρώτες επιχειρηματίες της Γερμανίας, που στα πακέτα διακοπών των γραφείων τους έχουν την Ήπειρο ως προορισμό, να προβάλλουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της επιχείρησής τους, όπως και στα στελέχη της Περιφέρειας να προωθήσουν συνολικά την Ήπειρο στους χιλιάδες επισκέπτες, ως έναν προορισμό που μπορεί να καλύψει κάθε απαίτηση, αφού λόγω του εξαιρετικού συνδυασμού παραθαλάσσιου και ορεινού τοπίου, σέ συνάρτηση με τα αγροτικά προϊόντα και την ηπειρώτικη φιλοξενία, προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο. 

Μεταξύ των ομογενών και των Ελλήνων που επισκέφτηκαν το Περίπτερο της Περιφέρειας ήταν ο Πρόξενος Συμεών Λιναρδάκης, με καταγωγή και από την Ήπειρο, που εκφράστηκε με επαινετικά σχόλια για την πρόοδό της τα τελευταία χρόνια στο τουριστικό πεδίο και ο  Γιώργος Μεταξαράκης, υπεύθυνος προπονητής των ακαδημιών ποδοσφαίρου της Στουτγκάρδης, με τον οποίο συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πεδίο τού αθλητικού και περιηγητικού τουρισμού. Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν, αναλαμβάνοντας και το ενημερωτικό σκέλος, η Διευθύντρια Τουρισμού Ιουλία Μαρκούλα, ο περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού Ηλίας Γκαρτζονίκας και το στέλεχος της Περιφέρειας Βαγγέλης Τσιάρας.