Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, ανακοινώνεται ο ανάδοχος

Αντίστροφη μέτρηση για δίκτυο φυσικού αερίου στα Γιάννενα

Θα μεταφέρεται υγροποιημένο από την Ηγουμενίτσα • Αναμένεται η τελική απόφαση και για τον EastMed

FYSIKO AERIO DIKTYO DIANOMHS
 

Η αντίστροφη μέτρηση για την  εγκατάσταση  επιτέλους δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη των Ιωαννίνων άρχισε. 

Ο διαγωνισμός που προκήρυξε η ΔΕΔΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ypodomes.com με την επίσημη ανακοίνωση θα σηματοδοτηθεί και η έναρξη κατασκευής των δικτύων που θα απαιτηθούν. Η τροφοδοσία θα γίνει με υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση προοπτική καθολικής επέκτασης του δικτύου με φυσική ροή, αφού έχουν πάει αρκετά πίσω οι σχεδιασμοί για τους αγωγούς  ITGI και EastMed. Με τη λειτουργία του ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της πόλης, που θα επιλέξει φυσικά να συνδεθεί με το Δίκτυο, θα έχει τη δυνατότητα για μια ακόμη εναλλακτική μορφή ενέργειας, η οποία μάλιστα εάν αποκλιμακωθεί η κρίση με Ρωσία - Ουκρανία, θα είναι και πολύ πιο ανταγωνιστική ως προς το κόστος. 

Σε αναμονή για τον EastMed

Οι πολύ σοβαρές ανακατατάξεις στον τομέα της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την κατασκευή του EastMed, o οποίος καταλήγει στα θεσπρωτικά παράλια και από εκεί στην Ιταλία και στην Κεντρική Ευρώπη. Πριν λίγες εβδομάδες, μάλιστα υπήρξε μια ακόμη θετική εξέλιξη για το έργο αυτό, καθώς τη σκοπιμότητα και την ωριμότητα του αγωγού επιβεβαίωσε ο ανεξάρτητος πάροχος διασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων DNV, αξιολογώντας μεταξύ άλλων την πρόσφατη βελτιστοποίηση της όδευσης, τις γεωφυσικές μελέτες και την τρέχουσα κατάσταση από τεχνικής άποψης. Μετά την αξιολόγηση η IGI Poseidon (φορέας υλοποίησης του έργου στον οποίο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η ιταλική Edison) ανακοίνωσε ότι  στοχεύει σε μια θετική τελική επενδυτική απόφαση εντός του 2022 και την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας το 2027.

Μέχρι τότε όμως θα έχει προχωρήσει η κατασκευή του δικτύου από τη ΔΕΔΑ, μέσω του οποίου θα καλυφθεί κυρίως η πόλη των Ιωαννίνων. Η τροφοδοσία θα γίνεται με φορτία υγροποιημένου αερίου από την Ηγουμενίτσα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα σενάρια που εξέτασε ο διαχειριστής αυτή η επιλογή είναι λιγότερο κοστοβόρα από τη λύση να λαμβάνει αέριο μέσω αγωγού από τη Ρεβυθούσα. Ο Διαχειριστής εξετάζει την δυνατότητα τροφοδότησης της περιοχής μέσω εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν συνδυασμό αγωγού και SSLNG με στόχο την επίτευξη αποδοτικότερης και ταχύτερης τροφοδοσίας της περιοχής.

Στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη δικτύων στις πόλεις Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Ο διαγωνισμός που έγινε (είχε προκηρυχθεί τέλος Φεβρουαρίου) ήταν ενιαίος και απέβη άκαρπος, αλλά η ΔΕΔΑ επανήλθε με νέο σχεδιασμό, «σπάζοντας» το έργο στα τρία, ένα για κάθε πόλη, ευελπιστώντας ότι έτσι οι διαδικασίες θα προχωρούν ξεχωριστά και δεν θα επηρεάζεται η μία περίπτωση από την άλλη. 

Kαι η Δυτική Ελλάδα…

Πολύ πιο γρήγορα, αλλά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προχωρούν οι διαδικασίες για τις τρείς πόλεις της Δυτικής Ελλάδος, την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο. Σύμφωνα με το ypodomes.com όλα έχουν μπει στην τελική ευθεία και έχει βγει και ανάδοχος των έργων. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση η οποία έχει περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο και να ξεκινήσουν τα έργα ανάπτυξης του δικτύου. Η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών θα επιτρέψει και την ανακοίνωση των αναδόχων των έργων.   Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 220 χλμ με 10.000 αρχικούς ωφελούμενους. Ο προϋπολογισμός του έργου για τις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ.