Με επιπλέον χρηματοδότηση δύο εκατ. ευρώ…

«Ξεμπλοκάρει» η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού!

Α. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ (Πρόεδρος ΔΕΥΑΙ) στον «Π.Λ.»: Κορυφαίο έργο για την πόλη και τη λίμνη…

• Πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για αναβάθμιση του παλιού Βιολογικού • Τι γίνεται με τις διακοπές νερού…

BIOLOGIKOS KATHARISMOS

• Μείζον ζήτημα για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου Βιολογικού Καθαρισμού για να μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του, οι οποίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, συμβαδίζοντας με την αύξηση του πληθυσμού.

Αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της επέκτασης του Βιολογικού, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Μάλιστα, με το «πράσινο φως» που άναψε το υπουργείο Ανάπτυξης για εκταμίευση έξτρα χρηματοδότησης, ύψους δύο εκατ. ευρώ, ξεπεράστηκε και το τελευταίο «εμπόδιο», με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα να δηλώνει στον «Π.Λ.» την ικανοποίησή του. Ωστόσο, δεν αρκεί η επέκταση. Αναβάθμισης χρήζει και ο παλιός Βιολογικός, ο οποίος δεν έχει τύχει καμίας απολύτως συντήρησης από την έναρξη της λειτουργίας του. Εδώ οι προσδοκίες της επιχείρησης στρέφονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο έχει υποβάλλει σχετική πρόταση.

Στο μεταξύ, «πονοκέφαλο» προκαλούν σε πολίτες και ΔΕΥΑΙ οι συχνές διακοπές νερού, οι οποίες οφείλονται σε διάφορους λόγους. Ανάμεσά τους είναι και η υπεράντληση νερού για πότισμα χωραφιών.

Με άλλα 2 εκ. ευρώ!

Θετική γνώμη διατύπωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Τροποποίηση της Σύμβασης του υποέργου, που αφορά στην επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών. Η απόφαση ήρθε έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου και τη σχετική Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Με αυτή, εγκρίνεται η αύξηση των επιλέξιμων δαπανών που αφορούν στο έργο κατά 1.996.000 ευρώ και, όπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του πριν το τέλος του 2023, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της επιχείρησης.

Μέχρι σήμερα στο χώρο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση του εδάφους με χαλικοπασσάλους στα δύο τρίτα της έκτασης και στο τμήμα αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες σκυροδετήσεων των βασικών μονάδων των νέων εγκαταστάσεων, όπως προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

 Ικανοποίηση Μπαρτζώκα

Ικανοποιημένος από τη θετική εξέλιξη εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας. Μιλώντας σχετικά τον «Π.Λ.», τόνισε τα εξής: «Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά για την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού. Είναι ένα κορυφαίο έργο για τα Γιάννενα, για όλο το Λεκανοπέδιο και για τη λίμνη Παμβώτιδα, το οικοσύστημα της οποίας είναι αυτό που θα προστατευθεί πιο αποτελεσματικά μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών».

Ο κ. Μπαρτζώκας σημείωσε πως αν η ΔΕΥΑΙ δεν έπαιρνε το ΟΚ από το υπουργείο Ανάπτυξης και ο ανάδοχος του έργου επέκτασης του Βιολογικού προσέφευγε στο δικαστήριο και κέρδιζε, αυτά τα έξτρα χρήματα θα καλούνταν να τα πληρώσει η ίδια η επιχείρηση, δηλαδή ουσιαστικά οι δημότες. «Αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Οι Γιαννιώτες δεν θα επιβαρυνθούν, εκείνο που προέχει τώρα είναι να ολοκληρωθεί ο νέο Βιολογικός σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και αυτό θα γίνει», ανέφερε με έμφαση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ανάδοχος του έργου ζήτησε περισσότερα χρήματα για την εκτέλεσή του με το αιτιολογικό ότι το έδαφος είναι σαθρό και θα χρειαστεί περισσότερες παρεμβάσεις. 

Ο παλιός Βιολογικός…

Ωστόσο, το πρόβλημα του Λεκανοπεδίου δεν λύνεται οριστικά με την επέκταση του Βιολογικού, όσο σημαντικό έργο κι αν είναι αυτό. Πρέπει να γίνουν κι άλλα, με βασικότερο την αναβάθμιση του υπάρχοντος Βιολογικού Καθαρισμού, ο οποίος από τότε που ιδρύθηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει συντηρηθεί ποτέ! Με την αύξηση των συνδέσεων λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στα όριά του και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα… σκάσει σαν βόμβα κάποια στιγμή, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπαρτζώκας είπε πως ο παλιός Βιολογικός είναι σε πολύ κακή κατάσταση, παρομοιάζοντάς τον με ένα αυτοκίνητο που δεν έχει κάνει ποτέ σέρβις και ανέφερε πως ο Δήμος έχει υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμισή του με προϋπολογισμό που φτάνει τα οκτώ εκατ. ευρώ. «Διατηρούμε βάσιμες ελπίδες πως οι παρεμβάσεις στον υπάρχοντα Βιολογικό θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Έκανε δε γνωστό ότι στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ένα ακόμη έργο, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων ακαθάρτων του Δήμου με προϋπολογισμό που αγγίζει τα τρία εκατ. ευρώ περίπου. Υπάρχει όμως και δεύτερη πρόταση της ΔΕΥΑΙ για χρηματοδότηση έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία αφορά στην κατασκευή υποδομών ηλιακής ξήρανσης της λυματολάσπης που παράγει ο Βιολογικός Καθαρισμός. Σήμερα η ΔΕΥΑΙ πληρώνει ένα μεγάλο ποσό ετησίως για τη μεταφορά της. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έργα είχαν υποβληθεί αρχικά για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», απ’ το οποίο αποσύρθηκαν. 

Οι διακοπές νερού

«Πονοκέφαλο» για τους πολίτες αποτελούν οι καθημερινές σχεδόν διακοπές νερού σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Κληθείς ο Πρόεδρός της να σχολιάζει το θέμα, είπε πως οι διακοπές οφείλονται σε τρεις σημαντικούς λόγους. Ο ένας είναι για την εκτέλεση εργασιών όπως συνέβη χθες στην περιοχή της Σιαράβας όπου γίνεται πλακόστρωση και έπρεπε πρώτα να περάσει νέο δίκτυο από τη ΔΕΥΑΙ. Ο δεύτερος είναι οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης όπως συνέβη επίσης χθες στην Ανατολή, όπου λόγω ζημιάς σε κεντρικό αγωγό υπήρξε διακοπή νερού για αρκετές ώρες, από το πρωί ως το απόγευμα. 

Ο τρίτος λόγος είναι η υπεράντληση νερού για πότισμα σε κήπους και χωράφια. Χαρακτηριστική ως προς αυτό το τελευταίο είναι η περίπτωση της Κατσικάς. «Δεν έχουμε νερό, δεν φτάνει», είπε ο κ. Μπαρτζώκας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είμαστε ακόμα στο πρώτο μισό του καλοκαιριού, άρα θα έρθουν και πιο δύσκολες μέρες! Όπως ανέφερε, η ΔΕΥΑΙ μελετάει τη δυνατότητα να προβεί σε τέταρτη γεώτρηση για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης της περιοχής.